Orbán prišiel na futbal so šálom s mapou Veľkého Uhorska, na ktorej je Slovensko súčasťou Maďarska

AKTUALIZOVANÉ Maďarský premiér Viktor Orbán mal počas víkendového zápasu s Gréckom na krku šál, na ktorom bola vyobrazená mapa Veľkého Uhorska. Súčasťou Maďarska je na mape aj Slovensko. Šéf rezortu našej diplomacie reaguje.

Viktor Orbán s šálom s mapou veľkého Maďarska. Reprofoto: Instagram Viktor Orbán s šálom s mapou veľkého Maďarska. Reprofoto: Instagram

Viktor Orbán je známym futbalovým fanúšikom. V nedeľu preto navštívil prípravný zápas maďarskej futbalovej reprezentácie proti Grécku, ktorý naši južní susedia vyhrali pomerom 2:1.

Za bežných okolností by to veľký rozruch za hranicami nevyvolalo. Orbán však mal na sebe zavesený šál s mapou Veľkého Uhorska. Video, na ktorom ho nosí počas stretnutia s jedným reprezentantom, uverejnil na svojej sociálnej sieti.

Presnejšie ide o mapu Uhorského kráľovstva spred roka 1920, teda spred uzatvorenia Trianonskej dohody, ktorú dodnes Maďari vnímajú ako obrovskú národnú krivdu. Dohoda stanovila povojnové hranice Maďarska a s ním susediacich štátov. Slovensko a Podkarpatská Rus sa vďaka nej stali súčasťou prvej Československej republiky.

Súčasťou Uhorska je na mape celé Slovensko, časti Rakúska, Rumunska, Srbska a Chorvátska. Rovnako tak aj Podkarpatská Rus, ktorá je dnes súčasťou Ukrajiny.

Káčer: Iredenta a revizionizmus nemajú miesto

K Orbánovmu gestu sa vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Na sociálnej sieti napísal, že ,,si váži 1 000 rokov spoločnej histórie,” no dodal, že ,,iredenta a revizionizmus nemajú v našich vzťahoch miesto”. Minister varoval pred revizionistickými náladami, pričom pripomenul rok 1939, v ktorom sa začala druhá svetová vojna.

,,S čím mám problém a nehanbím sa ho pomenovať, je spôsob správania vlády nášho suseda,” napísal Káčer a dodal, že Slovensko je v kritike Maďarska v porovnaní s ostatnými pomerne mierne.

Futbal vyvolal vášne aj v lete

Maďarský futbal sa o rozdúchanie slovensko-maďarských vzťahov postaral aj v lete.

Slovenský majster Slovan Bratislava sa v predkole Ligy majstrov stretol s maďarským majstrom Ferencváros Budapešť. Vzhľadom na animozity zo spoločnej histórie, ale aj vyhrotený posledný vzájomný zápas z deväťdesiatych rokov išlo o mimoriadne rizikové podujatie.

Ako sme toho času informovali, maďarskí ultras Ferencvárosa vyrukovali s viacerými hrubými a nechutnými urážkami voči Slovensku.

Najväčšiu pozornosť upútal vulgárny slogan. ,,Ukradnutá zem, ukradnuté symboly, žiadna história. J*bať Slovensko,” bolo v angličtine napísané na transparente. Maďari nezabudli ani na svoju historickú traumu, ktorú si zas pripomenuli s nápisom ,,dole s Trianonom!”

Ferencvárosu pritom fandí aj premiér Orbán. Budapeštianskemu klubu zas šéfuje vysokopostavený politik Gábor Kubatov, jeden zo štyroch viceprezidentov Orbánovej vládnej strany Fidesz.

Orbán: Nikdy nebudeme mať rovnaký pohľad na Trianon

Maďarský predseda vlády sa počas stretnutia s vtedajším slovenským premiérom Igorom Matovičom v roku 2020 vyjadril aj k citlivej zmluve. „Nikdy nebudeme mať rovnaký pohľad na Trianon, to je nemožné. Ja chápem pohľad druhej strany, ale aj tá by mala pochopiť náš pohľad,“ uviedol Orbán.

Orbán zároveň vyhlásil, že Maďari nemôžu byť pre svoje odlišnosti utláčaní. „Maďarov nevymedzuje genetika, ale kultúra a jazyk, ktorý je úplne iný než v okolitých krajinách. Maďari však zaň nemôžu byť utláčaní,“ dodal maďarský premiér.

Orbán sa však o povojnovej dohode pri jej stom výročí vyjadril aj oveľa ostrejšie. V rovnakom roku 2020 obvinil Západ, že „znásilnil tisícročné hranice a dejiny strednej Európy, zovrel Maďarov medzi hranice, ktoré sa nedajú ubrániť a z krajiny urobil celu smrti“. Navrhol tiež vydržať a čakať na „piatu trianonskú generáciu“, ktorá opäť privedie Maďarov k sláve a víťazstvu v rozhodujúcej bitke.

Orbána za šál s mapou Veľkého Uhorska kritizovali už aj Ukrajina a Chorvátsko

Predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána za pózovanie so šálom s mapou veľkého Uhorska kritizovalo po Rumunsku už aj Chorvátsko a Ukrajina. Upozorňuje na to webová stránka komerčnej televízie ATV.

„Čo sa týka šálov, tie som nevidel a nechcem riešiť cudzie šály. Čo sa však týka územných nárokov voči Chorvátsku kohokoľvek, vrátane Maďarska, tieto sú pre nás absolútne neprijateľné, to pre nás nie je právo slobodnej voľby,“ vyhlásil chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.

Kyjev si predvolal v tejto záležitosti maďarského veľvyslanca na Ukrajine. „Šírenie revizionistických myšlienok v Maďarsku neprispieva k rozvoju ukrajinsko-maďarských vzťahov,“ napísal na sociálnej sieti hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

„Futbal nie je politika. Neviďme niečo, čo neexistuje! Maďarský národný tím je tímom všetkých Maďarov, nech žijú kdekoľvek,“ reagoval na kritiku Orbán na Facebooku.


Ďalšie články