Letný seriál: Malebná dolina v tieni Vrátnej. Na svoje si prídu nadšenci adrenalínu aj milovníci výhľadov

obsivana_terchova Dolina Obšívanka. Foto: terchova.eu

Každý piatok vám prinesieme tip na výlet na Slovensku či blízkom okolí. Začíname vo Vrátnej, pozná ju takmer každý, ale Juraj Hajko upriami pozornosť na menej známe trasy. V lete si Malú Fatru turisti užívajú v podobe príjemnej hrebeňovky cez Chleb, výstupu na fotogenický Veľký Rozsutec či populárnych Jánošíkových dier. V zime ju zas vyhľadávajú lyžiari. Jedna oblasť vo Vrátnej je však predsa len v tieni pozornosti, hoci ponúka neopakovateľný zážitok.

Keď sa povie Vrátna, väčšine Slovákov sa vybaví Terchová, tiesňavy a slnkom zaliate hole Malej Fatry. Zdatnejší sa obvykle vyberú na Janošíkove diery či Rozsutec, prípadne si naplánujú celú hrebeňovku, sviatoční turisti a rodiny s deťmi zas volia výlet na Kriváň s pomocou lanovky či vychádzku na Chatu pod Poludňovým grúňom. Tí najlenivejší sa uspokoja s výhľadom na hrebeň spoza halušiek v ktorejsi terchovskej kolibe.

Menšia pozornosť sa ujde Malému Rozsutcu, Stohu alebo vrcholu Suchý. Jedným z lákadiel býva takzvaný Zbojnícky chodník, na ktorý sa môžete vydať z parkoviska v srdci tiesňav medzi Vrátnou a Terchovou. Núka sa aj trochu iná trasa, ktorá ponúka zároveň malebnú dolinu, pútavé výhľady a poďakujú sa vám za ňu aj kolená.

Turistická oáza pokoja

Túru začneme v Terchovej, konkrétne pri smerovníku “Terchová, most” alebo “Oravcové, rázcestie”. Po zelenej značke sa dostaneme k rázcestníku „Dolina Obšívanka“, ktorý je vstupom do rovnomennej národnej prírodnej rezervácie zloženej z vápencov a dolomitov.

Po modrej značke sa dostanete do rokliny so severozápadnou orientáciou a potokom, ktoré sú garanciou príjemného chládku aj v horúcich letných mesiacoch. V tejto doline je výrazná klimatická inverzia a najnižší prirodzený výskyt kosodreviny (660 m. n. m.), bujnú flóru a pri troche šťastia aj dozreté lesné plody. Na jar je pre hniezdenie a ochranu sokola sťahovavého vstup do doliny zakázaný.

Známe slnkom prehriate fatranské hole vymeníte za tôňu a intímnejší pobyt prírode bez más turistov – hoci Obšívanka patrí medzi najkrajšie a najchránenejšie časti Malej Fatry, omnoho väčšiu pozornosť pútajú známe Janošíkové diery.

Napriek tomu ani v Obšívanke nie je núdza o adrenalín. Dolina sa postupne mierne zužuje a chodník sa razom zareže do príkreho svahu, schody sú zabezpečené kovovými zábranami. Vyššie sa dostanete aj do tesnej blízkosti skalných brál, kde slabším povahám pomôžu umiestnené reťaze.

Na skalnú vežu

Pre horolezcov sa ešte v prvej polovici doliny núka ikonická Veľká sokolia veža. Odbočkou doľava cez postoj sa po rebríku a kramliach dostanete k päte druhej najvyššej skalnej veže na Slovensku. Nasleduje príjemná trojdĺžková lezecká cesta so stupňom obtiažnosti 5.

Nejde o náročné lezenie, ale vzhľadom na expozíciu a fakt, že sa dostanete až na úplný hrot veže, rozhodne nie je vhodná pre úplných začiatočníkov a ľudí so strachom z výšok. Samozrejmosťou by mal byť adekvátny lezecký výcvik, prípadne výstup s inštruktorom, a adekvátne horolezecké vybavenie.

Ak váhate, pre ilustráciu odporúčam krátky záznam z výstupu na Veľkú sokoliu vežu tu.

Hrebeň Sokolie

Po strmej koncovke sa na konci doliny dostanete na hrebeň križovatky modrej a žltej značky s názvom “Malé Nocľahy”. Z Terchovej sa sem dostanete zhruba za 2,5 hodiny.

Odmenou za nastúpaných vyše 500 výškových metrov vám bude hrebeň zvaný Sokolie. Vyše hodinová trasa po žltej značke ponúka neobvyklý pohľad na celú Vrátnu, ktorý z iného miesta neuvidíte. Kriváň, Chleb či Rozsutec budete mať po ľavici ako na dlani.

Na relatívne rovinatom hrebeni si oddýchnu aj nohy, ktoré v prvej polovici túry dostali zabrať. Ďalšou zastávkou je sedlo zvané Príslop.

Za oddychom doľava, za výkonom rovno

Po bezmála štyroch hodinách odporúčam pustiť sa dole po modrej značke, ktorá vás dovedie za 40 minút k lyžiarskemu stredisku Paseky. Nájdete tu zastávku autobusu „Vrátna Starý dvor“, odkiaľ sa môžete odviezť späť do Terchovej, ak vás už bolia nohy. Nájdete tu aj bufet, ak vás túra vyšťavila. Peši celý okruh zvládnete zhruba za päť hodín, ale túru zakončíte asfaltkou. Ak stihnete vo Vrátnej autobus, zvládnete to najmenej o pol hodinu rýchlejšie.

Zdatní turisti môžu z Príslopu pokračovať ďalej na hrebeň cez Kraviarske až na klasickú červenú malofatranskú hrebeňovku – či už do Snilovského sedla a dole, na Kriváň, alebo až na Chatu pod Chlebom. Možností je viac, stačí dosť vody, dobrá kondička a priazeň počasia. To však hovoríme o túrach dlhších ako osem-deväť hodín.

Itinerár túry, časové údaje sú orientačné a záležia od tempa.
Zdroj: mapy.cz

Ďalšie články