Na Rusov padá munícia s odkazmi zo Západu. Ukrajinskej armáde nápad zarába státisíce eur

Revenge For Foto: Revenge For

Obyvatelia Západu dotujú ukrajinskú armádu platením za umiestňovanie rôznych odkazov na jej zbrane a muníciu, ktorá sa následne využíva v boji proti agresorovi. Ak nemáte hlboko do vrecka, vami vymyslený nápis môže skončiť aj na hlavni ukrajinského tanku. Velitelia nad nevšedným sponzoringom väčšinou mávnu rukou.

Súčasný vojenský konflikt na Ukrajine je pre tamojšiu štátnu pokladnicu extrémne nákladný. Hoci platí, že spoločenstvo prevažne západných krajín Kyjevu pomáha miliardovými finančnými injekciami, miestni nenechávajú nič na náhodu a snažia sa zabezpečiť si ďalšie dodatočné zdroje.

Originálny spôsob, ako to docieliť, ponúka crowdfundingová skupina známa pod menom Sign My Rocket [Podpíš moju raketu, pozn. red.]. Ako už názov napovedá, Ukrajinci v rámci nej záujemcom z celého sveta umožňujú umiestniť po zaplatení určitej finančnej sumy správu na rôzne typy streliva, ktoré následne vojaci odpália na ruských okupantov.

„Dostávali sme čoraz väčšiu delostreleckú muníciu. Asi 95 percent objednávok je v angličtine a sú z USA,“ uviedol zakladateľ projektu Sign My Rocket Anton Sokolenko. Jeho skupina v súčasnosti predáva posolstvo na protitankových mínach, ručných granátoch, 220mm raketách, ťažkom delostrelectve 2S7 Pion a podobne.

Prostredníctvom kampane Sign my Rocket, ktorá ale nie je jediná svojho druhu, sa pre ukrajinskú armádu vyzbieralo už vyše 200-tisíc dolárov (takmer 200-tisíc eur) a „odoslalo“ viac ako 1 500 správ, napríklad „Od NATO, s láskou“, „Londýn zdraví“ alebo „Pozdravujeme z Texasu“.

Velitelia majú zrejme iné starosti

Pokiaľ ide o proces, ten funguje nasledovne: Vojak po uhradení príspevku napíše zadanú správu na muníciu a odfotí ju. Snímku ako potvrdenie neskôr dostane darca.

Najlacnejšou položkou v ponuke Sign My Rocket je podľa webu Idnes.cz odkaz na nábojnicu do húfnice M777 za asi 145 eur, najviac potom stojí nápis na hlavni tanku T-72, a to takmer 3-tisíc eur.

Ukrajinská armáda získavanie finančných prostriedkov touto cestou oficiálne neposvätila. Velitelia však podľa vojakov pred praxou väčšinou zatvárajú oči a neriešia ju.

Popísané bomby mali padať aj na Azovstaľ

Pokiaľ ide o samotné umiestňovanie nápisov na bomby, táto prax už taká unikátna nie je. Osvojiť si ju mali aj samotní Rusi, a to v máji tohto roka pri ničení mariupolských oceliarní Azovstaľ.

Poradca starostu Mariupola Petro Andriuščenko svojho času zverejnil fotografie znázorňujúce nápisy na bombách, ktoré naznačujú, že boli zhodené v reakcii na víťazstvo Ukrajiny v speváckej súťaži Eurovízia.

Zdroj fotografií nebol známy, na munícii však bolo v ruštine napísané: „Kalusha, ako bolo požadované! Do Azovstaľu.“ A po anglicky: „Pomôžte Mariupolu – Pomôžte Azovstaľu hneď teraz“, s dátumom 14. mája. Boli to slová, ktoré vyslovil spevák ukrajinskej skupiny Kalush Orchestra počas výzvy z pódia po víťazstve v súťaži v talianskom Turíne.

Rôzne slogany a vyhlásenia sa však objavovali napríklad aj na bombách adresovaných nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi a jeho krajine počas druhej svetovej vojny či na munícii, ktorú Američania zhadzovali počas invázie do Iraku.


Ďalšie články