Letný seriál: Ako si čo najlepšie užiť Kráľovu hoľu a jej okolie

andrejcova Útulňa Andrejcová. Foto: Facebook

Tentokrát vás zoberieme na túru na povestnú Kráľovu hoľu. Ikonický vrchol v tieni Chopku a Ďumbiera ponúka krásne prostriedky vysokohorských lúk a jeden z najkrajších výhľadov na Vysoké Tatry. Odporúčame si túru rozdeliť na dva dni.

Západná časť Nízkych Tatier priťahuje množstvo turistov a lyžiarov. Dereše, Chopok, Ďumbier sú v lete aj zime ľahko dostupné (aj lanovkou), oku lahodiace a chodník na hrebeni veľmi príjemný.

Východná časť pohoria je iná, v skratke, trochu väčšia divočina. Lyžiarskych stredísk je tu máličko, vlekov len pár a turistov pomenej. Zo severu ju ohraničujú dlhé doliny, z juhu ostré úpätia. O to viac dokáže zaujať tajomnými chodníkmi v hustých lesoch a zdanlivo nekonečnými hoľami.

Nízkotatranská kráľovná

Azda najväčším lákadlom tejto časti pohoria je jeho najvyšší vrch – Kráľova hoľa. Niekedy prezývaná aj nízkotatranská kráľovná, má úctyhodných 1 946 metrov nad morom.

Hoci nie je taká populárna ako Kriváň, Gerlach či Ďumbier, naši predkovia a umelci jej venovali nemalú pozornosť – napísali o nej básne, povesti aj piesne. Kto by už nepoznal horehronskú ľudovú pieseň Na Kráľovej holi stojí strom zelený.

Podľa povesti sa veľmi zapáčila kráľovi Matejovi, ktorý na horských lúkach rád poľoval, a preto vraj dostala názov Kráľova hoľa. Ďalšia z povestí zas hovorí o Kriváni a Kráľovej holi ako o kamenných súrodencoch, ktorí spolu chceli nadviazať kontakt, ale oddeľovala ich Liptovská kotlina. A tak vznikol Biely Váh v tatranskom masíve a Čierny Váh v kráľovohoľskom. Na Liptove si podali pomyselné vodné ruky, čím vznikla rieka Váh.

Hole na východe Nízkych Tatier majú jednoducho osobitné čaro, ktoré sa ani po stáročiach nemení. Jedinou výraznou zmenou je veľký vysielač na samom vrchole, vďaka ktorému však vidíte cieľ túry.

Cyklisti pri vysielači na Kráľovej holi. Foto: TASR / Oliver Ondráš

Na vrchol na otočku

Mnohí turisti si volia Kráľovu hoľu ako cieľ jednodňovej túry. Obvykle ju začínajú v horehronskom Telgárte alebo Šumiaci. Červená, zelená a modrá značka sa líšia len mierne, na každý pád vás čakajú poctivé tri hodiny hutného stúpania a vyše 1 000 výškových metrov.

Výhodou cesty po modrej značke zo Šumiaca je asfaltový povrch, ktorý láka cyklistov. Občerstviť sa môžete v zrekonštruovanej Horskej chate pod Kráľovou hoľou v Prednom sedle, zhruba na polceste na vrchol. Tam je síce komplex budov vrátane meteorologickej stanice, ale bufet nie.

Horská chata pod Kráľovou hoľou. Foto: Facebook chaty

Z vrcholu je jeden z najkrajších výhľadov na Vysoké Tatry, budete ich mať ako dlani. V tomto ohľade má oproti Chopku jednoznačne Kráľova hoľa navrch.

Trojica značiek zároveň ponúka možnosti okruhu cez vrchol, mnohí napríklad volia cestu hore z Telgártu a zostup cez chatu dole do Šumiaca.

Turisti sa fotografujú na vrchole Kráľovej hole v Nízkych Tatrách, v pozadí panoráma Vysokých Tatier. Foto: Oliver Ondráš/TASR

Užime si hole naplno

Hlbší zážitok však ponúka dvojdňová túra na ikonický vrchol. Ak stúpate len hore, dole vidíte len zlomok z toľko ospevovaných hôľ. Tie najkrajšie výhľady sa núkajú priamo z hrebeňa, ktorý sa pripája zo západu a Kráľovou hoľou sa končí.

Dvojdňovú túru s prespaním umožňuje zrenovovaná Útulňa Andrejcová, ktorá je zhruba tri hodiny chôdze od vrcholu. Kedysi bola doslova útulňou s pričňami a jednou pieckou. Niekoľko rokov dozadu ju začalo spravovať občianske združenie, ktorému sa chatu podarilo opraviť a obohatiť o kuchyňu i výčap. Vďaka prestavbe pribudli miesta na spanie vnútri a inovatívnou novinkou sú pripravené stany umožňujúce stráviť noc vonku.

Pre zdatnejších turistov je možnosť začať na Čertovici, kam sa bez problémov dostanete autom aj autobusom. Na Andrejcovú vás čaká deväť hodín po hrebeni v intímnom kontakte s prírodou a bez más turistov. Nazriete do tajomných lesov a z vrcholov Homôľka, Zadná Hoľa či Veľká Vápenica zas zazriete majestátny hrebeň a ďalšie ciele cesty na východ od vás.

Oddychovejšia cesta je z horehronskej Pohorelej, za dve hodiny prekonáte bezmála 700 výškových metrov a ste na mieste.

Odmenou za prvý záťažový deň je krásna vychádzka na ten ďalší. Z útulne na rozmedzí lesa a kosodreviny sa dostanete na povestné hole a čoskoro sa vám ukáže cieľ. Nádherné lúčne porasty a čučoriedky ulahodia oku aj vyprahnutému hrdlu. Tri hodinky vďaka postupnému stúpaniu na Bartkovú a Orlovú prejdú ako voda.

Napokon vás čaká zostup do Šumiaca či Telgártu, stačí si len vopred pozrieť spoje na cestu domov či k zaparkovanému autu.

Pozrite si aj naše ďalšie tipy na výlety počas prázdnin:

https://standard.sk/225187/letny-serial-malebna-dolina-v-tieni-vratnej-na-svoje-si-pridu-nadsenci-adrenalinu-aj-milovnici-vyhladov/
https://standard.sk/226752/letny-serial-stara-lubovna-ponuka-mnozstvo-atrakcii-ale-aj-tury-pre-menej-narocnych-turistov/

Ďalšie články