Košické Hanusove dni 2022: Stretnutie identít

Aké podujatia bude možné navštíviť na tohtoročných Košických Hanusových dňoch? Svoje odporúčania ponúka šéfdramaturg festivalu Juraj Šúst. Zľavu na vstupenky nájdete nižšie v texte.

jjjjjjjjjjjjjjjjjj Foto: Hanusove dni/FB

Téma

Tohtoročné Košické Hanusove dni (KHD) budú už tradične na priesečníku kresťanského a sekulárneho sveta hľadať odpovede na otázky, či a ako je možné aj v „tekutej“ spoločnosti žiť v pevných a ukotvených identitách. Ako je možné mať pevné postoje a zároveň nevnímať druhého ako hrozbu, ale viesť s ním autentický dialóg?

Piatok

Vďaka mediálnemu partnerstvu s denníkom Štandard ponúkame čitateľom 20 percentnú zľavu na vstupenky jednotlivých diskusií festivalu a na online permanentku. Zadajte kód „Štandard“ pri zakúpení lístka na stránke festivalu.

Festival otvorí vystúpenie zahraničného headlinera tohtoročných Košických Hanusových dní, ktorým je Rod Dreher. Košice nenavštevuje každý rok autor, ktorého knihy sa stávajú celosvetovými bestsellermi a jeho kniha Benediktova voľba (Postoj, 2017) sa považuje za najdôležitejšiu kresťanskú kultúrno-spoločenskú knihu dekády (David Brooks).

Dreher je známy tým, že rád cestuje po starom kontinente, obzvlášť po strednej Európe, ktorá mu prirástla k srdcu. Na Slovensku našiel inšpirácie najmä v Tomislavovi Kolakovičovi a Silvestrovi Krčmérym v tom, ako čeliť aktuálnym totalitným tendenciám na Západe (Neži v lži, Postoj, 2021). Vďaka nemu sa o hrdinoch tajnej cirkvi dozvedel, takpovediac, celý svet. Napriek tomu v našom regióne stále pochybujeme o našej vlastnej identite a hodnote a trpíme na vnútorné rozdelenia. Otázka, ktorú bude Dreher riešiť, znie: Aká je stredoeurópska duša a čím môže inšpirovať západný svet?

Po Američanovi, ktorý si obľúbil strednú Európu, vystúpi Slovák, ktorý si zasa obľúbil Anglicko, najmä jeho Cambridgeskú a Oxfordskú univerzitu. Samuel Trizuljak spolu so Šimonom Sádovským budú v piatok večer na podujatí určenom všetkým stredoškolákom a vysokoškolákom diskutovať o tom, ako nepreflákať študentské roky a ako počas nich rásť nielen intelektuálne, ale aj duchovne.

Sobota

Slovenskom minulý týždeň otriasla vražda dvoch ľudí hlásiacich sa k LGBTI. Následne ho zaplavila debata o vzťahu kresťanstva a konzervativizmu k súčasnému svetu a k tejto tragédii. O to viac je dôležité zaujať správny postoj. Otázky, ktoré táto situácia otvára, rozoberieme na dvoch po sebe idúcich podujatiach. Nad vzťahom súčasnej spoločnosti a kresťanstva sa vo svojej prednáške o poslaní kresťana v kultúre a verejnom živote zamyslí vladyka Cyril Vasiľ, arcibiskup, ktorého kázňam načúva celé Slovensko. Pri tomto podujatí uvedieme aj novú knihu od Scotta Hahna – Je to dôstojné a správne: Prečo budúcnosť civilizácie závisí od pravého náboženstva? (SLH, 2022).

O tom, čo hovorí Biblia o sexe, budú debatovať v polemickej diskusii dvaja protestantskí teológovia Samuel Jezný a Samuel Javornický. Máme čítať Bibliu v súlade s tradíciou alebo skôr vo svetle súčasnej kultúry? Čo hovorí Biblia o sexualite, homosexuálnych sklonoch a sexuálnej morálke?

Sobotňajší program zakončí nemenej vážna a potrebná debata o sexuálnom zneužívaní v cirkvi. O tejto téme bude debatovať Agnieszka Ewa Jarkowska, ktorá sprevádza obete sexuálneho zneužívania, Andrej Kačmár, tajomník Komisie KBS pre ochranu maloletých v cirkvi a Rod Dreher, ktorý túto tému novinársky pokrýval v Spojených štátoch a po vlastnej skúsenosti s ňou opustil rady katolíckej cirkvi. Našou snahou bolo priniesť do tejto diskusie aj sekulárny či liberálny pohľad, ale nami oslovení hostia odmietli účasť.

Nedeľa

Nedeľný program bude patriť najprv téme závislostí od alkoholu, drog a pornografie, o ktorej budú debatovať hostia portálu Nové mesto. O svojich skúsenostiach tu budú rozprávať psychológ Ľubomír Gábriš, Lívia Halmkan z organizácie Tlakový hrniec a manželia Szabóovci, ktorí si prešli závislosťami a uzdravili sa v komunite Cenacolo.

Festival zakončí debata troch filmárov o umení vo filme. O otázkach, čo je umenie, prečo treba pozerať umelecky hodnotné filmy a ako môže aj ateista natočiť dobrý kresťanský film, budú debatovať scenárista Martin Leidenfrost, kameraman Timotej Križka a režisér Slavomír Zrebný.

Celý program Košických Hanusových dní možno nájsť na našej webovej stránke. Lístky je ideálne kúpiť si online. Samozrejme, poskytujeme aj možnosť kúpy lístka priamo na mieste.

Autor: Juraj Šúst


Ďalšie články