Ruský rozpočtový prebytok sa vyparuje. Príjmy z energií sa zmenšujú

Rozpočtový prebytok Ruska na rok 2022 sa takmer vyparil po tom, čo prudký pokles exportu energií v auguste viedol k mesačnému deficitu vo výške až 360 miliárd rubľov (5,9 miliardy dolárov).

Logo ruskej energetickej spoločnosti Gazprom. Foto: Twitter Logo ruskej energetickej spoločnosti Gazprom. Foto: Twitter

Ako píše denník Financial Times, Rusko zaznamenalo za prvých sedem mesiacov tohto roka prebytok vo výške takmer 500 miliárd rubľov. Kumulatívna suma však minulý mesiac klesla na 137 miliárd, čo naznačuje veľký deficit v auguste. A ten ekonómovia pripisujú prudkému poklesu príjmov z ropy a plynu.

Denník ďalej uvádza, že toky ruského plynu do Európy sa znížili na približne jednu pätinu dodávok spred ruskej invázie na Ukrajinu.

Začiatkom septembra Rusko oznámilo, že ponechá plynovod Nord Stream 1, ktorý vedie popod Baltské more do Nemecka, na neurčito uzavretý. A to dovtedy, kým Západ nezruší sankcie uvalené na Moskvu za jej inváziu na Ukrajinu.

Príjmy z ropy a zemného plynu, ktoré tvoria takmer polovicu rozpočtových príjmov prijatých v tomto roku, sa podľa údajov za obdobie január až august medziročne znížili o 18 percent.

Denník pripomína, že Európska únia zakázala aj dovoz ruského uhlia. Zákaz na dovoz ruskej ropy má vstúpiť do platnosti v decembri.

Rusko spočiatku preukázalo odolnosť pri prekonávaní vplyvu represívnych opatrení vrátane zmrazenia polovice jeho devízových rezerv.

Ruský štátny plynárenský monopol Gazprom však začiatkom tohto mesiaca oznámil, že produkcia v prvých ôsmich mesiacoch tohto roka medziročne klesla o 15 percent. Vývoz, ktorý smeruje prevažne do Európy, klesol o viac ako tretinu.

Príjmy pravdepodobne ešte klesnú, keďže Rusko začiatkom septembra pozastavilo Nord Stream 1 – jeden z jeho hlavných plynovodov do Európy, dodal Financial Times.


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok