Kiska navrhuje paralyzovať referendum. Jeho nápad by iniciátorov položil na lopatky

Stranu Za ¾udí povedie V. Remišová, zvolili ju za predsedníèku Andrej Kiska a Veronika Remišová. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Bývalý prezident Andrej Kiska v piatok na sociálnej sieti de facto navrhol ďalšie oslabenie inštitútu referenda. Iniciátorov hlasovania s nedostatočnou účasťou totiž navrhuje finančne zruinovať.

„Je podľa mňa čas zaviesť pravidlo, že pokiaľ referendum nebude platné a nezúčastní sa aspoň 50 percent voličov, tak jeho organizátor zaplatí časť nákladov. Populizmus nahradiť zodpovednosťou,“ napísal.

Kiska nekonkretizoval, akú časť nákladov by mali iniciátori hradiť, no už pri niekoľkých percentách hovoríme o stovkách tisíc eur.

Pre ilustráciu, súčasné referendum o predčasných voľbách stojí takmer 8,8 milióna eur. Pri čo i len päťpercentnej spoluúčasti by tak iniciátori neúspešného referenda zaplatili takmer 450-tisíc eur.

Takáto suma by mohla byť likvidačná nielen pre menšie politické strany, ale predovšetkým pre mnohé občianske organizácie s minimálnymi rozpočtami.

Úhrada časti nákladov by navyše bola skôr pravidlom ako výnimkou. Úspešné, a to len veľmi tesne, totiž bolo v histórii Slovenskej republiky len jedno referendum z ôsmich.


Ďalšie články