Matovič: SaS si to užíva. Majú okolo seba Fica a Pellegriniho

Jedným z vážnych problémov, ktorým musí čeliť súčasná vládna koalícia. je menšinová podpora v parlamente. To je podnetom pre špekulácie o hľadaní politických spojenectiev. Aj na túto tému sa vyjadril šéf OĽaNO a minister financií Igor Matovič v stredajšej diskusnej relácii Braňo Závodský naživo rádia Expres.

Igor Matoviè èelí pokusu o odvolanie, plénum zaèalo mimoriadnu schôdzu Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Igor Matovič sa ohradil voči mediálnym špekuláciám, podľa ktorých má aktuálna koalícia dohodu s tarabovcami a považuje to za konšpirácie: „Nie je žiadna koalícia s tarabovcami a kuffovcami. Ja vidím zablokovaný parlament,“ dôvodí. Šéf OĽaNO nevyjadril snahu o podpísanie novej koaličnej zmluvy s niektorou z opozičných strán. Podľa neho chce byť aktuálna vláda menšinová a hľadať podporu k jednotlivým zákonom ad hoc.

„Nedá sa nájsť väčšinová podpora. Zostaneme menšinovou vládou. Spolieham sa na to, že sa k nám pridá niekoľko poslancov, ktorí vedia, že v tejto opozičnej žumpe už nechcú politiku SaS. Treba priznať, že sme menšinová vláda. Podporu si musíme hľadať priebežne. Pre Slovensko je to nóvum. Politická scéna inde je kultivovanejšia. Tam si opozícia neberie ľudí za rukojemníkov,“ zdôraznil.

V tejto súvislosti vyzdvihol aktivitu podpredsedu SaS Martina Klusa, ktorý sa v posledných dňoch dištancoval od krokov svojej strany a dôrazne odmieta myšlienku na predčasné voľby.

Liberáli v OĽaNO majú právo vyjadriť názor

Matovič reagoval aj na novovzniknutú občiansku a demokratickú platformu v rámci hnutia OĽaNO. Túto iniciatívu nevidí ako nebezpečenstvo pre jednotu a ďalšie fungovanie poslaneckého klubu: „Od volieb som vyzýval liberálov, nech si založia v OĽaNO platformu. Nechcel som, aby mali pocit, že tam trpia. Sú tam dve tretiny konzervatívcov. Našou ambíciou je byť zrkadlom Slovenska. Na Slovensku je väčšina konzervatívcov a menšina liberálov, tak je to aj u nás.“

Matovič je presvedčený, že vznik tejto platformy nijako nenarušil vzťahy v rámci strany. Pochvaľuje si spoluprácu s lídrom nového krídla OĽaNO Jánom Budajom a obhajuje právo liberálne zmýšľajúcejších politikov vyjadriť svoj názor.

Šéf OĽaNO oceňuje snahy tejto platformy o rokovania naprieč politickým spektrom. Predovšetkým so stranou SaS, s ktorou on sám podľa svojich slov nedokáže viesť zmysluplné debaty. Považuje to za naivné, pretože za krokmi liberálov vidí nenávisť voči jeho osobe.

„Bolo by to naivné, aby som rokoval s SaS. To, čo robia, je len produkt osobnej nenávisti. Vyzývam kolegov nech sa s nimi rozprávajú. Verím, že sa to poddá. Ľudí cez krízu spoločne prevedieme.“

Je to rozpočet pomoci ľuďom

Jednou z tém rozhovoru bol aj návrh štátneho rozpočtu, ktorý čelí rozsiahlej kritike. Matovič však za ním plne stojí, podľa jeho slov má pomôcť ľuďom.

Pripravovaná pomoc na boj s energiami sa pohybuje rádovo v miliardách eur, tvrdí. „Vyčlenili sme dokopy 5 miliárd eur na pomoc ľuďom s cenami energií. Celkovo si vytvárame balík 1,5 miliardy eur na tento rok a 3,5 miliardy na budúci.“

Ohradil sa aj voči kritike, ktorá sa spustila za nedefinované výdavky 1,5 miliardy eur, ktoré sa majú zapracovať do zvýšenia tohtoročného rozpočtu. Tvrdí, že nejde o žiadne bianko šeky, ako to kritizujú liberáli.

„Je to iba o tom, že si to SaS užíva. Cítia sa silnejší, majú okolo seba Fica a Pellegriniho. My sme im ukázali pozmeňujúci návrh, kde boli všetky kolónky. Je to čisto iba šikanovanie zo strany SaS. Aj keď to bude v zákone, minister financií má kompetenciu viazať si výdavky a presmerovať ich. Nezáleží na tom, či to bude v zákone,“ vyhlásil.

Bremeno zodpovednosti za absenciu presného a adresného plánu pomoci kladie Matovič na plecia exministra hospodárstva a predsedu SaS Richarda Sulíka. „Nemáme vzorce presnej pomoci ľuďom a firmám, lebo ak by sme mali ministra hospodárstva, mali by sme to v máji hotové. Mali sme tu cestovateľa do Dubaja. Súčasný minister rokuje s Európskou komisiou, aby sme mali plán presnej pomoci,“ uviedol šéf OĽaNO.


Ďalšie články