Dědeček za 11 rokov spáchal až 16 dopravných priestupkov. Policajtov vraj po vytriezvení prosil, aby ho zabili

Krajská prokuratúra v Bratislave v utorok večer podala návrh na vzatie vinníka nehody na Zochovej ulici v Bratislave do väzby, rozhodovať o nej bude súd. Medzičasom prišlo k zmene kvalifikácie skutku a poprednému funkcionárovi hrozí až doživotie za mrežami. Dědeček údajne po vytriezvení prosil policajtov, aby ho zabili.

Dušan Dědeček. Foto: Michal Svítok/TASR Dušan Dědeček. Foto: Michal Svítok/TASR

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave podal návrh na väzobné stíhanie pre obvineného Dušana Dědečka, ktorý opitý autom spôsobil v nedeľu tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami. Stotožnil sa tak s podnetom policajného vyšetrovateľa. O väzbe bude rozhodovať Okresný súd Bratislava I, ktorý tak musí urobiť do 72 hodín od podania návrhu. Potvrdil to hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

„V utorok (4. 10.) o 21.55 h bol podaný návrh na vzatie obvineného do väzby z útekového a preventívneho dôvodu,“ priblížil prokurátor a hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Juraj Chylo.

Sudca pre prípravné konanie OS Bratislava I určí termín rozhodovania o väzbe po preštudovaní doručeného návrhu a spisového materiálu. „Keďže ide o obzvlášť závažný zločin, v zmysle Trestného poriadku má súd na rozhodnutie o návrhu zákonnú lehotu 72 hodín od podania návrhu,“ dodal Adamčiak.

Na snímke účastníci pochodu na pamiatku obetí nedeľnej tragickej nehody, ktorý zorganizovala Cyklokoalícia a Znepokojené matky. Foto: Pavol Zachar/TASR

Skutok prekvalifikovali, hrozí mu až doživotie

Polícia navrhla väzbu pre 60-ročného Dušana Dědečka deň predtým, v utorok. Obvinili ho z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

„Na základe doterajšej dôkaznej situácie došlo k zmene právnej kvalifikácie a následne bolo zo strany vyšetrovateľa bratislavskej krajskej kriminálky vznesené obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia,“ spresnil Szeiff.

Obvinený, ktorý pred jazdou požíval alkohol, zišiel podľa polície vo vysokej rýchlosti počas jazdy v centre Bratislavy mimo vozovky na zastávku mestskej hromadnej dopravy Zochova. „Tam sa v tom čase nachádzalo približne 40 ľudí, pričom došlo k zrážke vozidla s osobami,“ uviedol hovorca.

https://standard.sk/257895/dedecek-svoj-cin-olutoval-o-vazbe-sa-bude-rozhodovat-vo-stvrtok/

V dôsledku zrážky bezprostredne na mieste zahynuli štyria ľudia. Traja boli v kritickom stave prevezení do nemocníc, ďalší traja utrpeli zranenia vyžadujúce si ich ošetrenie v nemocniciach. V pondelok zomrela piata osoba, ktorá bola hospitalizovaná v nemocnici. Išlo o 21-ročné dievča. Medzi obeťami boli študenti Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Jeden zo zranených zostáva naďalej v kritickom stave.

Polícia deklaruje, že venovala maximálny dôraz všetkým potrebným procesným úkonom s cieľom zaistenia všetkých potrebných dôkazov. „Na základe toho bola zabezpečená potrebná dôkazná situácia umožňujúca vzniesť obvinenie konkrétnej osobe,“ skonštatoval Szeiff.

Kondolenčné knihy na pamiatku obetí nedeľnej tragickej dopravnej nehody v aule Univerzity Komenského v Bratislave v pondelok 3. októbra 2022. Foto: Martin Baumann/TASR

Policajtov vraj prosil, aby ho zabili

Orgány činné v trestnom konaní údajne žiadajú pre previnilca väzbu z tých dôvodov, aby neutiekol a aby nepokračoval v trestnej činnosti. Dušan Dědeček totiž za jedenásť rokov spáchal 16 priestupkov na úseku dopravy. Väčšinou ho policajti riešili práve za rýchlosť, ale aj iné porušenia.

„Ako sa nám ešte skôr podarilo zistiť, podľa predbežných zistení sa auto, ktoré Dědeček šoféroval, vyrútilo z podjazdu 130-kilometrovou rýchlosťou a zastávkou preletelo v rýchlosti 110 kilometrov za hodinu,“ uviedol portál tvnoviny.sk.

Podľa informácií Markízy vraj funkcionár popíjal tvrdý alkohol už doma. Napriek tomu sadol za volant a údajne išiel do práce, kde mal pokračovať v konzumácii alkoholu. Následne opäť sadol do auta a spôsobil tragickú nehodu.

Dědečka medzičasom odstránili z webu Deaflympijského výboru Slovenska (DVS). K vymazaniu fotiek a telefónneho kontaktu na neho a jeho syna došlo podľa Mileny Fabšičovej z DVS z toho dôvodu, že mu boli adresované vyhrážky smrťou.

Obvinený po vytriezvení prosil policajtov, aby ho zabili alebo sa vraj zabije sám. Portálu Z regiónu.sk to uviedol zdroj z policajného prostredia. Podľa informácií portálu údajne prosil policajtov o zbraň, pričom si kľakol na kolená. „Dookola len prosil, aby ho zabili, alebo že on sa zabije sám,“ poznamenal zdroj.

Na snímke cestujúci čakajú na zastávke MHD Zochova v smere do Petržalky v centre Bratislavy v pondelok 3. októbra 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ďalšie články