U Lengvarského opäť schválili dokument umožňujúci zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku

Na snímke zľava dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke zľava dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Odborná komisia na ministerstve zdravotníctva tesnou väčšinou schválila štandardný liečebno-diagnostický postup, ktorý umožňuje zmenu pohlavia aj bez nutnosti podstúpenia chirurgického zákroku. Dokument bol pretlačený, hoci viacerí aktéri o ňom mali vážne pochybnosti.

V piatok 3. februára odobrila Komisia pre schvaľovanie štandardov liečebných postupov Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Za dokument podľa informácií Štandardu hlasovalo dvanásť členov komisie. Desať ďalších bolo proti alebo sa zdržalo.

Ide o pomerne neštandardnú situáciu, pretože podobné dokumenty sa väčšinou schvaľujú širokým konsenzom.

Tento dokument by umožnil úradnú zmenu pohlavia aj bez nutnosti podstúpenia chirurgického zákroku. V dôsledku toho by mohli muži rodiť, vstupovať do ženských šatní či toaliet alebo byť umiestňovaní do ženských väzníc. Hoci ide o veľmi závažný zásah do spoločnosti, dokument schválili na ministerstve zdravotníctva v tichosti a bez širokej celospoločenskej diskusie.

Prijatý dokument je navyše veľmi vágny.

Aj keď ide o diagnostický postup, jasne sa v ňom neuvádza, ako má lekár stanoviť diagnózu transsexualita. Taktiež nikde nestanovuje, koľko sedení u lekára treba na to, aby od neho pacient získal potvrdenie potrebné na zmenu pohlavia. Neuvádza ani, ako dlho majú trvať jednotlivé fázy liečby. Práve na tieto a mnohé ďalšie nedostatky mali upozorňovať aj odborníci, ktorí pri hlasovaní dokument nepodporili.

Proti prijatiu dokumentu sa nedávno v otvorenom liste vyjadrilo aj viac ako štyristo zdravotníckych pracovníkov, z toho 84 psychiatrov, psychológov a psychoterapeutov. Tí vyzývali premiéra a ministra zdravotníctva, aby dokument „neschválili, ale túto tému najprv otvorili celospoločenskej a odbornej diskusii“.

https://standard.sk/290920/269-zdravotnikov-vyzyva-premiera-a-ministra-zdravotnictva-aby-neschvalili-nove-standardy-liecby-transsexuality/

Podľa našich informácií ministerstvo zdravotníctva pri tvorbe dokumentu obišlo aj ďalšie rezorty, ktorých by sa zmeny dotkli. V minulosti nám to potvrdili napríklad ministerstvá školstva a spravodlivosti.

Na to, aby dokument vstúpil do platnosti, ho musí ešte podpísať minister Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Ak by tak urobil, konal by v rozpore s doterajšími koaličnými dohodami.

Kritike čelil minister už v minulosti

Vyhlášku umožňujúcu úradnú zmenu pohlavia bez nutnosti podstúpenia chirurgickej tranzície vydalo ministerstvo ešte koncom apríla. Vtedy čelil minister ostrej kritike širokej verejnosti, dvadsiatke poslancov OĽaNO, časti ministrov a tiež premiéra Hegera, ktorý ho mal vyzvať, aby vyhlášku okamžite stiahol.

Lengvarský však dokument nestiahol, len pozastavil jeho účinnosť. „Platnosť dokumentu bude pozastavená dovtedy, kým sa nevydá štandardný diagnosticko-terapeutický postup,“ oznámilo v máji ministerstvo zdravotníctva.

Spomínaný štandardný diagnosticko-terapeutický postup schválila odborná komisia minulý piatok.

KDH, Záborská, aj Matovič sú proti

Kresťansko-demokratické hnutie v pondelok vyzvalo Lengvarského, aby dokument nepodpísal. „Nespochybňujeme, že ľudia s poruchami pohlavnej identity majú mať zabezpečenú kvalitnú zdravotnú starostlivosť a odborné psychologické sprevádzanie. Zároveň je však nevyhnutné poskytnúť ochranu aj tým, ktorí sa oprávnene cítia byť ohrození. Ide najmä o ženy, ktoré budú stáť pred úplne novými chúlostivými situáciami, kde už nebude možné jasné odlíšenie pohlavia (napríklad ubytovanie, sociálne zariadenia či šatne na športoviskách),“ píše sa v stanovisku KDH.

Podobne sa vyjadrila aj Anna Záborská z Kresťanskej únie. Tá uvádza, že „odborné medicínske postupy musia byť založené na vedeckých dôkazoch a hľadaní odborného konsenzu. Komisia MZ SR pre odborné štandardné postupy takýto konsenzus v prípade návrhu pre transsexualizmus nedosiahla. Aj na základe tohto som požiadala ministra Lengvarského, aby tento dokument nepodpísal.“

K téme sa nedávno jasne vyhranil aj šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý sa pre Štandard uviedol: „Nikdy nebudem súhlasiť so zvrátenosťami, keď by sa plne funkčný muž hral na ženu v ženskej väznici.“

Celé znenie štandardného postupu je možné nájsť tu.

https://standard.sk/276798/lengvarskeho-nejde-zastavit-precitajte-si-ako-ma-vyzerat-transsexualna-revolucia-ktoru-pripravuje/

Ďalšie články