Nahradí slon draka? V čom spočíva vzostup indickej ekonomiky

Ešte pred desiatimi rokmi neparila India ani medzi desať najväčších ekonomík sveta. No v roku 2022 podľa dát MMF predbehla Spojené kráľovstvo a postúpila na piate miesto. Nasledujúci rok sa okrem toho oficiálne stane najľudnatejšou krajinou sveta.

Nárendra Módí. Foto: TASR/AP Nárendra Módí. Foto: TASR/AP

S tým, ako sa množia zlé ekonomické správy z Číny (implózia realitného trhu, regulačný útok na technologické firmy, extrémne nákladná zero covid stratégia či obrovská demografická kríza), svieti hviezda Indie čoraz jasnejšie. Nahradí v nasledujúcich dekádach slon draka?

Vzostup ekonomiky v Indii je medziročne o 13,5 percenta. Na najbližší rok jej predpovedajú najrýchlejší rast spomedzi veľkých ekonomík (6 až 7 percent) a predbehnutie Nemecka a Japonska do roku 2029. V krajine je menej dlhu ako pred pádom Lehman Brothers, čo je medzi veľkými ekonomikami unikát. Po roku 2030 bude mať India z pohľadu pomeru aktívnych a neaktívnych občanov podstatne lepšiu demografiu ako USA či priemer vysoko- aj strednopríjmových krajín. O Číne ani nehovoriac.

V krajine je 60 rokov relatívne stabilné politické prostredie, čím sa nemôže pochváliť napríklad ani príbuzný Pakistan. Liberalizácia medzinárodného obchodu v roku 1991 otvorila ázijský štát zahraničným investíciám a indický sektor služieb je už dnes globálnym pilierom.

Zhruba 7-percentnú infláciu jej závidí nejeden člen eurozóny. Externý dlh je okolo 20 percent HDP, čo je medzi členmi BRICS veľmi nízka hodnota (Čína má 75 %, Brazília 38 %, Rusko 32 %, JAR 57 %). Pokrytie dlhu zahraničnými rezervami sa už 15 rokov pohybuje v pásme 80 140 %.

Zhruba pred 10 rokmi začal premiér Modi hovoriť o Atmanirbhar Bharat„, novom koncepte pre indickú ekonomiku. Jeho podstatou má byť rozvoj priemyslu či digitálnej a inej infraštruktúry, ale aj výraznejšie zapojenie indických expatov do ekonomického života krajiny či znižovanie byrokracie a iné lákadlá pre investorov.

Podobné nadšenie z ružových zajtrajškov však sprevádzalo aj japonskú éru v 80. rokoch a donedávna zase etapu draka. Idea Atmanirbhar Bharat“ je napriek niektorým svojim pozitívnym faktorom vo svojej podstate merkantilistická s cieľom zvýšiť export a maximalizovať domácu výrobu za pomoci nemalých verejných výdavkov.

Takáto stratégia ignoruje podstatu ekonomickej efektívnosti – hľadanie najlepšej hodnoty s najmenším nákladom pomocou deľby práce a obchodu. Prirátajme k tomu vnútorné kastovné a náboženské spory a hroziace vonkajšie konflikty (so susednou Čínou viedla India od samostatnosti jednu vojnu a s Pakistanom až štyri), alebo demografický prechod, ktorý sa o niekoľko dekád bude s oneskorením týkať aj Indie.

Kto hľadá, nájde varovné signály už dnes. Deficit indického bežného účtu sa pohybuje okolo desaťročného maxima a indická centrálna banka musela pred pár dňami výrazne intervenovať, aby spomalila oslabovanie rupie voči doláru. Silnejúci dolár tak v najbližších mesiacoch otestuje aj robustnosť piatej najväčšej ekonomiky sveta.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články