Film Slobodní v premiére na RTVS. Ide o najnavštevovanejší dokument v kinách za rok 2022

Sedemnásteho novembra, v Deň boja za slobodu a demokraciu, odvysiela RTVS na Dvojke televíznu premiéru filmu Slobodní, ktorý rozpráva príbeh kresťanského disentu na pozadí dejín 20. storočia na Slovensku.

SLOBODNI_cover_FB

Zároveň je príbehom hľadania osobnej vnútornej slobody, ktorú je možné si zachovať v každom režime a za každých okolností.

Podľa aktuálnych štatistík je film Slobodní najnavštevovanejším dokumentom v kinách za rok 2022. Dokumentárny film Slobodní sa odvysiela 17. novembra o 21:15 na Dvojke.

Film mal premiéru v kinách 15. septembra 2022. Nasledovalo viac ako sto premietaní v kinách po celom Slovensku, ako aj desiatky premietaní pre školy a rôzne komunity, kde sa zúčastnili aj tvorcovia na diskusiách s divákmi.

Film Slobodní rozpráva príbeh priateľstva Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorých nazývali „generálmi tajnej cirkvi”. Zakladali „krúžky“, malé ostrovy slobody, kde mohli ľudia počas totality slobodne myslieť a veriť. Kritickí boli už voči slovenskému štátu.

Po príchode komunizmu boli prenasledovaní a strávili dlhé roky vo väzení. Vrchol ich úsilia bola Sviečková manifestácia, ktorej sa zúčastnili tisíce ľudí a nenásilne prejavili protest proti komunistickému režimu. Neskôr sa ich hnutie aktívne zapojilo aj do Nežnej revolúcie.


Ďalšie články