Maďari dnes platia za plyn päťnásobok toho, čo ostatné európske krajiny. Kde sa stala chyba?

Už nie päťnásobne lacnejší, ale naopak päťnásobne drahší. Maďarský premiér Viktor Orbán sa prepočítal a v súčasnosti platí jeho krajina za ruský plyn v porovnaní so zvyškom Európy horibilné ceny. Prečo?

Viktor Orbán. Foto: Facebook Viktor Orbán. Foto: Facebook

Autonómia maďarskej vlády v otázke nákupu energií z Ruska sa na prvý pohľad javí ako veľmi výhodná, no najnovší vývoj potvrdzuje obavy z toho, že ide o exemplárny príklad takzvanej dvojsečnej zbrane.

Maďarská energetická spoločnosť MVM uzavrela dlhodobú separátnu zmluvu o dodávkach plynu s ruským gigantom Gazprom ešte minulý rok.

Od toho momentu zo strany exportéra aj importéra dominovala rétorika, podľa ktorej Budapešť platí za plyn niekoľkonásobne nižšiu sumu než tú, ktorú hradili ostatné krajiny starého kontinentu.

„Dôležité je aj to, že Maďarsko dnes nakupuje ruský plyn päťkrát lacnejšie, než je cena na európskom trhu,“ povedal napríklad na tlačovej konferencii ruský prezident Vladimír Putin na začiatku februára tohto roka.

„Ak bude ruský plyn, potom budú mať maďarské rodiny lacné dodávky a dôjde k zníženiu nákladov na verejné služby,“ povedal zas maďarský premiér Viktor Orbán na jar.

Táto matematika podľa expertov skutočne do istej miery v minulosti platila, hoci príliš optimistické tvrdenia o plyne lacnejšom až päťnásobne narážali na odpor. Overiť to však nebolo možné, keďže ceny neboli verejne dostupné.

Logo energetickej spoločnosti Gazprom. Foto: TASR/AP

Z pätiny päťnásobok

Momentálne však nastala prakticky opačná situácia. Orbán totiž definitívne priznal, že maďarský kontrakt s ruským Gazpromom je viazaný na burzové ceny v Holandsku, pričom k platbám za plyn dochádza s jedno- až dvojmesačným oneskorením. A tieto ceny – ako je všeobecne známe – za posledné dni až týždne padali strmhlav dolu.

Ceny na burze dosiahli maximum pred dvoma mesiacmi, v auguste. Odvtedy však trhové ceny prudko klesli a po väčšinu minulého týždňa sa pohybovali na jedenapolročnom minime. Na základe historických údajov by sa priemerná cena dovozu ruského plynu do Maďarska v októbri mohla pohybovať okolo 900 forintov (asi 2,2 eura) za meter kubický, napísal maďarský web G7.

Oproti tomu burzová cena v minulom týždni sa pohybovala na úrovni okolo 120 forintov za meter kubický (0,3 eura). Maďarsko tak za ruský plyn teraz môže platiť zhruba päťnásobok trhovej ceny.

Naopak, najpriaznivejší rozdiel v cene v prospech Maďarov mohol nastať niekedy v posledných decembrových dňoch minulého roka. Maďarsko túto „výpredajovú“ možnosť ale prepáslo. V decembri totiž prišlo z Ruska k našim južným susedom najmenej zemného plynu od roku 2011.

Odklad splátok

V júli bola maďarská vláda v dôsledku raketovo rastúcich cien energií nútená tiež znížiť spotrebu a pred pár týždňami sa MVM dohodla s Gazpromom na odložení platieb. Inými slovami, maďarská strana žiadala, aby nemusela zaplatiť celý poplatok hneď, ale mohla tak urobiť neskôr, až o tri roky.

Orbánovi pritom zväzujú ruky aj iné faktory. Pripomeňme, že Maďarsko si na samite v Bruseli v polovici októbra napríklad zabezpečilo výnimku z cenového stropu na ruský plyn, ktorý pripravuje Európska únia a po ktorom volá veľká časť krajín.

Budapešť sa navyše vopred pripravila o možnosť obzerať sa viac po plyne zo Západu, ktorého je v ostatnom čase prebytok a ktorý zažíva značný cenový pokles. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó totiž v lete dohodol s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom dodatočné dodávky tejto komodity. Hoci podrobnosti nie sú ani tu verejné, Szijjártó hovoril o tom, že na základe novej dohody môže Gazprom dodať Maďarsku 700 miliónov kubických metrov plynu okrem 4,5 miliardy kubických metrov zahrnutých už v dlhodobom kontrakte.

Samozrejme, aj terajší stav nepriaznivý pre Maďarov je len dočasný a existuje šanca, že ruský vzorec bude o dva mesiace opäť omnoho priaznivejší.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó sa zdravia počas stretnutia v New Yorku na Valnom zhromaždení OSN. Foto: FB

Ďaleko od idylky

Český web Seznam Zprávy s odvolaním sa na Euronews napísal, že v dôsledku vysokých cien energií v Maďarsku zatvárajú mnohé verejné miesta. Najčastejšie sa to týka divadiel, kúpeľov, bazénov, knižníc, múzeí a športovísk.

Minulý týždeň Hotel Hungária, najväčší hotel v krajine so 499 izbami, oznámil, že bude musieť svoje brány zavrieť a znovu otvorí až začiatkom marca. Na základe predbežných údajov o počte rezervácií vedenie usúdilo, že za súčasných okolností je neekonomické udržiavať ho v prevádzke.

Problém sa týka aj miest. Podľa zástupcu primátora 160-tisícového Szegedu Tamása Kovácsa sa ich účet za plyn zvýšil sedemnásobne a vláda im nijako nepomáha. „Sú obce, ktoré sú od septembra čiastočne nefunkčné… majú napríklad obmedzenú verejnú dopravu alebo museli uzavrieť niektoré zariadenia,“ vysvetlil.


Ďalšie články