Milan Krajniak: Snaha o odvolanie vlády je pokusom o progresívny puč

Milan Krajniak. Foto: TASR/Martin Baumann Milan Krajniak. Foto: TASR/Martin Baumann

Ak chcú progresívci vládnuť, nech získajú väčšinu v parlamentných voľbách, a potom nech vládnu. K moci by sa nemali dostať pod pláštikom úradníckej vlády a bez volieb, hovorí v rozhovore pre Štandard minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

SaS a Hlas predložili návrh na vyslovenie nedôvery vašej vláde, ten má podporu Smeru, Republiky aj poslancov okolo Tomáša Tarabu. Najdôležitejšia otázka na konci tohto týždňa teda znie: Padne vláda?

Myslím si, že hlasovanie bude tesné. Môj odhad je, že rozhodne jeden-dva hlasy. Uvidíme. Chcem však povedať niečo iné. Pokus o odvolanie vlády v spojenectve SaS a Hlasu je pokusom o progresívny puč. Pokus o to, aby ľudia, ktorí sa nedostali k moci v posledných parlamentných voľbách, mohli vládnuť bez toho, aby boli riadne voľby. Urobím všetko preto, aby som túto snahu prekazil.

Čo to znamená?

Budem ochotný rokovať s každým poslancom parlamentu, ktorý bude ochotný rokovať, aby som ho presvedčil, že takéto rozhodnutie je pre Slovensko úplne najhoršie.

Myslím, čo znamená ten progresívny puč?

To, že ľudia v priestore SaS, Hlas a Progresívne Slovensko sa budú snažiť presvedčiť pani prezidentku, aby vymenovala vládu na pozadí týchto troch strán, pričom to nevyhnutne neznamená, že v tej vláde musia byť priamo politici týchto troch strán. A že takáto menšinová a progresívna vláda sa bude usilovať dovládnuť až do riadnych volieb. To považujem za pokus o puč. Pán Sulík a pani Kolíková hovoria o tom, keď hovoria o úradníckej vláde. Takú vládu však náš ústavný systém nepozná. Každá vláda má nejaké ideologické a stranícke pozadie, aj tá, ktorú by vymenovala pani prezidentka.

Prečo si myslíte, že taká koalícia vôbec existuje? Zvlášť narážam na prítomnosť Hlasu.

Pretože táto progresívna koalícia sa začala formovať už pri hlasovaní o prorodinnom balíčku pred polrokom, keď progresívci, SaS a Hlas odmietali schválenie prorodinného balíčka. A teraz vidíme pokračovanie.

Prečo by mal byť súčasťou toho aj Hlas? Veď Pellegrini má najvyššie preferencie v prieskumoch verejnej mienky a takáto vláda by ho pred riadnymi voľbami poškodila.

A prečo si myslíte, že by ho to poškodilo? Veď všetci vieme, že domáce aj európske elity považujú budúcu koalíciu Hlas-SaS-Progresívne Slovensko za najlepšiu. Kroky za legitimizovanie Hlasu sa v progresívnych médiách už dejú, každý deň si môžeme v tlači prečítať nejaký článok, ktorý k tej legitimizácii prispieva. Toto považujem iba za ďalší krok k progresívnemu puču.

Takáto vláda by však nemala v parlamente 76 hlasov.

To by nemala, ale takáto vláda by napriek tomu mohla dovládnuť až do riadneho termínu volieb. A považujem to za úplne najhoršie riešenie pre Slovensko. Ak chcú progresívci vládnuť, nech získajú väčšinu v parlamentných voľbách a potom nech vládnu. K moci by sa nemali dostať pod pláštikom úradníckej vlády a bez volieb.

Ak by takáto vláda nemala podporu 76 hlasov v parlamente, ako by mohla vládnuť?

Prezidentka môže podľa nášho ústavného systému po páde vlády poveriť zostavením vlády kohokoľvek, kto sa potom uchádza o schválenie programového vyhlásenia vlády väčšinou v parlamente. V prípade, že nezíska väčšinu v parlamente, tak môže prezidentka vymeniť, povedzme, dvoch členov vlády a nasleduje ďalší pokus, pokojne aj s tým istým premiérom. Ak sa to zopakuje, má opäť ďalší pokus. A potom sa môže pani prezidentka rozhodnúť, že poverí túto vládu v demisii, aby dovládla až do volieb. Toto riešenie nepovažujem za korektné. Netvrdím, že pani prezidentka je už dohodnutá na takomto riešení, myslím si len, že sa budú progresívci snažiť prezidentku o tom presvedčiť, a ja s tým rozhodne nesúhlasím.

Toto je také „zemanovské“ riešenie, takto mohli vládnuť úradnícke vlády v Česku aj napriek tomu, že nemali väčšinu v parlamente, vďaka povereniam od prezidenta Zemana. Hoci som sa zrejme ešte nikdy prezidentky Čaputovej v svojich textoch nezastal, teraz si myslím, že by toho schopná nebola. Myslím si, že na niečo také nemá výbavu, ani by nemala z úcty k ústave ochotu to urobiť. A bez nej to možné nie je.

Musím vychádzať z rámca ústavných možností. Aby takýto pokus o progresívny puč neuspel, samozrejme, že proti tomu budem bojovať a urobím všetko preto, aby k tomu nedošlo. Z hľadiska ústavných kompetencií je však možné, aby k takémuto progresívnemu puču došlo. Preto o tom hovorím a preto pred tým varujem. Pán Sulík aj pani Kolíková jasne povedali, že jedna z možností, ako pokračovať po páde vlády, je úradnícka vláda bez volieb. Keďže pád vlády navrhli politici Hlas a SaS, predpokladám, že by taká vláda mala byť pani prezidentke blízka. Preto varujem, že by sa progresívci nemali k vládnutiu dostať bez parlamentných volieb.

Čo teda urobí Sme rodina, aby zabránila tomu, čo nazývate progresívny puč?

Budeme rokovať so všetkými poslancami parlamentu a argumentovať, prečo je toto riešenie zlé. Je len samozrejmé, že nebudem o tých rokovaniach informovať najskôr médiá (úsmev).

Čo by podľa vás malo byť riešením tejto krízy?

Ak padne vláda, má dôjsť na pôde parlamentu k dohode o skrátení volebného obdobia a k predčasným voľbám. To je legitímne riešenie.

Toto riešenie je síce najlepšie, ale tiež má svoj problém, a síce, či sa v parlamente nájde potrebných 90 hlasov na predčasné voľby. Bez celej SaS, kotlebovcov aj dvoch liberálnych poslancov s tým môže byť problém.

Netvrdím, že takéto riešenie je dohodnuté, ani že je ľahké, hovorím iba, že ak by vláda padla, tak je lepšie dohodnúť sa na predčasných voľbách, aby o ďalšom vývoji rozhodli voliči. Je to rozhodne lepšie, ako inštalovať nejakú progresívnu úradnícku vládu, ktorá by nemala legitimitu.

https://standard.sk/286475/poslanec-taraba-budeme-hlasovat-za-pad-vlady/

Viete si predstaviť, že by dohodu o predčasných voľbách podporil aj Matovič?

Nehovoril som s ním o tom, žiadne také rokovania zatiaľ neboli, takže neviem. Iba si myslím, že toto je lepšie riešenie.

Poslanec Taraba, ale aj Smer a Hlas hovoria o tom, že vláda by sa mala dohodnúť na termíne predčasných volieb s opozíciou, za čo by schválili rozpočet a všetko by pokojne prebehlo. Museli by s tým však súhlasiť Boris Kollár a najmä Igor Matovič. Považujete to za teoreticky možné?

Myslím si, že do štvrtka, keď sa majú začať v parlamente rokovania o odvolávaní vlády, budú prebiehať intenzívne rokovania, uvidíme, čo prinesú.   


Ďalšie články