Osud Bieloruska je prepletený s osudom Ukrajiny, tvrdí Cichanovská

Rusko nepovažuje Bielorusko ani Ukrajinu za nezávislé suverénne štáty a tieto dve krajiny by mali spoločne bojovať za zachovanie svojej existencie. V rozhovore pre tlačovú agentúru AP to uviedla líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

„Bez slobodnej Ukrajiny nebude slobodné ani Bielorusko,“ vyhlásila Cichanovská (40), ktorá sa presťahovala do susednej Litvy po tom, ako bol bieloruský vodca Alexandr Lukašenko v auguste 2020 vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Tie podľa mnohých vyhrala práve ona.

Lukašenko je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a podporuje nevyprovokovanú inváziu Moskvy na Ukrajinu.

Pokiaľ bude Putin pri moci, budú pre Ukrajinu, ako aj západné hranice Bieloruska neustále existovať bezpečnostné hrozby, povedala Cichanovská popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Podľa nej ani jedna z týchto krajín nechce byť súčasťou „ruského impéria“.

Rusko od začiatku invázie využíva územie Bieloruska ako základňu na vysielanie svojich vojsk na Ukrajinu, pričom Moskva a Minsk si udržiavajú úzke vojenské vzťahy. Cichanovská ďalej uviedla, že vypuknutie vojny na Ukrajine bolo „mimoriadne nečakané“ a niektorí Bielorusi sú obzvlášť proti tomuto konfliktu namierenému „proti Ukrajincom – našim bratom a sestrám“.

Cichanovská zároveň vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby pokračovalo v nátlaku na Lukašenka a pomáhalo bieloruskej občianskej spoločnosti vrátane ochrancov ľudských práv. Navrhla i nové sankcie na vývoz dreva, potaše a ocele z Bieloruska.

(tasr, min)


Ďalšie články