Poľský generál Skrzypczak: Na vojenskú porážku Rusov je neskoro. Ich armáda už bude len silnejšia

Waldemar Skrzypczak. Foto: Profimedia Waldemar Skrzypczak. Foto: Profimedia

Radikálne zvýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu už tejto krajine nepomôže. Šanca bola premárnená. Je potrebné udusiť Rusko politicky a ekonomicky, aby mala Ukrajina šancu vyhrať vojnu, tvrdí bývalý veliteľ poľských pozemných síl generál vo výslužbe Waldemar Skrzypczak.

Generál konštatoval, že Rusi vrhli všetky svoje sily smerom na Soledar a Bachmut, pretože považujú tieto mestá za brány do Donbasu. Strategickým cieľom šéfa Kremľa je podľa neho obsadenie východnej časti Ukrajiny.

Bez ilúzií

Skrzypczak tvrdí, že Rusko sa teraz pripravuje na rozsiahlu vojnu a jeho výhodou je niekoľkonásobná prevaha nad ukrajinskou armádou. A Západ už podľa neho nedokáže vyzbrojiť Ukrajinu tak, aby zastavila nadchádzajúcu ruskú ofenzívu.

„Nerobme si ilúzie, že 100 tankov zmení priebeh vojny. Bola tu šanca vyhrať túto vojnu, ale táto príležitosť bola v lete premárnená. V auguste som povedal: ,Porazte Rusov, pretože nebudete mať druhú šancu. Už nebudú slabší, ako sú.‘ Boli ofenzívy na juhu, na severe, ale neuskutočnil sa žiadny rozhodujúci útok, ktorý by zlomil ruskú armádu, a teraz sú dôsledky. Rusi obnovujú svoj potenciál. Neviem, čo urobí Západ, ale ani 100 tankov nezmení situáciu, v ktorej si Rusi budujú niekoľkonásobnú prevahu nad ukrajinskou armádou. Ukrajinci neporazia Rusov so stovkou Leopardov,“ uviedol generál v rozhovore pre portál wPolityce.pl.

Už je neskoro

Na otázku, či môže Západ zmeniť nepriaznivú situáciu radikálnym zvýšením množstva a kvality vojenskej techniky, odvetil: „Nie.“

„Vojensky je na to už neskoro. Teraz môže byť Rusko udusené len politicky a ekonomicky. Je potrebné utiahnuť politickú a ekonomickú slučku okolo Putina. Ak sa tak nestane, Ukrajina nemá šancu vojensky vyhrať túto vojnu. Je jasné, že sankcie sú neúčinné, keďže Rusko prestavuje svoju armádu… Západ namiesto pomoci diskutuje. Koľko času sa minulo napríklad diskusiami o Patriotoch pre Ukrajinu?“ pýtal sa Skrzypczak.

Podľa jeho slov Ukrajinci umierajú a nemajú na to, aby vojnu vyhrali: „Rusi dostali šancu a čas. Neviem, čo môžu teraz Ukrajinci urobiť, aby prelomili ruskú výhodu. Z vojenského hľadiska takáto možnosť neexistuje.“

Generál poznamenal, že nie je porazenecký typ, len ho mrzí, že sa premárnil čas, keď sa Ukrajine ešte dalo pomôcť.

„Ak chce niekto veriť v zázraky, verme, že Ukrajina túto vojnu vojensky vyhrá. Podľa mňa však pri výhode, ktorú si vytvorili Rusi, aj keby zomrelo 500 Rusov denne, tak to je pre nich nič,“ uviedol s tým, že Rusi sa pritom od Ukrajincov už naučili, ako bojovať.

Podpora musí pokračovať

Na otázku, či by mal Západ naďalej vojensky podporovať Ukrajinu,“ odpovedal: „Áno. Ale nie po troškách. Táto pomoc by mala mať úplne iný charakter. Spolu s NATO by sme mali začať cvičiť nové formácie ukrajinskej armády v Poľsku, Nemecku a Francúzsku. Cvičte tých ukrajinských občanov, ktorí sú tu, mobilizujte, cvičte, vyzývajte, posielajte na front, lebo pre Ukrajinu je to čoraz ťažšie.“

Skrzypczak súhlasil s tvrdením, že je potrebné zmobilizovať a vycvičiť Ukrajincov, ktorí teraz žijú v Poľsku.

„Vo Francúzsku sme v rokoch 1939 a 1940 vybudovali 80-tisícovú armádu z emigrantov a tých, ktorí utiekli z Poľska po septembrovej porážke. A prečo nepostaviť takéto ukrajinské jednotky v Poľsku a neposlať ich na front? Je to len vec medzivládnych dohôd a dá sa to, nie je na čo čakať,“ dodal generál.


Ďalšie články