Pápež kritizuje prehnanú kreativitu v liturgii aj pokrivené spôsoby celebrovania

Vešpery na záver Týždòa modlitieb za jednotu kresanov Ilustračný záber. Foto: AP/TASR

Pápežov nový apoštolský list dáva veriacim liturgické rady. „Dosť bolo polemík o liturgii, opäť objavme jej krásu,” komentuje vatikánsky portál nový dokument. Pápež varoval pred vnútorným odporom v cirkvi na sviatok rímskych patrónov.

Sviatok svätých Petra a Pavla je jedným z najdôležitejších symbolov v katolíckej cirkvi. Pápež František v dnešný deň zverejnil dokument, ktorý obracia pozornosť k liturgii. A opäť môže mnohých prekvapiť. Inšpirovali ho totiž k tomu, ako píše, návštevy v kresťanských spoločenstvách. František pomenúva niektoré negatíva, ktoré si tam všimol.

„Účasť na eucharistickej obeti nie je naším triumfom, akoby sme sa tým mohli chváliť pred Bohom a našimi bratmi.“

Píše to pápež František vo svojom apoštolskom liste s názvom Desiderio desideravi. Pokračuje tým v línii pokoncilovej liturgickej reformy i svojho predchádzajúceho a kontroverzne prijatého apoštolského listu Traditionis custodes, ktorý v júli 2021 vydal v takzvanej forme motu proprio. Vtedy argentínsky pontifik obmedzil slávenie mimoriadnej formy slávenia bohoslužby, takzvanej tridentskej či nepresne nazývanej aj latinskej omše. Teraz katolícky líder otáča pozornosť od obmedzení pozitívnemu prístupu, formuluje liturgické rady s dôrazom na to, že „slávenie, ktoré neevanjelizuje, nie je autentické”. Liturgia je miesto stretnutia s Kristom, a preto je pre cirkev kľúčová:

„Ak nás nový pelagianizmus [kresťanský blud, ktorý popieral prvotný hriech, pozn. red.] otravuje domnienkou o spáse získanej našou silou, liturgické slávenie nás očisťuje ohlasovaním nezištnosti daru spásy, ktorý sa prijíma vo viere.“

V apoštolskom liste, ktorý nesie dátum 29. júna, teda slávnosť patrónov Ríma svätých Petra a Pavla, pápež kritizuje pokrivené spôsoby celebrovania, čiže slávenia bohoslužby. Tie si všimol na návštevách kresťanských spoločenstiev: sú to napríklad rigidná strnulosť, prehnaná kreativita, dôrazná pomalosť a praktický funkcionalizmus. Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi preto nástojí na tom, že je nutná liturgická formácia:

„Umenie slávenia sa neučí na kurze ‘public speaking’ či presvedčovacích komunikačných techník (nesúdim zámery, vidím účinky).“

Varuje aj pred „znehodnoteným, povrchným a reduktívnym chápaním“ slávenia svätej omše. Tá nesmie byť v službe „ideológie, nech už je akákoľvek“.

„Dosť bolo polemík o liturgii, opäť objavme jej krásu,” komentuje najnovší dokument Svätého Otca vatikánsky portál Vatican News.

Liturgia má formovať tých, ktorí sa jej zúčastňujú, pričom Petrov nástupca si je plne vedomý krásy a formácie liturgie, ako aj toho, že samotná liturgia značí najmä to, že sa prenecháva miesto Bohu. Takto oceňuje nový pápežov list bývalý vatikanista Andrea Tornielli, dnes vo vatikánskych službách:

„Liturgia, ‘zdroj a vrchol’, sa nemôže premeniť na konfliktné územie, kde by sa mala pokúšať odovzdať (taká) vízia cirkvi, ktorá synodálnym spôsobom neakceptuje to, čo ustanovil Druhý vatikánsky ekumenický koncil.“

Pápež varoval pred vnútorným odporom v cirkvi

Pápež František na slávnosť patrónov Ríma svätých Petra a Pavla vystríhal tiež pred vnútorným odporom v cirkvi a odsúdil klerikalizmus kňazov i laikov. Navrhol, aby sa veriaci spýtali sami seba: Čo môžem spraviť pre cirkev?:

„Stále zažívame mnoho vnútorného odporu, ktorý nám nedovoľuje dať sa do pohybu, (je tu) veľa odporu. Niekedy nás ako cirkev premôže lenivosť a dávame prednosť sedieť a premýšľať o tých málo bezpečných veciach, ktoré vlastníme, namiesto toho, aby sme vstali a upreli pohľad na nové obzory, na otvorené more.”

Viac sa na pápežov prejav a apoštolský list pozrieme v nedeľnom pápežovom prehľade.


Ďalšie články