Heger poslancom: Sľúbili ste návrat spravodlivosti. Hlasujte za vydanie Fica

Predseda vlády Eduard Heger vyzval poslancov, aby v dnešnom hlasovaní podporili vydanie lídra strany Smer-SD Roberta Fica na väzobné stíhanie.

TK O¼aNO k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca Zľava Igor Matovič, Eduard Heger a Roman Mikulec. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Podľa Hegera poslanci v hlasovaní nerozhodujú o vine a treste pre Fica, napriek tomu však považuje ich rozhodovanie za zásadné.

Premiér na sociálnej sieti apeluje na predvolebné sľuby koaličných poslancov o návrate spravodlivosti. „Koaliční poslanci, ktorí sľúbili pred voľbami návrat spravodlivosti, rozhodujú o tom, či opäť vyhrá pomýlená filozofia bývalých garnitúr, že sú medzi nami rovní a rovnejší,” napísal Heger.

Ďalej dodáva, že o väzobnom stíhaní Fica môže „s definitívnou platnosťou rozhodnúť len súd“. Najprv však musí parlament odsúhlasiť vydanie Fica. Heger uviedol, že ak by sedel v poslaneckej lavici, tak by hlasoval za.

Výsledok hlasovania je stále neistý

V národnej rade už niekoľko dní prebieha rozprava o vydaní poslanca Fica. Poslanci strany Smer-SD sa do rozpravy aktívne zapájajú a na rečníkov reagujú početnými faktickými poznámkami, čím rozpravu úspešne naťahujú.

Stále však nie je isté, ako sa hlasovanie skončí. Z koaličných strán podporia vydanie poslanci Za ľudí, SaS a väčšina poslancov hnutia OĽaNO. Návrh nepodporí klub Smeru, poslanci Hlasu a poslanci ĽSNS, rovnako ako aj odídenci z tejto strany. Aj bývalí členovia klubu OĽaNO Martin Čepček a Ján Krošlák avizovali, že za návrh nezahlasujú. Predseda Národnej rady a hnutia Sme rodina sa vyjadril, že sa pri hlasovaní zdrží. 

Nie je známe, ako nakoniec zahlasujú traja poslanci OĽaNO – Tabák, Gyimesi a Hatráková – a ani hnutie Sme rodina. Minister práce a nominant hnutia Milan Krajniak v nedeľu oznámil, že poslanci budú mať pri hlasovaní zelenú kartu.

V hre je viacero možností. Poslanci hnutia sa môžu hlasovania zdržať, prípadne hlasovať proti, a tým podporiť Fica. Na druhej strane sa môžu na hlasovaní nezúčastniť, čím by znížili kvórum potrebné pre schválenie návrhu, nakoľko na vydanie poslanca stačí prostá väčšina prítomných poslancov.

Práve k neistým poslancom sa pravdepodobne premiér Heger snažil prehovoriť. Hlasovanie by sa malo konať dnes o 17:00.


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok