Ministerstvo začne s ambulantnými lekármi rokovať týždeň pred ich kolapsom

Na snímke zľava dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke zľava dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ambulantní poskytovatelia nevedia, akú pomoc im chce ministerstvo zdravotníctva ponúknuť. Od pádu vlády s nimi nikto nerokoval. V januári im pritom skončia zmluvy s dvoma poisťovňami a hrozí, že stovky ambulancií sa stanú nezmluvnými a všetko si zaplatí pacient.

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok pre tlačovú agentúru TASR uviedlo, že rokovania so zástupcami poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti o ich dofinancovaní naďalej pokračujú. Rezort zdravotníctva by vraj chcel riešenie predstaviť do konca týždňa. Aj všetky tri zdravotné poisťovne vyjadrili vieru v to, že sa podarí dosiahnuť obojstranne akceptovateľnú dohodu.

Má to len jeden háčik. Ambulantný sektor sa v tomto roku na žiadnom rokovaní nezúčastnil.

„Najbližšie stretnutie je naplánované v stredu 25. januára. Dovtedy nemáme žiadne iné informácie okrem tých medializovaných. Každý deň mi volajú novinári, lebo vychádzajú správy, že ministerstvo zdravotníctva s nami rokuje, ale nič také sa nedeje. Posledné rokovanie sme mali krátko pred pádom vlády,“ hovorí pre Štandard Naďa Trenčanská Bedušová, výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP).

Predvianočné stretnutie v priestoroch Úradu vlády SR sa vraj nieslo v atmosfére, že sa veci konečne pohnú vpred. Po vyslovení nedôvery vláde sa podľa ZAP dohoda pohla nesprávnym smerom a aj sčasti vyrokované body sa v médiách prezentujú inak.

Ambulantní poskytovatelia zatiaľ nemajú o januárových vyjednávaniach ani čiastkové informácie. Domnievajú sa, že rokovania sa aktuálne vedú len medzi ministrom Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO) a dočasne povereným ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽaNO). „Viem len to, čo sa dozvie od hovorkyne rezortu každý, kto si zapne televízor,“ pokračuje Trenčanská Bedušová.

Od februára načrie pacient hlbšie do peňaženky

Lengvarský začne so súkromnými lekármi rokovať týždeň pred kolapsom ambulantnej sféry. Posledný januárový deň totiž končia ambulanciám zmluvy s Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Dôverou.

Od 1. februára nastanú pre pacientov dva neželané scenáre.

Prvý, ktorému sa nedá predísť: ambulancie začnú vyberať poplatky. Členovia Asociácie súkromných lekárov (ASL) uviedli, že tie budú v rozsahu od dvoch do desiatich eur. Poplatky budú síce dobrovoľné aj s prihliadnutím na kúpyschopnosť obyvateľstva, ale šéf ASL odporúča zaplatiť ich tým, ktorí na to majú.

Predíde sa tak druhému čiernemu scenáru – že sa ambulancie stanú takzvanými nezmluvnými. To znamená, že pacient si bude podľa cenníka ambulancie platiť plnú sumu za výkony, odbery, laboratórne a zobrazovacie vyšetrenia, ako aj za lieky. Práve k druhej možnosti sa chce prichýliť tá časť lekárov, ktorá sa obáva vyberania poplatkov, lebo ide o balans na hrane ústavy.

„Považujeme to za krajné riešenie, ktoré navyše bez úpravy legislatívy nie je možné. Máme za to, že by tejto téme mala predchádzať široká diskusia. Je dôležité, aby táto zodpovednosť nezostala na pleciach našich poskytovateľov, ale aby za ňu do veľkej miery prebral zodpovednosť samotný štát,“ dopĺňa Trenčanská Bedušová.

Inštitucionalizované nariadenie poplatkov – teda finančnú spoluúčasť pacienta – už načrtol aj minister Lengvarský. Opatrne však predpovedal, že v tomto roku k nej zrejme nedôjde.

„Pokiaľ chceme zachovať kvalitu na úrovni 21. storočia, určite bude potrebný aj nárast zdrojov v zdravotníctve zo štátneho rozpočtu. Ale ani otázka spoluúčasti pacienta nie je vylúčená. Myslím si, že sa tým treba vážne zaoberať,“ skonštatoval Lengvarský.

Poisťovňa mlčí, koľko preplatí z vyšetrenia u nezmluvného lekára

Niektoré ambulancie vnímajú nezmluvný vzťah len ako nátlakovú akciu, aby sa kabinet rozhýbal v riešení krízy. Sú však aj súkromníci, ktorí už plánujú ostať nezmluvnými. Je pre nich jednoduchšie brať priame platby od pacientov, ako sa neustále dohadovať s poisťovňami a rezortom. Keďže je nedostatok špecialistov, pacienti aj tak chtiac-nechtiac vyhľadajú odborníka, hoc musia uňho platiť.

Hoci si pacienti pravidelne platia odvody, je otázne, koľko peňazí by v takom prípade dostali naspäť.

Všeobecná zdravotná poisťovňa sa vyhla odpovedi na to, či by pacientom vrátila plnú sumu, ktorú zaplatili za výkony u nezmluvného špecialistu. „Rokovania so zástupcami združení ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti stále prebiehajú. Je preto predčasné hovoriť o vypovedaní zmlúv či o spoplatnení poskytovania zdravotnej starostlivosti od februára 2023. VšZP urobí všetko pre to, aby poistencom bola zdravotná starostlivosť i naďalej zabezpečená v rozsahu a za podmienok ako doteraz,“ odpovedala Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie VšZP.

Lekári majú strach, aké riešenie im rezort predostrie

Súkromní lekári majú dve základné požiadavky: dofinancovať ambulantný sektor a vyriešiť situáciu s vysokými preddavkami za energie.

Štát pridal špecialistom v rozpočte šesť percent a všeobecným lekárom sedem percent na platbách. Inflácia však dosahuje pätnásť percent. Okrem toho ambulanciám stúpli náklady na nájom, spotrebný materiál ako injekčné striekačky, skúmavky či obväzy. Musia tiež zvýšiť plat zdravotným sestrám, ktoré by inak mohli odísť do nemocníc, kde im mzda stúpla. To by bolo pre ambulancie likvidačné, museli by odovzdať povolenie na prevádzku ambulancie a  definitívne ukončiť svoju činnosť. Poskytovatelia preto chcú, aby sa zdravotníctvo dofinancovalo sumou 320 miliónov eur, ktoré má aktuálne vo svojej rezerve ministerstvo financií.

Navyše žiadajú, aby vláda riešila sanáciu ich nákladov za energie. Mnohým prišli násobne vyššie faktúry za plyn či elektrinu, ktoré podľa ich slov nedokážu splatiť. Ak neštátne zdravotnícke zariadenia odpoja od energií, ohrozí to pacientov a ak im bude hroziť exekúcia, radšej zavrú prevádzku. Dožadujú sa preto, aby im vláda zastropovala ceny energií rovnako ako domácnostiam.

Čo z toho je vládny kabinet ochotný naplniť, zatiaľ nevedno. „Vôbec si netrúfam odhadnúť, čo nám chcú zajtra prezentovať. Mám z toho úprimné obavy,“ uzatvára výkonná riaditeľka ZAP.

Čaputová bude konať, ak vláda zlyhá

Situáciu sleduje aj hlava štátu. Ak vláda zlyhá vo veci ambulantného sektora, bude to pre prezidentku Zuzanu Čaputovú dôvod konať. Uviedla to v súvislosti s dofinancovaním ambulantného sektora.

„Je to veľký problém. Je jasné, že ambulanciám hrozí, že sa budú zatvárať,“ upozornila Čaputová. Riešenie by podľa nej malo byť ale oznámené v krátkom čase.


Ďalšie články