Ceny elektriny pre domácnosti na budúci rok nemajú rásť, plyn má byť drahší o 15 percent

Milan Krajniak, Igor Matovič a Eduard Heger. Foto: TASR/Martin Baumann Milan Krajniak, Igor Matovič a Eduard Heger. Foto: TASR/Martin Baumann

Ceny elektrickej energie pre domácnosti by sa na budúci rok nemali zvyšovať a ceny plynu aj tepla pre obyvateľov by mali vzrásť zhruba o 15 percent. Ako uviedol pre Štandard dobre informovaný zdroj z prostredia vládnych strán, vyplýva to z dohôd, ku ktorým došlo na pondelkovej koaličnej rade.

Zatiaľ nie je známe či sa zastropovanie elektriny bude týkať iba jej takzvanej silovej zložky, alebo jej konečnej ceny. Dôležité bude aj to, či sa tieto opatrenia viažu na schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok. Pre fungovanie ekonomiky bude podstatné aj to, za akú cenu budú napokon nakupovať energie firmy. Tým sa zvyšovala cena energetických médií, na rozdiel od domácností, už tento rok.

Krajniak už čosi naznačil o zastropovaní cien a ich dotovaní

To, že sa zastropujú ceny tepla, plynu aj elektriny pre domácnosti na budúci rok, naznačil už 20. novembra v diskusnej relácii RTVS minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s dôvetkom, že v návrhu rozpočtu je na to dosť peňazí. Konkrétne čísla predstaví podľa neho vláda začiatkom decembra. Systém dotovania cien je však už známy, povedal.

„Vo faktúrach, ktoré budú chodiť od dodávateľov, bude mať každá domácnosť vyznačené, koľko by bola cena, ak by nebola štátna dotácia a koľko bude, keď tam bude štátna dotácia,“ priblížil Krajniak.

Vláda to mieni spraviť tak, aby bolo zvýšenie cien pre rôzne typy domácností v jednotlivých regiónoch Slovenska férové. Ako uviedol Krajniak, nie je dôležité percento zvýšenia cien, ale konkrétny vplyv na domácnosť. „Pre väčšinu domácností mi to zatiaľ vychádza v prepočtoch tak, že by to malo byť okolo 20 eur,“ vyčíslil.

Vláda schválila zdanenie mimoriadnych ziskov energetických firiem

Dá sa predpokladať, že štát chce prostriedky na dotovanie zastropovaných cien energií pre domácnosti získať aj zo zdanenia mimoriadnych ziskov energetických firiem. Návrh novely zákona o energetike schválil v pondelok Hegerov kabinet. Zároveň požiadal Národnú radu o jej prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní.

Výrobcovia energií zo zariadení s inštalovaným výkonom nad 0,9 megawattu (MW) a tiež dodávatelia energií by mali totiž dočasne platiť daň z nadmerného príjmu. „Konkrétny spôsob, akým platiteľ určí výšku nadmerného príjmu za odvodové (alebo preddavkové) obdobie, určí vláda nariadením,“ uviedol rezort hospodárstva. Výška odvodu bude 90 percent z nadmerného príjmu a odvod by sa mal vzťahovať na obdobie od 1. decembra 2022 do 31. decembra 2024.

(ste, tasr)


Ďalšie články