Bittó Cigánikovej sa smejú pre jej vzdelanie: Nie som najmúdrejšia na svete, ale radím sa s odborníkmi. Všetko pokazil Matovič

67. schôdza Národnej rady SR Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó - Cigániková (SaS) počas 67. schôdze Národnej rady SR 28. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Najvýraznejšia liberálna poslankyňa Jana Bittó Cigániková čelí tento týždeň výsmechom z jej vzdelania. Anonymného admina stránky, ktorá ju kritizuje, obviňuje, že robí špinavú prácu za Igora Matoviča a OĽaNO.

„Keďže pani poslankyňa sa tu neustále oháňa svojou vysokou odbornosťou, niekedy mám dojem, že až prekvalifikovanosťou, zameriam sa tentokrát na jej vzdelanie,“ začína admin stránky na Facebooku Utajený Svedok dlhý status o školskej ceste poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (SaS). Utajený Svedok nemá verejne známeho autora, ale stanoviská prezentujú líniu vedenia strany OĽaNO, viac o autoroch píšeme nižšie v texte.

Teraz sa vráťme k statusu.

V nasledujúcich riadkoch opisuje, ako liberálna odborníčka na zdravotníctvo v druhom ročníku prepadla na bratislavskom gymnáziu. Tá vysvetľuje, že si ako tínedžerka „postavila hlavu“, lebo v tom veku deti nemajú rady školu. Mamu vraj presvedčila o tom, že nikdy nepôjde na vysokú školu, a preto potrebuje odbornú školu. Prestúpila na strednú odbornú školu drevársku, ktorú ukončila, hoci posledný ročník individuálne, keďže sa podľa vlastných slov snažila zarobiť si na seba sama a brigádovala ako pokladníčka v supermarketoch.

Jej kroky neskôr smerovali na Katolícku univerzitu v Ružomberku, ale štúdium po troch semestroch ukončila.

Skúsila ďalšiu zmenu a zapísala sa na Vysokú školu ekonómie a manažmentu v Bratislave, lebo podľa vlastných slov v tom čase „čítala blogy Richarda Sulíka a vedela, že chce ísť do politiky“. Hoci admin píše, že nepozná nikoho, „kto by si platil na súkromnej škole diaľkové štúdium a potom by ho vyhodili“, Bittó Cigániková argumentuje tým, že v tom čase mala dve deti a nemohla si dovoliť denné štúdium.

Univerzitu ukončila v roku 2014 s tým, že obe práce obhájila „na áčko“ a sú verejne dostupné. Nahliadnutie do Centrálneho registra záverečných prác však napovedá, že politička nehovorí pravdu a kvalitu prác si čitateľ nevie pozrieť online.

Neznámy publicista stránky na Facebooku, ktorá je spájaná s vedením OĽaNO, kritizuje aj Bittó Cigánikovej štúdium manažmentu zdravotníctva na CEMI vzdelávacom inštitúte v Prahe. „Ide, samozrejme, o ďalší zaplatený titul, kde sa dá náročnosť štúdia porovnať s horšou strednou školou. Ide o jednoročné štúdium, ktoré prebieha online cez internet….Tu už zverejnila aj záverečnú prácu, ktorá je však na úrovni seminárnej práce, dokonca v slovenčine so zlým formátovaním a referenciami,“ píše posmešne autor v príspevku.

V ďalšom statuse sa autor priznáva, že Bittó Cigánikovú v posledných voľbách volil a krúžkoval. Operuje informáciami zvnútra SaS a píše o jej „spolupráci s fašistami“.

Prestrelka je štipľavá a nevyhnutne vedie k otázkam: kto za touto stránkou stojí? Kto jej statusy píše? Autor nemusí byť, samozrejme, jeden, ale záujem jeden zjavne je.

Príspevky zdieľajú a komentujú poslanci OĽaNO

Internetovú prestrelku možno vnímať ako online pokračovanie koaličnej krízy. Stránka Utajený Svedok sa síce viackrát dištancovala od príslušnosti k politickým subjektom, ale jej statusy často rezonujú medzi členmi najsilnejšej vládnej strany OĽaNO, ktorí ich komentujú aj zdieľajú. V kuloároch sa má za to, že stránka zodpovedá línii vedenia Matovičovej strany a jednou z jej úloh je povzbudiť a názorovo koordinovať poslancov OĽaNO. Šírili sa aj fámy, že ju spravuje minister obrany Jaroslav Naď. Ten sa nedávno ironicky dištancoval od toho, že by mal so stránkou niečo spoločné.

Že je stránka medzi Obyčajnými ľuďmi obľúbená, dokazuje aj fakt, že najnovší príspevok o vzdelaní liberálnej poslankyne lajkli napríklad poslanci Karol Kučera, György Gyimesi či europoslanec Peter Pollák. Príspevok o štúdiu získal do štvrtka 14. júla viac než 4,5-tisíc reakcií a celkovo ho zdieľalo viac ako 2,4-tisíc profilov. Ide teda o jeden z najrozšírenejších statusov tejto stránky.

Utajeného Svedka si obľúbili aj voliči a facebookoví prívrženci Obyčajných ľudí. Tá sa za priazeň odmieňa svojím obsahom, ktorý tvorí zmes útokov na stranu Hlas Petra Pellegriniho, na Smer Roberta Fica, ĽSNS, ale aj na koaličných partnerov SaS a Sme rodina, o ktorých píše: „Nie že sú zbytoční, ale sú otravní a vyslovene na príťaž.“

Naopak, voči poslancom OĽaNO vystupuje „Svedok“ kriticky, iba ak hlasujú v rozpore s väčšinou poslaneckého klubu alebo kritizujú predsedu strany Igora Matoviča. Naposledy napríklad označil za podvodníkov tých zákonodarcov, ktorí nesúhlasili s vydaním Roberta Fica na väzobné stíhanie. Na paškál si vzal aj poslanca Juraja Krúpu, ktorý sa nedávno pri hlasovaní o takzvanom protiinflačnom balíku v pôvodnom znení zdržal. Kriticky sa vyjadruje aj na stránku Denníka N a jeho redaktorov.

OĽaNO: Stránku nespravujú naši poslanci

Celkovo venoval anonymný profil Utajený Svedok Bittó Cigánikovej v posledných dňoch až tri statusy. Na ten, kde ju obviňuje, že je agentkou finančnej skupiny Penta, reagovala predsedníčka zdravotníckeho výboru blogom. V ňom ho označila za „zbabelca, klamára a človeka blízkeho OĽaNO“, ktorý plní za Matoviča funkciu „špinenia jeho oponentov“.

Hoci správca stránky tvrdí, že ministra financií Igora Matoviča „videl jedinýkrát v živote na dňoch otvorených dverí v parlamente a neprehovoril s ním nikdy ani jediné slovo“, skutočne kopíruje jeho vyjadrenia a kritizuje jeho odporcov, zatiaľ čo Matoviča a jeho politické návrhy vo vyjadreniach podporuje.

Bittó Cigániková anonymovi odkázala, že je chudák a nedokáže ju kritizovať vecne a odborne. Každé rozhodnutie v zdravotníckej oblasti si totiž prejde s ľuďmi z praxe. „Preto sú tie rozhodnutia kvalitné, a nie preto, že by som bola najmúdrejšia na svete. Na rozdiel od vás, kolegovia z OĽaNO, sa naozaj bavím s ľuďmi z praxe a aj náš program tak vznikol. Namiesto vysmievania, hlúpych útokov, ktoré Slovensku nepomôžu a ktoré zničili aj vládu, ktorú ste vy mali na starosti, lebo vy ste dostali mandát – ty, Igor Matovič, si dostal mandát od ľudí a ty si to pokazil –, namiesto hľadania nepriateľa a vymýšľania si všelijakých blbostí a útokov, sa v prvom rade zamyslite sami nad sebou. Mohli by ste počúvať aj iných ľudí. Aj keď ste dostali 25 percent pre pekné videjko, nie ste najmúdrejší na svete a aj ľudia z praxe a odborníci niečo vedia a treba ich aj počúvať,“ odkazuje liberálka najsilnejšej koaličnej strane.

Mediálny tím OĽaNO vylučuje, že by bol autorom stránky nejaký člen hnutia. „Predmetný profil nespravuje žiadny predstaviteľ nášho hnutia. Nemáme vedomosť, o koho ide, a nevidíme dôvod to zisťovať,“ odpísal Štandardu hovorca hnutia Peter Dojčan.

Heger: Sulík chce viesť predčasnú politickú kampaň a dosiahnuť lepší volebný výsledok

A čo táto výmena vypovedá o koaličnej kríze? Zrejme to, že strany OĽaNO a SaS sa postupne vzďaľujú. Vidieť to na rodiacich sa koalíciách pred komunálnymi a župnými voľbami aj na kopiacich sa vyjadreniach k rozhodnutiu vedenia SaS v prostredí Matovičovej strany.

Predseda SaS Richard Sulík poslal v pondelok premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) oficiálny list, v ktorom zopakoval, prečo strana vypovedala koaličnú zmluvu. Za problém stále považuje Matoviča a požaduje, aby ho Heger odvolal z funkcie. Premiér to odmietol, lebo Matovičov odchod si nepraje ani hnutie OĽaNO a minister má jeho dôveru. Ani zvyšné dve koaličné strany nepodporujú požiadavky liberálov.

SaS tvrdí, že si uvedomuje potrebu vlády, ktorá je funkčná, má dôveru ľudí, nevytvára napätie v spoločnosti, ale prináša riešenia pre všetky aktuálne problémy. Strana v liste skonštatovala, že súčasná vláda a koalícia sú vnímané ako konfliktné a sprevádza ich hrubé a opakujúce sa porušovanie koaličných dohôd.

Premiér Heger má so Sulíkom rokovať medzi štyrmi očami túto sobotu. Vytkol mu však, že list zverejnil na sociálnej sieti. Z takéhoto prístupu k informovaniu koaličných partnerov o závažných rozhodnutiach sa Hegerovi javí, že Sulíkovi nejde o hľadanie riešenia za spoločným stolom. „Ale skôr o snahu viesť predčasnú politickú kampaň s cieľom dosiahnuť lepší volebný výsledok, aký mala SaS vo voľbách v roku 2020,“ doplnil šéf vládneho kabinetu.

Postup strany SaS považuje za nekorektný voči partnerom a nezodpovedný voči občanom. „Napriek tomu, ako predseda vlády a človek, ktorému záleží na prosperite a demokratickom vývoji Slovenska, budem pokračovať v snahách o vyriešenie tejto koaličnej krízy a pokračovaní štvorkoalície,“ dodal Heger.


Ďalšie články