Pacienti s COVID-19 budú na bežných oddeleniach, mení sa aj PCR testovanie

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR od mája ruší opatrenia hospodárskej mobilizácie v nemocniciach. Zároveň sa menia podmienky pre bezplatné PCR testovanie.

Koronavírus v Po¾sku Ilustračný obrázok, Fyzioterapeutka cvičí s pacientom, ktorý sa zotavuje z ochorenia COVID-19 počas jeho 59 dňa pobytu v nemocnici ministerstva vnútra vo Varšave v stredu 19. januára 2022. Foto: TASR/AP

Po takmer úplnom zrušení nosenia respirátorov pokračuje rezort zdravotníctva v uvoľňovaní protiepidemických opatrení. Na rad sa dostal režim v nemocniciach, spôsob testovania či podmienky pre vstup do zdravotníckych zariadení.

„Tieto zmeny sú umožnené hlavne naďalej sa zlepšujúcou epidemiologickou situáciou, tak na Slovensku, ako aj v zahraničí. Naďalej klesá výraznejšie aj počet pacientov v nemocniciach, z približne 850 pacientov, ktorých aktuálne evidujeme v nemocniciach, je okolo šesťsto s primárnou diagnózou COVID-19, keď sa blížime ku kapacitám infekčných oddelení,“ uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Umelú pľúcnu ventiláciu si na celom Slovensku vyžaduje len 18 pacientov. Manažment pacientov je pre nemocnice zvládnuteľný.

Epidemiologická situácia k 27. aprílu 2022. Foto: uvzsr.sk

Pacienti s COVID-19 budú po novom hospitalizovaní na štandardných oddeleniach. Na jednotlivých oddeleniach a klinikách vzniknú takzvané izolačné izby. Budú na nich ležať pozitívni pacienti, ktorí sú však v nemocnici pre inú diagnózu než je COVID-19.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) ozrejmil, že pokiaľ pôjde o primárnu diagnózu, pacienti budú ležať na infekčných alebo pľúcnych oddeleniach nemocníc.

Pacienti, ktorí sú aktuálne hospitalizovaní na reprofilizovaných lôžkach, na nich budú umiestnení až do ukončenia hospitalizácie.

Na bezplatný PCR test sa už produktívna populácia sama neprihlási

Štát mení aj testovaciu stratégiu. Ak patríte k produktívnej populácii a máte respiračné symptómy, nebudete sa môcť cez korona.gov.sk prihlásiť na bezplatný PCR test.

Bezplatné PCR testovanie bude od 1. mája len pre osoby staršie ako 60 rokov alebo ak vám ho odporučí lekár.

Samoplatcovia sa budú môcť prihlásiť u jednotlivých firiem, ktoré testovanie poskytujú.

Na vstup do zdravotníckych zariadení nebude po novom treba očkovanie ani testovanie na ochorenie COVID-19. To platí aj pre ambulancie. Povinné bude len nosenie respirátora. Ak bude poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vyžadovať test, vykoná ho v rámci svojej réžie priamo vo svojom zariadení.

Záchranné služby budú pacientov testovať len v prípade prítomnosti klinických príznakov alebo ak bude jeho stav naznačovať podozrenie na COVID-19.

Epidemiologická situácia k 27. aprílu 2022. Foto: uvzsr.sk

Test si vyzdvihnete v najbližšej lekárni a spravíte doma pred kamerou

Počet MOM sa zníži, keďže testy nie sú potrebné na vstup do prevádzok ani na hromadné podujatia. Spúšťa sa však domáce PCR testovanie, dopĺňa portál tvnoviny.sk. Po prihlásení cez korona.gov.sk si občan môže vybrať, či sa dá otestovať v mobilnom odberovom mieste (MOM), alebo v domácom prostredí.

Ak si vyberie druhú možnosť, systém mu určí najbližšiu lekáreň v mieste jeho bydliska, kde si môže vyzdvihnúť testovaciu sadu. Doma si spraví PCR test a výsledok potvrdí prostredníctvom tvárovej biometrie. Cez aplikáciu dotyčný nasníma svoju tvár a občiansky preukaz, aby sa identifikoval. Tieto informácie sa nikde nezdieľajú. Následne si človek odoberie vzorku zo slín a odnesie ju späť do lekárne, aby ju mohlo vyhodnotiť laboratórium. Odber je teda veľmi jednoduchý, nevyžaduje si kloktanie ani hlboké nazofaryngeálne stery.

Samotesty budú v lekárňach naďalej za regulovanú cenu päť eur.

(tasr, est)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok