Leyenová: Poľsko malo pri Rusku pravdu, Západ sa mýlil. Ďalšie sankcie proti Rusku Únia nechystá

Ursula von der Leyenová v prejave o stave EÚ sľúbila Ukrajine pokračovanie sankcií, výraznú finančnú pomoc a politickú podporu. Uznala tiež pochybenie pri nemeckej politike voči Rusku, pred ktorým Poľsko a pobaltské štáty roky varovali. Členským štátom sľúbila zmenu cenotvorby plynu a energetického trhu.

leyen_zelenska Ursula von der Leyenová počas prejavu o stave EÚ, vľavo Olena Zelenská, ukrajinská prvá dáma. Zdroj: Twitter / Ursula von der Leyenová

Ukrajina, Rusko a až potom energetika. Podľa očakávaní bol pravidelný každoročný prejav predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej zameraný na vojnu u nášho východného suseda. Nasvedčovala tomu skladba prejavu, odev viacerých predstaviteľov EÚ na pôde Európskeho parlamentu (EP) a napokon aj prítomnosť Oleny Zelenskej, manželky ukrajinského prezidenta.

Sankcie zostanú, ale ďalšie nepribudnú

Sankcie uvalené Európskou úniou voči Rusku ostanú v platnosti. „Toto je cena, ktorú Rusko a Putin platí za rozsievanie smrti ničenia. Chcela by som veľmi jasne povedať, že teraz je čas na rozhodnosť, nie na appeasement,“ povedala Leyenová v stredajšej správe o stave Únie v Štrasburgu. V najbližšej budúcnosti podľa nej EÚ ďalšie sankcie neuvalí.

V ostatných týždňoch sa hovorilo o ďalších možných sankčných balíkoch proti Rusku, zatiaľ ich EÚ uvalila sedem. Nebola zhoda na tvrdších opatreniach na dovoz ropy a plynu, ani na návrhu pobaltských a severských štátov odoprieť víza ruským občanom. Maďarsko sa dokonca vyhrážalo, že nepodporí predĺženie existujúcich sankcií pre troch ruských oligarchov, ktorých chcelo vyradiť zo zoznamu, napokon ustúpilo.

Rusko krváca, Ukrajina môže vyhrať

EÚ podľa nej uvalila najtvrdšie sankcie, aké „svet kedy videl“, a sú zničujúce pre ruskú ekonomiku. Spomenula odstrihnutie ruských bánk od systému SWIFT, odchod takmer tisícky medzinárodných firiem z Ruska či prepad výroby vozidiel o 75 percent. „Ruská armáda používa čipy z umývačiek riadu a chladničiek, aby mohla opraviť vojenskú techniku, pretože nemá polovodiče. Ruský priemysel je v úzkych,“ dodala predsedníčka EK.

Leyenová verí, že Ukrajina má s pomocou Západu šancu vyjsť z vojny víťazne vďaka odvahe Ukrajincov: „Putin zlyhá a Ukrajina s Európou zvíťazia.“

Ekonomická pomoc a cesta do Kyjeva     

Leyenová nehovorila priamo o dodávkach zbraní Ukrajine, zato ekonomickej pomoci sa venovala pomerne obsiahlo. Okrem doterajších balíkov pomoci sľúbila 100 miliónov eur na obnovu ukrajinských škôl zničených počas ruskej invázie. Portál Politico pripomína, že EÚ zatiaľ v rôznych formách pomohla východnému susedovi celkovo 19 miliardami eur, ale len zlomok sa k Ukrajincom zatiaľ reálne dostal.

Ukrajine chce tiež pomôcť čo najjednoduchším prístupom na európsky jednotný trh. „Dnes odchádzam do Kyjeva, aby som sa o tom porozprávala s prezidentom Zelenským,“ dodala predsedníčka EK.

Západ sa mýlil, východ mal pravdu

Leyenová uznala, že Únia, ale najmä západoeurópske štáty Putina podcenili a politicky sa mýlili. Spomenula Annu Politkovskú a ďalších ruských novinárov či kritikov Kremľa, ktorí prišli o život.

„Mali sme počúvať hlasy v rámci Únie v Poľsku, Pobaltí, strednej a východnej Európe. Roky nám hovorili, že Putin sa nezastaví a podľa toho konali.“ Leyenová doslova povedala, že „EÚ sa pri Putinovi zmýlila“ a neprezieravo pokračovala v prehlbovaní závislosti na fosílnych palivách z Ruska.

Ako bývalá viacnásobná ministerka za éry Angely Merkelovej tým prevzala diel viny za Nemecko, ktoré iniciovalo stavbu plynovodu Nord Stream 1 a 2. Hoci bolo proti projektu viacero členských štátov vrátane Slovenska a Poľska, a námietky mala aj eurokomisia, Nemci pokračovali v budovaní plynovodu. Na začiatku ruskej invázie bol takmer dokončený, napokon ho však Berlín pod tlakom USA neotvoril.

Najhlasnejšie sa proti nemeckej politike ozývalo Poľsko, ktoré sa od ruského plynu samo odpojilo. Nesedí mu tiež nemecká vízia ďalšieho smerovania EÚ.

https://standard.sk/244088/polsko-chce-ozivit-vztahy-s-madarskom-je-to-reakcia-na-nemecky-navrh-na-zrusenie-prava-veta/

Ukrajinské farby, jazyk a prvá dáma

V pléne sedela Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta. Pri tejto príležitosti sa nielen Leyenová, ale aj ďalšie členky eurokomisie a viaceré europoslankyne, odeli do modrej a žltej, ukrajinských národných farieb.

Výnimočné bolo tiež tlmočenie do ukrajinčiny, bežne je možné počúvať dianie v europarlamente len v jazykoch členských štátov.

Energetické opatrenia

Šéfka EK avizovala, že navrhne scenáre, ako znížiť ceny elektriny, napríklad zastropovanie ziskov spoločností, ktoré vyrábajú energiu za nízke vstupy, avšak majú vysoké zisky. „Náš návrh zahŕňa nielen výrobcov plynu a elektriny a prinesie viac ako 140 miliárd eur,“ uviedla so spresnením, že pôjde len o núdzové a dočasné opatrenia.

Chce tiež oddeliť ceny elektriny a plynu. Rovnako má záujem o nový spôsob cenotvorby plynu, nechce sa už viazať iba na vývoj na plynovej burze v Amsterdame, ktorá pre špekulácie zažíva veľké výkyvy.

Leyenová mieni do budúcnosti transformovať celý energetický trh s tým, že fosílne palivá by mali postupne nahrádzať klimaticky prijateľné alternatívy a obnoviteľné zdroje. Menovala napríklad vybudovanie európskeho vodíkového trhu, na čo EÚ vynaloží tri miliardy eur z Inovačného fondu.


Ďalšie články