O dodávkach zbraní Rusku neuvažujeme. Sú to fámy Washingtonu, tvrdí Čína

Peking aj Moskva popreli tvrdenia o tom, že by Čína mala Rusku dodávať zbrane. Po stretnutí Vladimira Putina s najvyšším predstaviteľom čínskej diplomacie Wang I to vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraných vecí Wang Wenbi. Foto: NEXTA/twitter Hovorca čínskeho ministerstva zahraných vecí Wang Wenbi. Foto: NEXTA/twitter

Pred tým, že Čína je blízko dodania zbraní Rusku, varoval šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Takýto krok by podľa neho mal pre americko-čínske vzťahy „vážne dôsledky”. Po stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putina s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang I to však dementovali obe krajiny.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin uviedol, že Čína neuvažuje o poskytnutí „smrtiacej podpory” Rusku. Tvrdí, že ide o „fámy, ktoré od začiatku vojny na Ukrajine šíri Washington a NATO,” informuje portál NEXTA.

Dodávky zbraní vylúčil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Nemyslím si, že by som na túto tému mohol dať farbistejšiu odpoveď, než akú už poskytli čínski predstavitelia. Dôrazne to popreli. K tomu nie je čo dodať,“ vyhlásil.

Podľa profesora medzinárodných vzťahov na univerzite v Nan-ťingu Ču Fenga by sa strategický vzťah medzi oboma krajinami by sa mohol posunúť na vyššiu úroveň. Tvrdí, že čínske dodávky zbraní pre Rusko sú „veľmi nepravdepodobné”. „Peking si chce udržať úzke hospodárske partnerstvo so Západom. Nebude urážať svojich západných obchodných partnerov, vrátane USA a Európskej únie,“ cituje ho web South China Monrning Post.

Dodal však, že Rusko by čínske zbrane mohlo získať cez tretie strany.

Podľa jedného z členov čínskej delegácie na mníchovskej bezpečnostnej konferencii, bývalého plukovníka čínskej armády, Žu Boa sa „Západ zásielok obáva, aj keď neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by im nasvedčoval”.

Povedal ďalej, že Čína bude udržiavať dobré vzťahy s Ruskom, ktoré by podľa Pekingu „nemali byť testované a posudzované treťou stranou“.

Tvrdí, že západná vojenská pomoc Ukrajine predlžuje konflikt a zatláča Putina do kúta. „Rusko nemožno poraziť… ľudia hovoria o porážke Ruska, ale Rusko zostáva veľkou krajinou s najväčším jadrovým arzenálom,“ povedal.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok