Prieskum: Väčšina Slovákov odmieta homosexuálne manželstvá a adopcie pármi rovnakého pohlavia

Prieskumná agentúra Ipsos pre Denník N skúmala postoje slovenskej spoločnosti voči hlavným požiadavkám LGBT komunity. Meranie prichádza zhruba dva týždne od tragédie na Zámockej ulici v Bratislave, ktorá nároky sexuálnych menšín po aktivitách progresívne zmýšľajúcich ľudí postavila do centra pozornosti.

Foto: Dano Veselský/TASR Na snímke účastníci zhromaždenia Ide nám o život na Námestí SNP v Bratislave vo štvrtok 27. októbra 2022. Foto: Dano Veselský/TASR

Pokiaľ ide o zlegalizovanie takzvaných manželstiev pre páry rovnakého pohlavia, podľa ankety sú stále spoločensky nepriechodné.

S touto možnosťou by nesúhlasilo takmer 56 percent opýtaných (viac ako 35 percent by nesúhlasilo rozhodne, viac ako 20 percent by skôr nesúhlasilo). Naopak, rozhodne by súhlasilo len 13,5 percenta respondentov a s manželstvami pre homosexuálne dvojice by skôr súhlasilo vyše 18 percent opýtaných. Viac ako 12 percent ľudí sa k téme nevedelo vyjadriť.

Manželstva pre rovnakopohlavné dvojice najviac odmietajú voliči KDH (78,5 percenta), Republiky (77,4 percenta), Smeru (67,4 percenta) a OĽaNO (64,5 percenta). Naopak, s týmto inštitútom súhlasia ľudia voliaci strany PS (64,2 percenta), SaS (49,2 percenta) a Hlas (32,6 percenta).

Registrované partnerstvá by väčšina prijala

Pokiaľ ide o registrované partnerstvá, nameraný výsledok Ipsosu LGBT komunitu poteší, keďže viac ľudí s nimi súhlasí, ako nesúhlasí.

Z prieskumu konkrétne vyplynulo, že s registrovanými partnerstvami skôr súhlasí 29 percent opýtaných a takmer 20 percent súhlasí rozhodne. Naopak, rozhodne s nimi nesúhlasí niečo vyše 23 percent a skôr nesúhlasí takmer 16 percent. Zvyšok respondentov sa nevedelo vyjadriť.

Za zavedenie registrovaných partnerstiev je viac ako 92 percent voličov SaS a takmer 90 percent voličov PS, takisto aj 56 percent voličov Sme rodina. Spomedzi voličov OĽaNO je za registrované partnerstvá 46 percent opýtaných, v prípade Hlasu 49 percent a Smeru 38 percent. Tabuľku uzatvárajú KDH (24 percent) a Republika (22 percent).

Najmenej akceptovaná je možnosť adopcií

Ipsos sa respondentov pýtal aj na zatiaľ najkontroverznejšiu otázku, na adopcie detí bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.

S touto alternatívou rozhodne nesúhlasilo 40 percent opýtaných a 18 percent skôr nesúhlasilo (dokopy 58 percent). Naopak rozhodne súhlasilo iba 11 percent a skôr súhlasilo 18 percent (v súčte 29 percent). Zaokrúhlene 13 percent ľudí sa vyjadriť nevedelo.

„Adopcie pármi rovnakého pohlavia majú podporu viac ako polovice len v prípade voličov PS a SaS, odmieta ich viac ako 85 percent priaznivcov KDH a Republiky, ale aj dve tretiny voličov OĽaNO či Smeru,“ ozrejmuje Denník N.


Ďalšie články