Čudná záchrana poľskej demokracie

Sedemročný spor medzi Varšavou a Bruselom o podobu právneho štátu v Poľsku otvára otázku, či dnes členský štát EÚ vôbec môže uskutočniť justičnú reformu podľa svojich vlastných predstáv. Ide pritom o jedinú možnosť, ako čeliť rastúcej sudcokracii. Píše profesor Petr Drulák.

07.05.2024 - Katowice . Miedzynarodowe Centrum Kongresowe . XVI Europejski Kongres Gospodarczy EEC 2024 Sesja: Inaugurac Jerzy Buzek, Ursula von der Leyen a Donald Tusk počas XVI. zasadnutia Európskeho hospodárskeho kongresu, Katovice, Poľsko, 7. mája 2024. Zdroj: Profimedia

Európska komisia ukončila minulý týždeň konanie proti Poľsku. Komisia usúdila, že právnemu štátu v Poľsku už nič nehrozí. Formálne tým potvrdzuje svoje rozhodnutie z konca februára, ktorým krajine odblokovala okolo 140 miliárd EUR, ktoré následne začínajú prúdiť do krajiny.

Tuskov úspech posilňuje sudcokraciu

Premiér Tusk môže oslavovať, pretože aktuálne bruselské rozhodnutie pripomína mesiac pred európskymi voľbami, že Tusk plní, čo pred voľbami sľúbil: napravil vzťahy s Bruselom a predovšetkým otvoril dvere k čerpaniu významných prostriedkov. To sa doma počíta; Poliaci vnímajú EÚ predovšetkým ako poskytovateľa európskych fondov.

Donald Tusk sa v nedeľu 15. októbra 2023 prihovára svojim priaznivcom v centrále svojej strany vo Varšave v Poľsku. Foto: TASR/AP

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami