Ukrajinci odstránili národný monument Maďarov a vymenili ho za svoj erb. Budapešť je pobúrená

AKTUALIZOVANÉ Ukrajinské mesto Mukačevo rozhodlo o odstránení pamätníka, ktorý pripomínal tisíc rokov maďarskej prítomnosti v Karpatskej kotline. Informoval o tom portál Magyar Nemzet.

7oKurlBLWAd0RSDgs Foto: YouTube/Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület

Budapešť toto rozhodnutie pobúrilo. Janos Árpád Potápi, štátny tajomník kancelárie predsedu vlády Viktora Orbána, zodpovedný za národnú politiku, krok označil za „hlboko šokujúci a poburujúci“.

„Je poľutovaniahodné, že vedenie mesta Mukačevo uprednostňuje uprostred vojny zbúranie pamätníka, ktorý je významným symbolom miestnej a zakarpatskej maďarskej identity, zatiaľ čo Maďarsko vykonáva najväčšiu humanitárnu operáciu vo svojej histórii na pomoc vojnovým utečencom na Ukrajine,“ hneval sa Potápi.

Odstránenie pamätníka môže podľa jeho mienky v čase ozbrojenej agresie Ruska pôsobiť proti stabilite multietnického zakarpatského regiónu.

Podľa štátneho tajomníka Potápiho už pamätník na mieste nestojí a pozastavil sa nad tým, že sa tak udialo v expresne rýchlom čase. Zrejme v horizonte niekoľkých hodín.

Z rozhodnutia odstrániť sochu je šokovaný“ aj Zakarpatský maďarský kultúrny spolok. „Rozhodnutie je zvláštne aj preto, že sochu Turula, ktorá je jedným zo symbolov mesta, vrátili na svoje pôvodné miesto z iniciatívy vedenia mesta Mukačevo ešte v roku 2008 v duchu spoločnej historickej minulosti a pokojného spolužitia národností,“ oznámilo predsedníctvo spolku.

Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó si v piatok pre sporné rozhodnutie predvolal dočasného ukrajinského chargé d’affaires [vysoký diplomatický predstaviteľ, pozn.red.]. Szijjártó uviedol, že odstránenie sochy v meste neďaleko slovenských hraníc považuje za zbytočnú provokáciu“.

Čo socha znázorňovala?

Socha zobrazuje Turula, čo je bájny vták, ktorý mal zaviesť Maďarov na ich dnešné územie. Pre našich južných susedov ide o dôležitý národný symbol. Socha v Mukačeve, ktorá nie je jediná svojho druhu, sa nachádzala na miestnom hrade Palanok. Postavili ju v roku 1896 ako jeden zo siedmich pamätníkov oslavujúcich spomenutú tisícročnú prítomnosť Maďarov v oblasti.

Československé úrady ju však v roku 1924 rozobrali a Červená armáda, ktorá oblasť obsadila v roku 1945, bronzovú sochu roztavila. Kópiu diela neskôr vytvoril sochár Mihály Belény a v roku 2008 nahradila originál, pričom projekt financoval maďarsko-americký podnikateľ Imre Pákh.

Na mieste odstránenej sochy by mal podľa maďarského spravodajského portálu 444.hu stáť ukrajinský národný erb, na ktorom je vyobrazený trojzubec (tryzub), známy tamojší symbol.

Rozporuplné vzťahy

Maďarsko prijalo od začiatku vojny po Poľsku a Rusku tretí najväčší počet utečencov. Ukrajinsko-maďarské hranice prekročilo už viac ako 1,5-milióna osôb. Budapešť tiež Kyjevu pomáha humanitárne.

Na druhej strane, vo vzťahoch medzi oboma krajinami to za posledné mesiace neraz zaškrípalo. Spomenúť možno vyjadrenie tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexija Danilova, ktorý v máji uviedol, že Maďarsko vedelo o príprave útoku na Ukrajinu.

Maďarský premiér Viktor Orbán zase vo svojom prejave po jarnom volebnom víťazstve označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za svojho oponenta, voči ktorému musel „bojovať“.


Ďalšie články