Indická vláda údajne nabáda ropné spoločnosti k nákupu lacnej ropy z Ruska. Dodávky by sa mohli zdvojnásobiť

Ceny ropy sa v utorok mierne zvýšili Ropné vrty. Ilustračné foto: TASR(AP

Vládni predstavitelia nabádajú indické ropné spoločnosti k nákupu lacnej ruskej ropy. S týmto vyjadrením prišli vysokí funkcionári ropných gigantov. Vláda tvrdenia odmieta. Faktom však ostáva, že dovoz ruskej ropy do Indie prekonáva rekordy a naďalej rastie raketovým tempom.

Rekordný dovoz ruskej ropy do Indie je už pár mesiacov predmetom odbornej a verejnej diskusie. V máji totiž India doviezla denne viac ako 840-tisíc barelov, čo je oproti minuloročnému májovému dovozu nárast o viac ako 600 percent. Objemy sa však ešte zvyšujú. Podľa odhadov by v tomto mesiaci malo každý deň prichádzať do Indie až 1,05 milióna barelov ruskej ropy. Indický import ruskej ropy už začiatkom mesiaca viac ako deväťnásobne prekonal celkový dovezený objem v roku 2021.

Len nedávno prišla agentúra Bloomberg s informáciou, že India sa dokonca snaží o zdvojnásobenie dodávok, pričom štátne rafinérie majú požadovať ešte vyššie zľavy. Ľudia oboznámení s plánmi spoločností v oblasti obstarávania podľa agentúry uviedli, že štátni spracovatelia spoločne pracujú na dokončení a zabezpečení nových šesťmesačných zmlúv o dodávkach ruskej ropy do Indie.

Americký Wall Street Journal navyše prišiel s informáciou, že indickí vládni predstavitelia nabádajú ropné spoločnosti, aby našli cestu, ako pokračovať aj naďalej v nákupoch a ako využiť výhodnú cenu ruskej ropy. Podľa denníka to tvrdia samotní funkcionári spoločností.

Predstaviteľ indickej vlády však podľa denníka tieto tvrdenia odmietol. „Nezasahujeme ani neriadime spoločnosti v ich obchodných transakciách. Našou úlohou je formulovať pravidlá (policies), a nie hovoriť spoločnostiam, čo majú kupovať a čo nie,“ objasnil. Povedal tiež, že na ruskú ropu sa nevzťahujú sankcie a mnohé krajiny ju naďalej nakupujú.

Začiatkom mesiaca sa na Globsec fóre v podobnom duchu vyjadril aj indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar. „My neposielame ľudí s príkazom, aby šli a nakúpili ruskú ropu, my posielame ľudí a hovoríme im, aby kúpili ropu,“ uviedol vtedy indický šéf diplomacie.

https://standard.sk/213893/indicky-minister-na-globsecu-europa-by-mala-vyrast-z-myslienky-ze-jej-problemy-su-problemami-sveta/

Ďalšie články