Ukrajinským silám sa mal pri Chersone podariť výpad. Ofenzíve však hrozí, že sa skončí katastrofou

Ukrajinská armáda tento týždeň podnikla viaceré ofenzívne výpady na juhu Ukrajiny. Podľa viacerých zdrojov získali ukrajinské ozbrojené sily opätovnú kontrolu nad územiami okupovanými ruskými jednotkami. Rusi však tvrdia, že Ukrajinci na dobytom území jazdia po vlastných mŕtvolách. Zatiaľ sa zdá, že Ukrajinci skutočne dosiahli len malé zisky za cenu veľkých strát. Inštitút pre štúdium vojny však argumentuje, že na hodnotenia úspešnosti ofenzívy je priskoro.

Ruské delostrelecké systémy Malka strieľajú z neznámeho miesta na Ukrajine. Okupanti zvyknú delostrelectvo používať veľmi intenzívne. Foto: TASR/AP Ruské delostrelecké systémy Malka strieľajú z neznámeho miesta na Ukrajine. Okupanti zvyknú delostrelectvo používať veľmi intenzívne. Foto: TASR/AP

Ozbrojené sily Ukrajiny v stredu podnikli ofenzívne výpady v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Armáda sa snažila získať späť územie, ktoré vo februári obsadili ruské sily, informuje denník New York Times (NYT).

Všetko nasvedčovalo tomu, že protiofenzíva ukrajinských síl bola pomerne úspešná, pričom bol vrazený klin do Ruskom okupovaného územia. Armáda tiež údajne prevzala kontrolu nad oblasťou okolo dedín Lozovoje a Kostromka. Bolo to však zrejme za cenu veľkých strát.

Podľa amerického denníka malo ukrajinské velenie oznámiť, že zasiahlo ruské veliteľské stanovištia a logistické pozície, ako aj mosty. V stredajšej správe britskej spravodajskej služby sa tiež uvádza, že Ukrajina „na niektorých miestach zatlačila frontovú líniu o určitú vzdialenosť, pričom využila pomerne slabo držanú ruskú obranu“.

Rusko prvotne poprelo akýkoľvek ukrajinský postup a uviedlo, že Zelenského ofenzíva bola zastavená. Ministerstvo obrany zároveň vyhlásilo, že jeho sily odrazili pozemné útoky Ukrajiny v Chersonskej a susednej Mykolajivskej oblasti. Podľa denníka tiež uviedlo, že zničilo tanky, ktoré sa pokúšali prekročiť rieku Inhulec.

„Nepriateľ utrpel rozsiahle straty,“ vyhlásilo ruské ministerstvo obrany. „Efektívne akcie ruskej skupiny jednotiek zničili 48 tankov, 46 bojových vozidiel pechoty, 37 ďalších obrnených bojových vozidiel, 8 pickupov s veľkokalibrovými guľometmi a viac ako 1 200 ukrajinských vojakov,“ uviedlo ministerstvo. Informoval o tom denník New York Post, pričom sa odvolával sa na ruskú agentúru Ria Novosti.

Ako konštatuje nemecký novinár Julia Röpcke, aj ruské zdroje v stredu potvrdili mimoriadny nápor ukrajinskej protiofenzívy v Chersonskej oblasti a utorkové neoficiálne tvrdenia Kyjeva o oslobodení Suchého Stavoku a Andriivky. Podľa Rusov však Ukrajinci na dobytom území doslova „jazdia po vlastných mŕtvolách“, píše Röpcke v príspevku na Twitteri.

Podľa najnovších informácií a záberov sa však zdá, že ukrajinská operácia sa skončila fiaskom. „Myslím, že sa zhodneme na tom, že v pondelok a utorok došlo k počiatočnému náporu pechoty. Myslím, že sa zhodneme aj na tom, že tento nápor mal za následok veľa obetí medzi ukrajinskými vojakmi a veľmi málo alebo žiadne získané územie. Tento nápor sa zatiaľ skončil. Myslím, že to oprávňuje termín neúspech,“ napísal vo štvrtok večer v reakcii na vlastný príspevok Julian Röpcke, pričom spochybnil tvrdenia o ukrajinskom úspechu. Dodal tiež, že z ukrajinskej strany prichádzajú „hrozné“ videá, ktoré nasvedčujú zlyhaniu ofenzívy.

Ofenzívu komentoval aj americký Inštitút pre štúdium vojny, ktorý, naopak, argumentoval, že rozsiahle ofenzívy nedosahujú svoje ciele a tiež nezlyhávajú behom jedného dňa alebo týždňa. Inštitút tiež konštatoval, že Rusko rozbehlo dezinformačnú kampaň, ktorá má ukrajinskú ofenzívu označiť ako neúspešnú.


Ďalšie články