Zelená pre masovú imigráciu aj umelé potraty. Čo prichádza s Bidenom?

Joe Biden Joe Biden. Foto: TASR/AP

Joe Biden 20. januára do Bieleho domu nastúpi ako najstarší prezident v amerických dejinách a iba ako druhý katolík na tomto poste. Minulý rok v novembri oslávil 78. narodeniny. Nevstupuje však na neznámu pôdu, v rokoch 2009 až 2017 Biden slúžil ako viceprezident pre Baracka Obamu.

Hlavné mesto USA Washington D.C. bude počas inaugurácie nového prezidenta v stave zvýšenej bezpečnosti. V pohotovosti bude 25-tisíc členov Národnej gardy, uzavrú sa mosty či park medzi Kapitolom a pamätníkom Abraháma Lincolna. Do centra mesta sa nedostane ani väčšina dopravy.

Dosluhujúci prezident Donald Trump sa inaugurácie nezúčastní, jeho viceprezident Mike Pence by však mal byť prítomný. Pozvanie dostali aj bývalé hlavy krajiny Bill Clinton, Barack Obama či George Bush mladší.

Inaugurácie sú bežne udalosti, ktorých sa účastnia tisíce ľudí. Tento rok sa však davy konať nebudú – pre hrozbu pandémie a nedávne nepokoje v komplexe Kapitolu, do ktorého vtrhli priaznivci Trumpa.

Otvorené dvere pre migráciu aj umelé potraty

Novozvolený prezident plánuje počas prvých hodín na poste šéfa Bieleho domu v stredu podpísať 15 výkonných nariadení týkajúcich sa ochrany klímy, imigrácie, boja proti novému koronavírusu, ako aj ekonomickej situácie v krajine. Zruší tak viacero sporných nariadení svojho predchodcu Donalda Trumpa.

Ako uviedli Bidenovi poradcovia, nový šéf Bieleho domu chce vydať nariadenie o opätovnom pristúpení Spojených štátov k parížskej klimatickej dohode i k Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Biden zruší Trumpov zákaz vstupovať cestujúcim z vybraných prevažne moslimských krajín na územie Spojených štátov a zastaví i výstavbu múru, ktorú nariadil Trump na hraniciach s Mexikom, aby tak zabránil nelegálnej imigrácii.

Očakáva sa, že Bidenova administratíva tiež zruší takzvanú politicu Mexico City, ktorú zaviedol prezident Ronald Regan. Tá spočíva v zákaze financovania v zahraničí pôsobiacich neziskových organizácií, ktoré považujú potrat ako metódu plánovania rodičovstva. Táto politika sa často mení – demokratickí prezidenti ju zvyknú zrušiť a republikánski zasa zaviesť.

Od prisťahovalcov k občianstvu

Nový prezident taktiež plánuje do Kongresu zaslať návrh zákona, ktorý by upravil prisťahovaleckú politiku a umožnil miliónom migrantov žijúcim v USA bez právneho štatútu do ôsmich rokov získať americké občianstvo.

V rámci boja proti šíreniu pandémie COVID-19 vydá príkaz na nosenie rúšok v budovách spravovaných federálnou vládou, obnoví ochranu prírodných rezervácií, ktorú tiež odvolal Trump, a v súvislosti s následkami pandémie sa bude usilovať o to, aby dosiahol zmrazenie príkazu na vysťahovanie z domova a ochránil hypotéky miliónov ľudí.

Cieľom nového prezidenta je preskúmať všetky Trumpove predpisy a výkonné nariadenia, ktoré by mohli škodiť životnému prostrediu a verejnému zdraviu Američanov. Federálnym agentúram nariadi, aby ich prioritou bola rasová rovnosť, a chce zaistiť, aby nedochádzalo k systémovému rasizmu.

(tasr, Juraj Orolín)


Ďalšie články