Rusko vraj čaká ospravedlnenie od pápeža. Dokazuje, že je teroristický štát, nadväzuje ukrajinský ambasádor

Pietro Parolin. Foto: Jozef Gruchlák/TASR Pietro Parolin. Foto: Jozef Gruchlák/TASR

Slovný pingpong medzi Rímom a Moskvou pokračuje. Keď vatikánsky „premiér“ kardinál Pietro Parolin v pondelok potvrdil odhodlanie Svätej stolice byť mediátorom medzi oboma stranami vojny na Ukrajine, z Ruska prišla negatívna reakcia.

„Obávam sa, že bratia Čečenci a Burjati ani ja sme to neocenili. Pokiaľ si pamätám, z Vatikánu neprišlo žiadne ospravedlnenie,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Mala na mysli pápežove slová, ktoré vyslovil koncom novembra v rozhovore pre americký magazín. Podľa Františka sú v ruskej armáde najkrutejšie národy azda Burjati a Čečenci, čo odsúdil čečenský politický aj burjatský budhistický líder, teda Ramzan Kadyrov a Pandito Hambo Lama Damba Ajušejev.

https://standard.sk/285009/rusky-budhisticky-lider-a-kadyrov-kritizuju-papeza-je-obet-propagandy-nasi-vojaci-su-hlboko-veriaci-a-ctia-si-nepriatela/

Ukrajinský veľvyslanec pri Svätej stolici Andrij Juraš si myslí, že Zacharovovej nová reakcia len dokazuje, že Ruská federácia je teroristický štát:

„Vrcholná ruská propagandistka a vojnová ideologička Marija Zacharovová povedala, že Rusko nepodporuje myšlienku posledného vyjadrenia kardinála Parolina, že Vatikán môže byť miesto mierových rokovaní: O dôkaz viac, ako Rusko chce mier a (je to) ďalšie gesto Kremľa, ktoré vyvracia všetky ilúzie o skutočných plánoch teroristického štátu – Ruska.“

Na reakciu sme sa spýtali vatikánskeho ministra zahraničných vecí arcibiskupa Paula Gallaghera.

„Viem, ze robíte svoju prácu a ja robím svoju. Akýkoľvek môj komentár by situáciu zhoršil,“ odvetil Štandardu sekretár pre vzťahy so štátmi na konferencii v Ríme arcibiskup Gallagher.

Rímsky biskup prednedávnom vraj napísal list známemu do Ruska. Podčiarkol v ňom, že jeho slová o krutosti spomínaných etník prekrútili a v skutočnosti išlo o rečnícku figúru. Naopak, obhajoval ruskú kultúru, vysvetlil údajný adresát listu a predseda pravoslávneho Svetového zväzu starovercov Leonid Sevastianov.

https://standard.sk/288526/rusky-lud-nemozno-demonizovat-moje-slova-prekrutili-pise-vraj-papez-ruskemu-starovercovi/

Ďalšie články