V piatok štartuje v Prahe NHL. Pripravte sa na vyrovnanú hokejovú sezónu s viacerými favoritmi

Ktorých Slovákov treba sledovať, ktoré tímy majú najvyššie ambície a ďalšie zaujímavosti o novej sezóne NHL približuje Matúš Zajac.

Anaheim Ducks - Los Angeles Kings Slovenský hokejista v drese Anaheimu Ducks Pavol Regenda sa teší po strelení gólu v prípravnom zápase pred štartom novej sezóny proti Los Angeles Kings v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Práve dnes o 19.15 môžete na televízii Dajto sledovať začiatok novej sezóny NHL z Prahy. Stretnú sa Nashville Predators a San Jose Sharks, zápas sa začne o 20. hodine, v sobotu večer sa duel v rovnakom čase zopakuje.

Na čo sa môžeme v sezóne NHL 2022/2023 tešiť?

Všetci budeme nepochybne sledovať cestu našej jednotky v drafte Juraja Slafkovského. V príprave ukázal svoj potenciál, ale aj nedostatky, najmä v stabilite pri kontaktoch s robustnými obrancami. V Montreale mu celkom určite vytvoria potrebný priestor, dá sa predpokladať, že o tom, či sa udrží v hlavnom tíme alebo poputuje za Filipom Mešárom na farmu, sa rozhodne počas prvého mesiaca.

Veľkú a nečakanú radosť robí slovenským divákom Pavol Regenda, ktorého výkony v príprave doslova šokovali fanúšikov a vedenie klubu Anaheim Ducks. Jeho neuveriteľná produktivita a hlavne spôsob, akým sa presadzuje na ľade, prekvapuje všetkých. Regendovi, ktorý nemal cestu do NHL takú priamu ako Slafkovský, evidentne zámorský hokej vyhovuje. Zdá sa, že vek aj správna motivácia tohto „dríča“ napovedajú, že môžeme od neho očakávať veľké veci.

Počuť budeme nepochybne aj o obrancovi Erikovi Černákovi, ktorý sa s Tampou Bay Lightning bude usilovať zopakovať finále ligy, ako aj o skvelom Martinovi Fehérvárym, ktorého čas na ľade sa bude približovať k dvadsiatim minútam.

Pozorne budeme sledovať aj Tomáša Tatara, ktorému bodovo dobre vyšli prípravné zápasy pred sezónou. Tatar bude bojovať aj o novú zmluvu a mal by sa stať mentorom talentovaných hráčov a spoločne s hlavnou posilou mužstva – skvelým Martinom Palátom – zabojovať o účasť New Jersey Devils v play-off. Tento tím preplnený talentmi by už mal konečne zabrať a od Tomáša Tatara sa bude čakať minimálne 40 bodov za sezónu.

Veľké veci a boj o Stanlyeho pohár sa budú čakať od Jaroslava Haláka. Náš brankár si vybudoval povesť najlepšej brankárskej dvojky v NHL, v začínajúcej sezóne bude kryť chrbát jednému z najlepších brankárov súčasnosti – Igorovi Šesťorkinovi v New York Rangers. Rangers si pred novou sezónou vhodne doplnili káder práve Halákom, ale aj silným centrom Vincentom Trocheckom. Mužstvo plné hviezd a talentu má tie najvyššie ambície. Posledný slovenský hokejista, o ktorom budeme, dúfajme, počas celej sezóny veľa počuť, je Adam Ružička z Calgary Flames. Už minulú sezónu ukázal svoj potenciál v defenzíve, teraz má naviac, pretože sa zvýšila kvalita Calgary. V posilnenom mužstve bude hrať s hviezdami ako Nazem Kadri, ktorý patril k oporám posledného víťaza Stanley cupu Colorado Avalanche, či jagavej hviezdy prestupujúcej z Floridy Panthers Jonathanom Huberdeauom. Máme dosť dôvodov očakávať, že Calgary Flames sa pokúsia hrať aspoň o finále konferencie.

Toľko k Slovákom, po pamätnom odchode Zdena Cháru sa začína nová kapitola s novou generáciou Slovákov v NHL.

Prejdime ešte k iným témam.

Washington Capitals má so svojimi hviezdami jednu z posledných šancí zabojovať o Stanleyho pohár. Diváci nechcú už sledovať len rekordy Alexandera Ovečkina, chcú úspech mužstva. Zároveň všetci tušia, že pomaly to budú mať čoraz viac prestarnuté hviezdy tohto tímu už len ťažšie.

Ktoré mužstvá po doplnení kádrov teda môžu pomýšľať na zisk pohára?

Odborníci favorizujú minuloročného víťaza Colorado Avalanche, ktorý má stále silný tím aj po odchode Kadriho. Medzi favoritov patria aj mužstvá z Metropolitnej divízie – Carolina Hurricanes a New York Rangers. O pohár by mal zabojovať aj každoročný favorit Tampa Bay Lightning, ako aj ich hlavný protivník z Atlantickej divízie Toronto Maple Leafs. V Toronte si konečne vyriešili brankársku dvojicu. Z tejto divízie budú hrýzť aj panteri z Floridy posilnení o niekoľkých významných hráčov. Z Centrálnej divízie okrem hlavného favorita Colorado Avalanche budú mať vysoké ambície v mužstve St. Louis Blues, ale aj v Minnesote Wild. Ešte treba spomenúť veľké ambície mužstiev Pacifickej divízie, najmä sklamaných hokejistov Vegas Golden Knights, ktorým majitelia priviedli pred sezónou nového trénera Brucea Cassidyho, ktorý prišiel z Bostonu Bruins. A samozrejme, nemožno zabudnúť na Edmonton Oilers. Olejári sa nielenže budú snažiť konečne preraziť do tých najvyšších poschodí ligy, oni si to aj zaslúžia.

Ako vidieť, nadchádzajúca sezóna má všetky predpoklady byť jednou z najvyrovnanejších za dlhé obdobie, verme, že sa jej vyhnú zranenia a bude zaujímavá aj pre slovenského fanúšika.

A nezabudnite, v piatok a v sobotu večer si môžeme užiť dva zápasy v normálnom čase z Prahy.


Ďalšie články