Čaputová vyvesila pred Prezidentský palác dúhovú vlajku

Prezidentka Zuzana Čaputová ďalším gestom vyjadrila svoju spolupatričnosť s LGBTI komunitou po tom, čo pred gej barom v centre Bratislavy mladík chladnokrvne zastrelil dvoch mužov.

Dúhová vlajka pred prezidentským palácom. Foto: Facebook/Lucia Plaváková Dúhová vlajka pred prezidentským palácom. Foto: Facebook/Lucia Plaváková

Pred Prezidentský palác umiestnila Čaputová dúhovú vlajku. Deje sa tak len pár dní po tom, čo parlament odmietol návrh zákona, ktorý by zakazoval vyvesovať dúhovú vlajku na štátne budovy.

https://standard.sk/260531/nezit-v-strachu-nerozosievat-smrt/

Za tento symbol solidarity sa už na sociálnej sieti Facebook stihla poďakovať podpredsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková. Členkou Progresívneho Slovenska bola v minulosti aj prezidentka.

Čaputová stredajší teroristický čin odsúdila aj v statuse. „Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým a silu ľuďom z LGBTI komunity, ktorí sa týmto útokom cítia ohrození. Justičné orgány začnite konať!“ napísala vo štvrtok. V rovnaký deň sa stretla s majiteľom baru Tepláreň, pred ktorým došlo k vražde.

Skutok sa aktuálne vyšetruje ako úkladná vražda. Šéf Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko nevylúčil prekvalifikovanie skutku na trestný čin terorizmu. Potvrdil, že dôvodom útoku mala byť nenávisť k osobám s inou sexuálnou orientáciou.

V Bratislave sa v piatok o 17:00 koná pochod proti nenávisti. Účasť prisľúbila prezidentka, premiér Eduard Heger, minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a viacerí poslanci parlamentu.

https://standard.sk/261829/tragedia-na-zamockej-ma-uz-privela-vinnikov/

Ďalšie články