Žiaden výcvik ani streľba. Odvedenci idú bez prípravy na front, povedal ruský vojak

Ďalšie svedectvo o unáhlenej ruskej mobilizácii. Ruský vojak nahral na mobil svedectvo o tom, ako absolútne nepripravení odvedenci smerujú na ukrajinský front. Investigatívnemu novinárovi sa jeho slová a identitu podarilo potvrdiť, muža priamo kontaktoval.

Rusko_RFERL Ruský odvedenec, ktorý prehovoril o mobilizácii vo videonahrávke. Foto: Twitter / Mark Krutov

Pred odvodovú komisiu, do kasární a rovno na front. Tak by sa dala v skratke opísať cesta ruského mladíka, ktorého vysielajú bojovať na Ukrajinu. Na mobilný telefón nakrútil krátku výpoveď, ktorá sa okamžite stala virálnou.

„Ahojte, hlási sa prvý tankový pluk. Oficiálne nám povedali, že pred odchodom do vojnovej zóny nebudeme mať žiaden výcvik. Potvrdil to veliteľ pluku. Dňa 29. septembra nás pošlú do Chersonu. Myslite sami za seba, rozhodnite sa, ako naložíte so svojou budúcnosťou. Netrénovali sme streľbu, nemali sme teoretickú prípravu, jednoducho nič,“ hovorí vo virálnom videu nemenovaný ruský vojak.

Investigatívec jeho slová potvrdil

Jeho identitu a pravdivosť tvrdení sa podarilo overiť ruskému investigatívnemu novinárovi Markovi Krutovovi, ktorý píše okrem iného pre Rádio Slobodná Európa (RFE/RL). Dôkladným štúdiom nahrávky (napríklad podľa budov v pozadí) zistil, že video bolo nakrútené v Moskovskej oblasti pri meste Kalininec, kde má základňu ruská druhá motorová divízia.

Krutov zistil, že ide o základňu, z ktorej Rusko opakovane vysiela vojakov do bojov na Ukrajine. Napokon našiel aj jeho účet na ruskej sociálnej sieti VKontakte, kde bolo vidno interiér kasární. Keď ich porovnal s fotkami ďalších odvedencov z Moskvy, zistil, že sú to rovnaké priestory.

Nadviazali kontakt

Investigatívny novinár z fotiek na sociálnej sieti zistil, že muž žije a pracuje v Moskve a nie je veľkým národovcom či kritikom Západu. Napokon sa rozhodol nadviazať s ním priamy kontakt. Jeho meno však z bezpečnostných dôvodov nezverejnil. Pýtal sa ho, ako pocítil mobilizáciu na vlastnej koži.

„Nečakal som to. Spal som po nočnej zmene. Zobudili ma a dali mi predvolanie na odvodovú komisiu,“ opisuje udalosti ruský vojak.

Keď novinár muža požiadal, aby svoje výhrady k mobilizácii viac vysvetlil, vojak odpovedal, že teraz nemôže, no situácia sa zásadne zmenila. Azda k lepšiemu,“ dodal.

https://standard.sk/253514/predstava-o-mobilizacnom-fiasku-je-skreslena-mnohi-rusi-narukovali-s-odhodlanim/

Komplikácie pri mobilizácii

Po vyhlásení takzvanej čiastočnej mobilizácie sa v ruských mestách začali protesty. Najmasovejšie boli v Moskve a Petrohrade, úrady na nich zatkli vyše tisíc ľudí.

Odohralo sa aj niekoľko útokov na sídla odvodových komisií. Na sociálnych sieťach zas kolovali správy o tom, čo všetko by si odvedenci na front mali priniesť – vrátane základného vybavenia, akým je oblečenie, vlastné nepriestrelné vesty, prilby či obuv.

Nevábne bojové podmienky podfarbili správy o zlyhávajúcom zásobovaní a velení na Ukrajine a obvinenia čečenských spolubojovníkov zo šikanovania a znásilňovania.


Ďalšie články