USA budú musieť poslať svoje deti do vojny a budú umierať. Virálne video Zelenského je zostrihané

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí na tlačovej konferencii pri príležitosti ročného výročia rusko-ukrajinskej vojny v Kyjeve na Ukrajine v piatok 24. februára 2023. Foto: TASR/AP Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí na tlačovej konferencii pri príležitosti ročného výročia rusko-ukrajinskej vojny v Kyjeve na Ukrajine v piatok 24. februára 2023. Foto: TASR/AP

Na internete sa stalo virálnym video ukazujúce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako vraj hovorí, že deti Američanov budú zomierať vo vojne na Ukrajine. Video, ktoré medzičasom nazbieralo milióny zahliadnutí na Twitteri, je však zostrihané a slová vytrhnuté z kontextu.

Na videu vidieť rečniť ukrajinskú hlavu štátu pred publikom, ktorému hovorí tieto slová: „Spojené štáty budú musieť poslať svojich synov a dcéry presne tak, ako ich posielame my, do vojny. A budú musieť bojovať, pretože ide o NATO. A budú umierať,“ mal povedať Zelenskyj v upravenom zábere.

Devätnásťsekundové video je však „fake“. Upozornila na to americká spravodajská stanica CNN. Do omylu totiž uviedlo viacerých kritikov všestrannej vojenskej a finančnej podpory USA pre Ukrajinu.

„Chcel by som poďakovať všetkým Američanom, ktorí podporujú Ukrajinu – kongresu, prezidentovi, televíznym kanálom, novinárom a všetkým ďalším, ktorí nám podporu vyjadrili,“ povedal v úvode Zelenskyj s pomocou tlmočníka do angličtiny a adresoval USA výzvu, aby nestratili svoje „vedúce“ postavenie vo svete. O deťoch Američanov síce reč bola, ale v úplne inom kontexte.

Zelenskyj v skutočnosti ďalej hovoril o tom, že keby Ukrajina padla, Rusko by mohlo pristúpiť k pokusu o obsadenie pobaltských štátov, čím by sa aktivoval článok 5 Severoatlantickej aliancie. To by spôsobilo zapojenie USA do konfliktu, pretože by museli poslať svojich vojakov na pomoc spojencom, keďže útok na jedného člena znamená útok na celé NATO.

Zelenskyj teda nikdy nepovedal, že by deti Američanov mali umierať na Ukrajine. Agentúra Reuters v tejto súvislosti vypracovala rozbor, v ktorom došla k záveru, že video nie je pravdivé. „Chýba kontext. Zelenskyj hovoril o dôsledkoch prípadnej prehry Ukrajiny, a nie o výzve, aby sa americkí vojaci zapojili do vojny na Ukrajine,“ uvádza Reuters.

https://twitter.com/ninagol15/status/1630811171766034432?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1630811171766034432%7Ctwgr%5E845f29eaa525c3e75ab6d3aea1a17130a5d44712%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fecho24.cz%2Fa%2FH7Gey%2Fzpravy-svet-zelenskyj-usa-poslat-dcery-syny-sestrihane-upravene-video

Ďalšie články