Olympiáda: Transrodová osoba bude prvýkrát súťažiť so ženami. Obavy športovkýň sa naplnili

Laurel-Hubbard Laurel Hubbardová. Foto: Twitter/1NewsSportNZ

Novozélanďanke Laurel Hubbardovej sa podarilo to, čoho sa jej súperky obávali. Kvalifikovala sa na olympijské hry v Tokiu a napriek tomu, že ešte pred necelou dekádou bola mužom, bude súťažiť vo vzpieraní medzi ženami. Hubbardovej to umožnili dávnejšie zmeny pravidiel, ale aj pandémiou vynútené zníženie kvalifikačných kritérií.

Hubbardová sa napriek kritike zo strany viacerých športovkýň stane vôbec prvou transrodovou osobou, ktorá bude súťažiť na olympijských hrách. Vo veku 43 rokov bude navyše najstaršou vzpieračkou na podujatí.

„Som vďačná a dojatá láskavosťou a podporou, ktorú mi poskytli mnohí Novozélanďania,“ uviedla vzpieračka v oficiálnom vyhlásení zverejnenom novozélandskou olympijskou komisiou. Súťažiť bude vo vzpieraní v najťažšej ženskej kategórii nad 87 kilogramov.

Zlý vtip

Účasť Hubbardovej na hrách medzi ženami vyvolala vlnu nevôle. Belgická vzpieračka Anna Vanbellinghenová označila účasť transrodovej Novozélanďanky na olympiáde za „zlý vtip“.

Aj ženské športové združenie Women’s Sport Australasia je proti tomu, aby transrodoví športovci súťažili v ženských kategóriách. Ozvalo sa aj v prípade Hubbardovej kvalifikácie na hry do Tokia.

„Je to chybná politika Medzinárodnej olympijskej komisie (IOC), ktorá umožnila vybrať 43-ročného biologického muža, ktorý sa identifikuje ako žena, aby mohol súťažiť v ženskej kategórii,“ píše združenie športovkýň v stanovisku.

Novozélandská vláda aj hlavné športové organizácie v krajine sa však za Hubbardovú postavili a tvrdia, že splnila všetky kritéria stanovené IOC.

„Uznávame, že rodová identita v športe je veľmi citlivá a zložitá otázka, ktorá si vyžaduje rovnováhu medzi ľudskými právami a spravodlivosťou na ihrisku. Ako novozélandský tím máme silnú kultúru „manaaki“ (úcty), inklúzie a úcty ku všetkým,“ uviedla šéfka novozélandskej olympijskej komisie Kereyn Smithová.

Cesta na olympiádu

Súťažiť bývalým mužom so ženami umožňujú od roku 2015 zmeny pravidiel Medzinárodnej olympijskej komisie (IOC). Podľa nich stačí, ak majú transrodové osoby pred súťažou aspoň rok nepretržite hladinu testosterónu pod 10 nanomolov na liter krvi. Zdravý dospelý muž má pritom bežne od 9 do 32 nanomolov testosterónu na liter krvi.

Novozélandská transrodová vzpieračka vyššie uvedené pravidlo spĺňa, ale k účasti na olympiáde jej nepriamo pomohla aj pandémia ochorenia COVID-19. Práve pre ňu sa znížil počet súťaží, ktoré športovci musia za rok absolvovať. Namiesto šiestich stačili štyri. Aj to transrodovej športovkyni otvorilo cestu na olympiádu.

Hubbardová sa narodila v roku 1978 ako Gavin Hubbard, syn bývalého starostu Aucklandu Dicka Hubbarda. Už v roku 1998 prekonal viaceré novozélandské juniorské rekordy vo vzpieraní.

V roku 2012 sa z Hubbarda stal výkonný riaditeľ olympijského vzpierania na Novom Zélande. O rok neskôr podstúpil tranzíciu na ženu.

Kontroverzie budila Hubbardová už pred rokmi, keď začal vyhrávať ženské vzpieračské podujatia. V roku 2017 vyhrala zlato v najťažšej váhovej kategórii na medzinárodnej vzpieračskej súťaži v austrálskom Melbourne. Víťazstvo vzbudilo nevôľu a viacero športovcov sa ozvalo proti jej účasti na ženskej súťaži. V roku 2019 bola napriek kritike dvakrát zlatá na Pacifických hrách na Samoe. Vlani zase zvíťazila v kategórii nad 87 kilogramov na svetovom šampionáte vzpieračiek v Ríme.

Vstup Hubbardovej do profesionálneho ženského vzpierania považuje množstvo ľudí, nielen športovkýň, za provokáciu. Mnohí odborníci totiž argumentujú, že pravidlá IOC sú nedostatočné. Tvrdia, že nízka hladina testosterónu v skutočnosti robí len minimum pre to, aby sa odstránili biologické výhody trans športovcov medzi ženami. Ak totiž trans osoba prekoná pubertu ako muž, tak má fyziologicky silnejšie kosti aj svaly ako ženy.


Ďalšie články