Čaputová by mohla byť novou generálnou tajomníčkou NATO, špekuluje New York Times

Prezidentka Zuzana Čaputová je jednou z možných kandidátok na funkciu generálneho tajomníka NATO, uvádza vo svojom piatkovom článku americký denník New York Times.

Prezidentka SR Zuzana Èaputová na oficiálnej návšteve Bruselu Zuzana Čaputová a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas spoločnej tlačovej konferencie po stretnutí v sídle NATO v Bruseli v utorok 25. júna 2019. Foto: TASR/AP

Médium ďalej píše, že v otázke nástupníka súčasného šéfa Aliancie Jensa Stoltenberga, ktorého funkčné obdobie uplynie na jeseň roku 2023, sa už formujú prvé „bojové línie“.

„S rizikami eskalácie a širšej vojny môže byť toto obdobie rovnako dôležité ako ktorékoľvek iné v histórii 73-ročnej Aliancie, ktorá mala odstrašiť Sovietsky zväz,“ píše New York Times o terajších výzvach NATO.

Nie je známe, že by Zuzana Čaputová na túto funkciu ašpirovala, no od začiatku výkonu svojho mandátu zastáva silné proatlantické postoje a v zahraničí o nej počuť viac, ako o ktoromkoľvek jej predchodcovi v úrade.

Pripomeňme, že Čaputová si v sobotu vo Frankfurte nad Mohanom prevzala Cenu slobody Nadácie Friedricha Naumanna za angažovanie sa v otázke rozvoja mieru a liberálnej demokracie.

New York Times popri Čaputovej spomína aj mená iných potenciálnych kandidátov. Reč je o kanadskej ministerke financií Chrystii Freelandovej, estónskej premiérke Kaji Kallasovej, chorvátskej exprezidentke Kolinde Grabarovej-Kitarovičovej či britskom ministrovi obrany Benovi Wallaceovi.

V Bruseli aj vo Washingtone údajne panuje konsenzus na tom, aby bol nový líder NATO známy pred prezidentskými voľbami v USA v novembri roku 2024. Čaputovej pritom dovtedy uplynie päťročné funkčné obdobie. Hlavu štátu inaugurovali v júni 2019.


Ďalšie články