Bude ropy ešte menej? OPEC+ v nedeľu prehodnotí ťažbu

industry-gbebe9d1ee_1920 Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

V nedeľu by sa mali stretnúť členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC+), aby prehodnotili svoju ťažobnú politiku a rozhodli o jej ďalšom smerovaní. Hrozí ďalšie znižovanie produkcie.

Energetickí analytici podľa CNBC uviedli, že OPEC+, teda skupina 23 krajín produkujúcich ropu pod vedením Saudskej Arábie a Ruska, by mohla v nedeľu rozhodnúť o výraznejšom znížení ťažby ropy, keďže zvažuje vplyv pripravovaného zákazu dovozu ropy z Ruska do EÚ a zastropovania jej cien.

Claudio Galimberti, senior viceprezident pre analýzy v energetickej poradenskej spoločnosti Rystad, však pre spravodajský kanál povedal, že podľa neho by bolo lepšie, keby skupina „zotrvala v nastolenom kurze“ a pokračovala v súčasnej produkčnej politike.

„V posledných dňoch sa hovorí, že OPEC+ zvažuje zníženie ťažby v dôsledku slabého dopytu, konkrétne v Číne. Celoštátna doprava v Číne však nijako dramaticky neklesá,“ uviedol Galimberti.

„Ďalším faktorom, ktorý bude musieť OPEC+ zvážiť, je cenový strop,“ upozornil.

Cenový strop bude na úrovni 60 dolárov za barel

Európska únia v piatok stanovila cenový strop na ruskú ropu dopravovanú po mori na 60 amerických dolárov (56,94 eura) za barel. Cenový strop by sa mal začať uplatňovať od pondelka 5. decembra.

https://standard.sk/286744/europska-unia-stanovila-cenovy-strop-na-rusku-ropu-na-60-dolarov-za-barel/

Blok 27 krajín EÚ sa ešte v júni dohodol na zákaze nákupu ruskej ropy prepravovanej po mori. Cieľom je obmedziť príjmy Ruska z predaja jednej z jeho najvýznamnejších exportných komodít.

V rámci tohto zákazu sa členské štáty eurobloku dohodli, že európske firmy, ktoré zabezpečujú prepravu ropy, prípadne poisťovacie či ďalšie dôležité služby potrebné pri jej transporte z Ruska do tretích krajín, ich ďalej nebudú môcť vykonávať. Veľká väčšina subjektov poskytujúcich poistenie prepravy ropy sa nachádza práve v Európe. Mnoho tretích krajín by tak malo problém.

Obavy z toho, že takéto obmedzenia by mohli spôsobiť veľké zníženie ponuky a prudký nárast cien ropy, viedli skupinu G7 k vytvoreniu mechanizmu cenového stropu, ku ktorému sa pridali aj krajiny EÚ. V praxi by mal fungovať tak, že pokiaľ sa bude ruská ropa nakupovať za sumu, ktorá spadá pod cenový limit 60 dolárov, firmy z krajín, ktoré sa k mechanizmu pripojili, budú môcť zmienené služby poskytovať.

Dvojsečná zbraň?

Kremeľ už predtým varoval, že akýkoľvek pokus o zavedenie cenového stropu na ruskú ropu spôsobí viac škody ako úžitku. Varoval, že krajinám, ktoré budú mechanizmus uplatňovať, prestane komoditu predávať. To by pravdepodobne spôsobilo ďalší ponukový šok a podnietilo výrazný rast cien.

Ďalším faktorom je práve spomínaný OPEC+. Ten sa ešte začiatkom októbra dohodol na znížení ťažby o dva milióny barelov denne. Zoskupenie ju obmedzilo napriek výzvam zo strany USA, aby ťažilo viac, a to s cieľom znížiť ceny pohonných hmôt a pomôcť tak svetovej ekonomike.

https://standard.sk/258107/menej-ropy-vyssie-ceny-opec-znizuje-produkciu/

Táto energetická aliancia však nedávno naznačila, že by mohla ťažbu ešte viac obmedziť – aby tak oživila ceny ropy. Helima Croftová z RBC Capital Markets pre stanicu CNBC začiatkom tohto týždňa uviedla, že od nadchádzajúceho zasadnutia OPEC+ sa neočakáva zvýšenie produkcie, pričom existuje „významná pravdepodobnosť“ výraznejšieho poklesu ťažby.

„Panuje tu značná neistota,“ povedala Croftová. Delegáti OPEC musia podľa nej „zohľadniť, čo sa stane s Čínou, ale aj to, čo sa stane s ruskou produkciou“.

Je vysoká pravdepodobnosť zníženia ťažby, vraví riaditeľ v Goldman Sachs

Tamas Varga, analytik maklérskej spoločnosti PVM Oil Associates, uviedol, že ceny ropy obchodované pod 90 dolárov za barel sú pre OPEC „neprijateľné“. Podľa neho sa tiež všeobecne očakáva, že Rusko zavedie odvetné opatrenia voči signatárom dohody G7.

Jeff Currie, globálny riaditeľ pre komodity v Goldman Sachs, taktiež uviedol, že lídri OPEC+ budú musieť diskutovať o tom, či sa prispôsobiť ďalšiemu oslabovaniu dopytu v Číne.

„Musia sa vyrovnať s faktom, že dopyt v Číne klesá a odráža sa to na cenách,“ povedal ešte v utorok Currie. „Myslím si, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že dôjde k zníženiu (ťažby),“ dodal.

Mínus 250-tisíc až 2 milióny barelov denne

Agentúra Bloomberg ešte v pondelok informovala, že minulý týždeň vyslal na trh nezvyčajne jasný signál dokonca aj saudskoarabský minister energetiky, princ Abd al-Azíz bin Salmán. Ten uviedol, že skupina OPEC+ je „pripravená zasiahnuť“ ďalším znížením ponuky, ak to bude potrebné „na dosiahnutie rovnováhy medzi ponukou a dopytom“.

Desiati zo šestnástich obchodníkov a analytikov, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, očakávajú zníženie dodávok ropy, a to od 250-tisíc do 2 miliónov barelov denne. Poradenská spoločnosť FGE predpokladá, že zníženie môže byť na hornej hranici tohto rozpätia.


Ďalšie články