Namiesto 87 až 913 eur. Nemcom začali chodiť likvidačné rozpisy platieb za plyn

Teplo sa v Nemecku zrejme stane luxusom, minimálne to produkované plynom. Dokazujú to nové rozpisy platieb za danú surovinu, ktoré tamojším obyvateľom začínajú pristávať v pošte. Bežné sú aj desať a viacnásobné nárasty do úrovne, ktorá prevyšuje náklady na samotné bývanie.

pexels-magda-ehlers-3722212-2 Foto: Pexel.com

Ešte donedávna sa Nemci tešili na štart dodávok cez nový plynovod Nord Stream 2, ktoré by im zabezpečili relatívny energetický blahobyt, či už ide o množstvo alebo cenu suroviny.

Ruská agresia proti Ukrajine, respektíve európska sankčná odpoveď na ňu, rýchlo zmenila potencionálny raj na reálne peklo. Prevádzka Nord Stream 2 je minulosťou a dodávky cez hlavné potrubie Nord Stream 1 prúdia iba čiastočne.

Číselné vyjadrenie tejto katastrofálnej situácie na svojich faktúrach už začínajú vidieť aj tí najzraniteľnejší – radoví spotrebitelia. O prípadoch niektorých z nich píše nemecký web Focus alebo český portál Novinky.

Rodina z Hildenu v Severnom Porýní-Vestfálsku doteraz platila firme Shell Energy za plyn 92 eur mesačne. Od 1. novembra by mali zaplatiť neuveriteľných 3 192 eur, čo je 35-násobok doterajšej sumy. Keď člen rodiny Dirk Hensmann dostal toto oznámenie, nemohol mu uveriť. Podľa distribútora síce môže ísť o chybu, no oficiálne vyrozumenie rodina zatiaľ nedostala.

Sedemdesiatdvaročná penzistka Edith Walzová z Dannenbergu v spolkovej krajine Dolné Sasko teraz takisto netuší, čo bude robiť. „Spoločnosti E.ON som doteraz platila za plyn 87 eur. Teraz mi to zvýšili na neuveriteľných 913,13,“ tvrdí.

Spomenúť možno aj prípad Renate Slomaovej z Berlína, ktorá doteraz platila mesačné zálohy za plyn vo výške 85 eur, no po novom by mala z účtu vytiahnuť až 883 eur.

V šoku je aj Stefanie Wegenerová, ktorá – ako uviedla pre portál t-online – má už od októbra platiť mesačne za plyn až 1 113 eur. To, koľko platila doteraz, nie je známe.

Na snímke zľava nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, nemecký kancelár Olaf Scholz a premiér nemeckej spolkovej krajiny Brandenbursko Dietmar Woidke počas tlačovej konferencie v Berlíne v piatok 16. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Viac ako za hypotéku

Sumy sú tak obrovské, že v niektorých prípadoch prevyšujú doteraz najväčšie položky pri výdavkoch v domácnosti. Ako splátku hypotéky, nájomné či lízingové splátky za auto.

Jedna z dodávateľských spoločností, Mitgas, v tejto súvislosti uviedla, že plyn musí obstarávať za aktuálne extrémne vysoké trhové ceny a zodpovednosť v tejto veci presúva na spolkovú vládu.

Spotrebiteľské poradenské centrum NRW však vysvetlilo, že ak si dodávateľ zmluvne vyhradil právo na zmenu ceny, urobiť tak môže. Energetický expert tohto centra Udo Sieverding ale vysvetlil, že v takýchto prípadoch platí osobitné právo na vypovedanie zmluvy.

Ak si zákazník do troch mesiacov nenájde nového poskytovateľa, mala by existovať možnosť prechodu na základnú službu, ozrejmila hovorkyňa dodávateľskej spoločnosti Stadtwerke Hilden.

Základnou službou je podľa interpretácie vlády dodávka plynu zo strany základného dodávateľa odberateľom v nízkom tlaku za všeobecné ceny a podmienky. Základným dodávateľom je spoločnosť dodávajúca plyn väčšine zákazníkov z domácností v danej oblasti.

Znárodnenie hlavného dovozcu

Na lepšie časy pritom zatiaľ nesvitá. Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh sa totiž opäť výrazne zvýšila, keďže rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina vyhlásiť v Rusku čiastočnú mobilizáciu medzi investormi stupňuje obavy z vývoja na globálnych energetických trhoch.

Za zmienku stojí fakt, že Nemecko pred pár dňami urobilo historický krok a rozhodlo o znárodnení kľúčového dovozcu plynu Uniper, ktorý čelil existenčným problémom. Cieľom je odvrátiť hroziaci kolaps energetického sektora v najväčšej európskej ekonomike.

Podľa Bloomberg Intelligence sa celkové straty Uniperu súvisiace s hľadaním alternatívnych dodávok suroviny voči ruskému plynu môžu tento rok vyšplhať až nad 18 miliárd eur. Firma už vykázala za prvý polrok stratu viac než 12 miliárd eur, čo je jedna z najvyšších v nemeckej firemnej histórii.

Nemecko sa navyše bude držať svojho plánu a od 1. októbra zavedie daň za plyn napriek výzvam, a to aj v rámci samotnej vládnej koalície, aby ju po znárodnení Uniperu zrušilo. Uviedol to v stredu minister hospodárstva Robert Habeck.

Na snímke auto jazdí okolo budovy sídla nemeckého plynárenského gigantu Uniper 20. septembra 2022 v Düsseldorfe. Foto: TASR/AP

Ďalšie články