Hrozí Credit Suisse podobný osud ako banke Lehman Brothers v roku 2008?

Banka Credit Suisse. Foto: Credit Suisse/Facebook Banka Credit Suisse. Foto: Credit Suisse/Facebook

Od septembrového tvítu, v ktorom Nassim Nicholas Taleb skritizoval svojho bývalého zamestnávateľa, globálnu investičnú banku Credit Suisse, a hlavne jej stratégiu riadenia rizík, sa vo verejnom priestore nesie vlna znepokojenia, pochybností a množstvo fám.

Niektorí analytici dokonca hovoria o podobnosti s tým, čo sa dialo pred globálnou finančnou krízou v roku 2008, ktorú odštartoval úplný kolaps peňažného ústavu Lehman Brothers.

Banka Credit Suisse so sídlom vo Švajčiarsku preto strávila posledných niekoľko dní upokojovaním a presviedčaním investorov a klientov, že klesajúca cena jej akcií a prudko rastúce swapy na úverové zlyhanie nevypovedajú o jej skutočnom finančnom zdraví. Mnohí odborníci tiež radia zachovať pokoj, pričom poukazujú aj na mnoho odlišností oproti finančnému stavu banky Lehman Brothers pred jej krachom.

Aká je teda realita?

Faktom jednoznačne je, že ceny akcií Credit Suisse padli naozaj nízko a pohybujú sa na historickom minime. V pondelok hneď po otvorení burzy zaznamenali akcie spoločnosti desaťpercentný pokles a v priebehu dňa sa ich cena pohybovala na úrovni 3,6 švajčiarskeho franku (približne 3,7 eura).

Napriek tomu, že najaktuálnejšia zatváracia cena akcií Credit Suisse Group z 5. októbra 2022 bola na úrovni 4,22 švajčiarskeho franku, stále je to obrovský pokles oproti hodnotám zo začiatku roka. Jedna z najstarších a najväčších svetových bánk stratila tento rok do dnešného dňa takmer 56 percent svojej trhovej hodnoty.

To, že niečo nie je v poriadku, ukazuje aj prudký nárast cien takzvaných swapov na úverové zlyhanie (CDS), čo je niečo ako poistenie investorov pred zlyhaním ich finančného majetku, v tomto prípade dlhopisov spoločnosti Credit Suisse.

Portál Business Insider konštatoval, že cena CDS zaznamenala také hodnoty, aké mala naposledy v roku 2008. Agentúra Reuters zároveň informovala, že podľa údajov spoločnosti S&P Global sa náklady na poistenie proti nesplateniu dlhu spoločnosťou Credit Suisse v priebehu pondelka vyšplhali až na 355 bázických bodov, pričom začiatkom roka to bolo 57 bázických bodov. Dodala však, že v utorok klesli o približne 13 bázických bodov z pondelkovej zatváracej úrovne 321,1 bázického bodu.

Spread (rozpätie) CDS banky Credit Suisse (ročná suma, ktorú musí kupujúci ochrany zaplatiť predávajúcemu, vyjadrená v bázických bodoch ako časť nominálnej hodnoty). Zdroj: reprofoto Financial Times

Nie je to krátkodobý trend

Okrem toho banka vykázala záporný hospodársky výsledok už tri štvrťroky za sebou. Po vysokej strate vykázanej v druhom kvartáli roku 2022, ktorá bola do veľkej miery zapríčinená zlou výkonnosťou investičnej banky, došlo aj k výmene na poste generálneho riaditeľa. Spoločnosť Credit Suisse zároveň avizovala, že sa plánuje svojej investičnej banky zbaviť, aby znížila svoje náklady. Maria Rivasová, viceprezidentka pre globálne finančné inštitúcie v spoločnosti DBRS Morningstar, poukázala na to, že straty v druhom štvrťroku sa rovnali celoročným stratám v roku 2021.

Business Insider tiež informuje, že banka za posledných 18 mesiacov prišla o viac ako 60 vedúcich pracovníkov, pričom posledným vysokopostaveným funkcionárom bol Jens Welter, ktorý po 27 rokoch pôsobenia v Credit Suisse prešiel do Citigroup.

Globálny gigant teda s problémami zápasí už dlhšie obdobie. Pri pohľade na vývoj cien akcií tiež možno vidieť, že od roku 2007, keď zaznamenala finančná inštitúcia historicky najvyššie hodnoty ceny svojich akcií (56,34 švajčiarskeho franku) je dlhodobý trend, napriek krátkodobým výkyvom, klesajúci. Nejde teda len o negatívne vplyvy prebiehajúcej vojny či pandémie COVID-19.

Vývoj cien akcií Credit Suisse. Zdroj: macrotrends.net

Likvidita aj finančná odolnosť je v poriadku

Podľa britského denníka Financial Times znepokojuje investorov a komentátorov na sociálnych sieťach hlavne to, aká je kapitálová pozícia banky, ktorá odráža jej schopnosť absorbovať straty, a zároveň aká je úroveň likvidity, ktorá reflektuje schopnosť banky dodržať svoje krátkodobé záväzky. Banka trvá na tom, že ani jedno z toho nepredstavuje riziko.

Viem, že nie je ľahké zostať sústredený uprostred mnohých príbehov, ktoré čítate v médiách – najmä vzhľadom na množstvo fakticky nepresných tvrdení, ktoré sa objavujú. Napriek tomu verím, že si nemýlite naše každodenné výsledky v oblasti cien akcií so silnou kapitálovou základňou a likvidnou pozíciou banky,“ uviedol generálny riaditeľ Credit Suisse Ulrich Körner v správe, ktorou sa snažil upokojiť obavy investorov.

Treba potvrdiť, že Körner nezavádzal. Vo svojich posledných štvrťročných výsledkoch totiž Credit Suisse vykázala ukazovateľ CET1 (common equity tier one ratio, pozn. red.), ktorý stavia do pomeru kapitál najvyššej kvality (akcie, nerozdelený zisk, rezervy) a rizikom vážené aktíva, na úrovni 13,5 percenta, čo je v rámci jej cieľa na tento rok. Je to navyše viac ako 11,4 percenta v roku 2015 a 12,9 percenta v roku 2020, pričom je zároveň na podobnej úrovni, akú vykazujú aj ostatné európske banky, objasnil ďalej britský denník.

Pokiaľ ide o úroveň likvidity, Credit Suisse má ukazovateľ krytia likvidity na úrovni 191 percent, čo je výrazne viac ako väčšina jeho konkurentov. Tento ukazovateľ odráža objem vysoko likvidných finančných aktív, ktoré banka drží a môže ich použiť na splnenie krátkodobých záväzkov.

Pri pohľade na finančné výsledky spoločnosti ku koncu druhého štvrťroka, z nášho pohľadu považujeme kapitálovú a likvidnú pozíciu Credit Suisse za zdravú,“ povedal analytik JPMorgan Kian Abouhossein.

Rok 2008 by sa nemal opakovať

Ekonomickí analytici sa zhodujú, že situácia s kolapsom gigantickej banky, ktorá stála pred vyše desaťročím aj pri zrode finančnej krízy, by sa nemala opakovať. Napriek ťažkostiam a problémom má Credit Suisse obrovské množstvo kapitálu, ktoré mu umožní znášať prípadné straty. Podľa finančnej správy dosiahli celkové aktíva banky na konci druhého štvrťroka 727 miliárd švajčiarskych frankov (747,5 miliardy eur), z čoho približne pätina bola v hotovosti.

Analytici Citibank v pondelok odmietli porovnania s rokom 2008 a konštatovali, že ukazovateľ krytia likvidity Credit Suisse patril medzi najlepšie vo svojej triede“ a dosahoval 191 percent, zhŕňa Al Jazeera. Nemyslím si, že ide o Lehman Brothers. Ich ukazovateľ kapitálovej primeranosti je 13,5 percenta,“ uviedol Campbell Russell Harvey, renomovaný profesor zaoberajúci sa financiami, ktorý pôsobí na Duke University.

Od bankrotu Lehman Brothers sa zároveň výrazne zmenilo aj globálne finančné prostredie. Finančné inštitúcie sú prísnejšie regulované ako v roku 2008 a majú k dispozícii viac kapitálu na riadenie rizika.

Veľké banky sú vo všeobecnosti oveľa lepšie kapitalizované ako v roku 2008 a môj vlastný názor na Lehman bol vždy taký, že veľká časť problému, keď skrachoval, pramenila z toho, že všetci očakávali, že Lehman bude zachránený,“ uviedol pre Al Jazeeru profesor podnikového práva na Právnickej fakulte Pensylvánskej univerzity David Skeel.

Americké regulačné orgány dali v marci 2008, keď sa Bear Stearns [newyorská investičná banka, ktorá v roku 2008 skrachovala, pozn. red.] potkla najavo, že nenechajú padnúť veľkú banku, a potom prekvapili trhy tým, že nechali Lehman padnúť. Predpokladám, že situácia v Credit Suisse nebude mať domino efekt, a to pre všeobecne vysokú úroveň kapitálu a veľmi odlišné okolnosti v roku 2008,“ uzavrel Skeel.


Ďalšie články