Raketa Ukrajinca či Rusa? Počkáme, čo povie prezident USA, provokuje v piesni Nohavica

Jeden z najznámejších českých hudobníkov Jaromír Nohavica sa v novej piesni zameral na pád rakety v Poľsku, respektíve na neschopnosť pokryť túto udalosť bez pokynu z USA. Nohavica pritom na prezentovanie svojich politických názorov v nedávnej minulosti doplatil.

Koncert Jaromíra Nohavicu na festivale Lodenica Jaromír Nohavica. Foto: TASR/Martin Palkovič

Český folkový spevák, textár a skladateľ Jaromír Nohavica sa vo svojej novej skladbe de facto rozhodol spochybniť českú národnú, prípadne európsku suverenitu.

V krátkej piesni s názvom Počkáme, čo povie, ktorá je súčasťou série krátkych songov Virtuálky, odovzdáva posolstvo, v zmysle ktorého sa čaká s dôležitými rozhodnutiami na Spojené štáty americké.

„Na Vianoce bude kapor alebo husa, počkáme, čo povie pán prezident USA. Urobíme koncert Landu alebo Klusa, počkáme, čo povie pán prezident USA,“ spieva Nohavica.

V nasledovných veršoch je pritom hneď zrejmé, ktorá ostro sledovaná udalosť ho na tvorbu diela inšpirovala – pád rakety v Poľsku. „Tá raketa bola Ukrajinca alebo Rusa, počkáme, čo povie pán prezident USA,“ spieva totiž ďalej.

„Prečo nám nefunguje horúca vládna linka, pán prezident USA spinká, spinká, spinká, spinká… pán prezident USA spinká, spinká, spinká, spinká…spinká,“ uzatvára skladbu Nohavica.

Po prvotných správach o incidente v Poľsku, ktoré s odkazom na nemenovaného amerického predstaviteľa nepresne vytvárali dojem o útoku Ruska, európski politici siahali po pomerne ostrom slovníku.

Pripomeňme, že predstaviteľ tajnej služby USA najprv uviedol, že do Poľska prileteli ruské strely. Neskôr Pentagón ozrejmil, že túto verziu potvrdiť nevie. Následne prezident Joe Biden vyhlásil, že raketa asi nebola vypálená z Ruska. Napokon traja americkí predstavitelia uviedli, že na Przewodów zrejme dopadla protivzdušná strela, ktorú odpálili Ukrajinci na prichádzajúcu ruskú raketu, s čím sa pracuje dodnes.

Poľsko pritom vedelo už skôr, že ho zasiahla raketa z Ukrajiny. Bálo sa však, ako to oznámiť, lebo čakalo práve na USA a špeciálne prezidenta Joea Bidena, ktorý v tom čase spal po návrate zo samitu G20 v Indonézii. S odvolaním sa na zdroje v poľskej a ukrajinskej vláde to napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

Nohavica na prezentovanie politických názorov v poslednom čase už niekoľkokrát doplatil. Niektorí organizátori mu začali rušiť koncerty v Česku aj v zahraničí po tom, ako po vpáde na Ukrajinu odmietol vrátiť Puškinovu medailu, ktorú prevzal od ruského prezidenta pre štyrmi rokmi. Ocenenie dostal za „zásluhy o upevnenie priateľstva a spolupráce medzi národmi a zbližovanie a vzájomné obohacovanie národných kultúr“.

Nohavica na svojich webových stránkach na tento krok zareagoval citáciou z piesne Ja si to pamätám – „narodený v komunizme, umriem v komunizme“ – a pripojil dobové výroky a posudky, ktorými vtedajšie orgány zdôvodňovali zákaz jeho vystúpenia v rokoch 1984 a 1987.

https://standard.sk/183019/nedostatocne-distancovany-nohavica/

Ďalšie články