Na pohlavných orgánoch už záležať nebude. Lengvarský podpísal nové usmernenie o zmene pohlavia

Vladimír Lengvarský Vladimír Lengvarský. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Západná prax zmeny pohlavia bez nutnosti chirurgického zákroku zavítala už aj na Slovensko. Ministerstvo zdravotníctva bez širšej spoločenskej diskusie schválilo odborné usmernenie, podľa ktorého na zmenu pohlavia stačí hormonálna liečba a rok života v takzvanom preferovanom rode.

Kontroverzné presvedčenie, že vonkajšie biologické znaky vôbec nemusia korešpondovať s pohlavím človeka, je jedným z posledne pretláčených naratívov zo strany globálneho LGBT hnutia.

V súlade s týmto názorom viaceré krajiny, ako napríklad Belgicko, Írsko, Portugalsko, Nórsko alebo Španielsko, zliberalizovali podmienky pre oficiálnu zmenu pohlavia. Ako jedno z posledných tak urobilo Švajčiarsko, kde je od nového roka možné uskutočniť proces jednoduchým spôsobom na matrike.

Na tamojšom úrade bude stačiť iba osobné vyhlásenie, že sa cítite ako žena, aj keď ste muž, alebo naopak. Nebude sa vyžadovať podstúpenie hormonálnej terapie, chirurgickej operácie ani vykonanie medicínskej diagnózy či iného posúdenia zdravotného stavu.

Slovensko nechce zaostávať

Na polceste k týmto pomerom sa za vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) ocitlo už aj Slovensko. Deje sa tak pre iniciatívu jeho ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (OĽaNO), ktorý koncom marca podpísal dokument s názvom Odborné usmernenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky na zjednotenie medicínskych postupov pri vydávaní lekárskeho posudku pri zmene pohlavia.

Jeho kľúčovým bodom je skutočnosť, že pri zmene pohlavia „ruší prax nútených kastrácií“, teda chirurgické odstránenie mužských a ženských pohlavných orgánov. Na zmenu pohlavia tak bude po novom stačiť „hormonálna liečba v kombinácii s testom života v preferovanom rode v trvaní najmenej jedného roka“.

V praxi tak prichádza k stavu, že Slovenská republika bude právne uznávať za ženy aj osoby s penismi a za mužov zas osoby s vagínami. Teoreticky to znamená aj to, že človek úradne vedený ako muž bude môcť otehotnieť. K vážnej zmene popierajúcej základné biologické pravidlá pritom prichádza bez celospoločenskej diskusie.

Progresívne Slovensko: Je to určite krok vpred

Progresívne spektrum v reakcii na novú podzákonnú úpravu neskrýva nadšenie. „Je… dobrou správou, že Slovensko sa v tomto ohľade vydalo smerom k rešpektovaniu práv transrodových ľudí. Táto zmena síce neodstraňuje všetky problémy transrodových ľudí, ale je určite krokom vpred,“ uviedla v reakcii členka predsedníctva mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková.

Konzervatívci reagujú opačne. „Pohlavie človeka je dané biologicky a geneticky. Teda pohlavie človeka nie je možné zmeniť. Ani medikamentózne ani chirurgicky. Je nemenne dané genetikou. To, čo je možné urobiť, je, aby geneticky definovaný muž respektíve žena začali druhotnými pohlavnými znakmi viac pripomínať druhé pohlavie. Po genetickej alebo biologickej stránke však o žiadnu skutočnú zmenu pohlavia nejde,“ napísala šéfka Kresťanskej únie Anna Záborská pre Štandard.

Na Lengvarského krok chce Záborská reagovať novelou zákona o mene a priezvisku, kde sa jasne stanoví, že na „zmenu pohlavia“ na matrike bude potrebný chirurgický zákrok do druhotných pohlavných znakov a reprodukčnej činnosti žiadateľa o „zmenu pohlavia“. Svoj nesúhlas vyjadrila dnes na Štandarde.

https://standard.sk/196930/k-zmene-pohlavia-na-lengvarskeho-budem-reagovat-novelou-zakona/

Ďalšie články