Menej ropy, vyššie ceny. OPEC+ znižuje produkciu

Saudská Arábia a Rusko sa na čele Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC+) dohodli na hlbokom znížení ťažby ropy s cieľom zvýšiť jej ceny. OPEC+ zníži ťažbu o dva milióny barelov denne, čo zodpovedá približne dvom percentám celosvetovej ponuky, informuje britský Financial Times.

oil-gbf652d977_1920 Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Agentúra Reuters zároveň dodáva, že ide o najvýraznejšie zníženie ťažby ropy od pandémie COVID-19 v roku 2020. Týmto rozhodnutím sa pritom ešte viac obmedzí ponuka ropy na už aj tak napätom trhu. Zníženie produkcie zrejme podnieti opätovný rast cien ropy, ktoré klesli na približne 90 dolárov (91,2 eura) zo 120 dolárov (121,6 eura) pred tromi mesiacmi, najmä v dôsledku obáv z globálnej hospodárskej recesie, rastúcich úrokových sadzieb v USA a silnejúceho dolára.

Rozhodnutie o znížení prišlo napriek rozsiahlemu lobovaniu zo strany americkej vlády pred stretnutím a je v jednoznačnom rozpore s Bidenovou administratívou, ktorá sa snaží znížiť ceny ropy a benzínu. Tie za posledných päť dní vzrástli o takmer sedem percent, pričom medzinárodná referenčná cena Brentu po správe o znížení produkcie vyskočila v stredu o približne dva doláre a v čase písania článku sa pohybovala na úrovni 94 dolárov za barel.

Podľa ľudí, ktorí sa zúčastnili na diskusiách, zvažovali Spojené štáty viacero opatrení, ako reagovať, ak sa Organizácii krajín vyvážajúcich ropu podarí zvýšiť ceny ropy vrátane obmedzenia vývozu pohonných látok z USA, informuje ďalej britský denník. Dodáva, že rozhodnutie Saudskej Arábie pristúpiť k zníženiu produkcie, ktoré by podporilo ceny ropy a poškodilo snahy západných vlád obmedziť príjmy z ruskej ropy využívanej na udržanie vojny na Ukrajine, predstavuje významný moment v 75 rokov trvajúcom energetickom spojenectve Rijádu s USA.

„Saudská Arábia nastavila OPEC na kurz smerujúci k zrážke so slobodným svetom. Postavila sa na stranu Ruska v mene protektívneho riadenia ropného trhu – a to práve v čase, keď spotrebitelia na celom svete bojujú s infláciou a rastúcimi životnými nákladmi,“ povedal Bill Farren-Price, skúsený expert v oblasti pozorovania OPEC-u z poradenskej spoločnosti Enverus. Skonštatoval, že pre Rijád to istotne bude mať „politické následky“.

Reuters však na záver správy optimisticky dodáva, že napriek tomuto kontroverznému kroku by nemal byť objem dodávok ropy na svetové trhy príliš obmedzený, keďže niektoré členské štáty už teraz ťažia podstatne menej, než im stanovovali predchádzajúce kvóty. Po stredajšom rozhodnutí by tak mali byť v súlade s novými kvótami bez toho, aby svoju produkciu museli obmedziť. K nedostatočnej produkcii došlo podľa agentúry jednak v dôsledku západných sankcií voči krajinám ako Rusko, Venezuela či Irán, ale aj pre problémy s ťažbou u producentov ako Nigéria a Angola.


Ďalšie články