Kto má prsty v tom, že Rusi zničili o 40 percent raketometov HIMARS viac, ako Západ dodal Ukrajine?

Česká spoločnosť vyrába pre Ukrajinu nafukovacie atrapy raketových systémov HIMARS. Tie slúžia na zmätenie protivníka, ktorý na ich zničenie minie drahé rakety. 

Na staršej snímke vojaci nakladajú systém HIMARS do lietadla. Foto: TASR/AP Na staršej snímke vojaci nakladajú systém HIMARS do lietadla. Foto: TASR/AP

Rusko tvrdí, že na Ukrajine zničilo viac systémov HIMARS, ako im Západ podľa dostupných údajov dodal. V číselnom vyjadrení to predstavuje o 40 percent viac. Podľa všetkého však Rusi ničili aj nafukovacie atrapy od českej spoločnosti InflaTech, ktorá sídli v Děčíne. Informuje o tom server EurAsian Times na základe reportáže Českej televízie.

Výrobca informoval, že zvládnu vyprodukovať až 35 kusov napodobenín mesačne. Ako uvádza konateľ firmy Vojtěch Fresser, „podľa verejne dostupných zdrojov, ktoré nedávno uvádzali, že Rusi zostrelili 140 percent raketometov HIMARS, si môžeme ľahko vypočítať, že tých 40 percent zrejme dodala naša firma“.

Nafukovacie atrapy HIMARS-ov sú pritom oproti ruským raketám, ktoré ich ničia, podstatne lacnejšie. „Návnady sú teraz pre Ukrajincov dôležitou zbraňou. Používajú sa nielen na zmätenie ruských útočníkov, ale aj ako lacný cieľ pre ruské rakety, ktoré stoja tisíce dolárov,“ povedal Fresser.

https://twitter.com/am_misfit/status/1628522734052601856?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1628522734052601856%7Ctwgr%5E7840fb2c2abcf980a45d898691698b4594b11e35%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fukraine-is-guzzling-russias-inventory-of-precision-guided-missiles%2F

Atrapy vedia vďaka vodivému materiálu a tepelným telieskam dokonale napodobniť radarový a termálny obraz.

Okrem nafukovacích používa ukrajinská armáda aj repliky vyrobené z dreva. Ako v lete informoval denník Washington Post, z pohľadu ruského dronu je takmer nemožné rozlíšiť napodobeninu od skutočnej zbrane, pričom repliky mali za pár týždňov na bojisku nalákať aspoň desať ruských striel Kalibr.

Ukrajinci s atrapou systému HIMARS Rusov provokovali už v lete. V auguste uverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany na svojom twitterovom účte video s replikou zbrane plávajúcej po Čiernom mori a mieriacej na Kerčský most, ktorý spája anektovaný Krym s ruskou pevninou. „Kerčský most, sledujeme ťa,” napísalo ministerstvo.

Ukrajinci napokon na Kerčský most 8. októbra zaútočili, pričom výbuch zastavil cestnú aj železničnú dopravu. Podľa Moskvy išlo o teroristický čin s tým, že výbuch spôsobila bomba nastražená v nákladnom aute.

Atrapy zbraní používajú aj Rusi. Ide napríklad o lacnejšie rakety bez výbušných hlavíc či balóny. „Chcú preťažiť náš protivzdušný systém, aby zvýšili šancu zasiahnuť našu infraštruktúru,” povedal Mychajlo Podoľak pre AP.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok