Čo všetko podpísal Lengvarský za posledný týždeň? Heger to dá preveriť

Eduard Heger, ktorý je od piatku poverený riadením rezortu zdravotníctva, dáva preveriť všetky dokumenty, ktoré podpísal Vladimír Lengvarský v priebehu posledných dní. Má byť medzi nimi aj dokument umožňujúci zmenu pohlavia bez nutnosti chirurgického zákroku.

Eduard Heger a Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR Eduard Heger a Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR

Bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, zdá sa, využil posledný deň v úrade skutočne naplno. Už vo štvrtok sa ukázalo, že na poslednú chvíľu prerozdelil nemocniciam 212 miliónov eur z plánu obnovy. Tieto peniaze získalo osem nemocníc, z ktorých polovica je súkromných. Nemocnice patriace do skupiny Agel si vďaka tomu polepšili takmer o 91 miliónov, nemocnica Penty v Spišskej Novej Vsi zasa viac ako o 39 miliónov eur.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý je od piatku poverený aj riadením rezortu zdravotníctva, na tlačovej konferencii uviedol, že Lengvarského kroky považuje za „vysoko neštandardné“, a preto sa rozhodol dať preveriť všetky dokumenty, ktoré Lengvarský podpísal v posledných dňoch.

Heger za nezvyčajné považuje aj to, že rozhodnutie o vyše dvesto miliónoch z plánu obnovy prišlo priamo z kancelárie ministra a obišlo štandardné procesy.

https://standard.sk/327261/lengvarsky-pred-odchodom-este-rozdelil-vyse-dvesto-milionov-eur/

Podľa našich informácií je možné, že podobných kostlivcov má možno Lengvarský v skrini hneď niekoľko. Viacero zdrojov redaktorovi Štandardu nezávisle od seba potvrdilo, že Lengvarský mal vo štvrtok do neskorých večerných hodín podpisovať rôzne dokumenty.

Denník Postoj priniesol informáciu, že jedným z nich má byť aj Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Tento dokument by výrazne uľahčil zmenu pohlavia. Po novom by na zmenu pohlavia nebolo potrebné podstúpiť chirurgický zákrok.

Táto informácia sa vzápätí potvrdila, keďže ministerstvo už v piatok zverejnilo štandardný postup na svojej webovej stránke. Platnosť dokumentu je od dnešného dňa, teda od 3. marca

Heger sa k tomu vyjadril na piatkovej tlačovej konferencii. Nešpecifikoval, či v prípade, že ho minister podpísal, stiahne jeho podpis. Uviedol však, že dá preveriť všetky dokumenty, ktoré Lengvarský podpísal za posledný týždeň, a dá preskúmať ich dosah a rozsah.

O stanovisko sme požiadali aj ministerstvo zdravotníctva. Z tlačového oddelenia nám odpísali, že „k uvedenej otázke sa dnes vyjadril predseda vlády a poverený minister zdravotníctva Eduard Heger.“

Pripomeňme, že výzvu proti štandardnému postupu podpísalo vyše štyristo zdravotníckych pracovníkov. Aj napriek tomu ho Lengvarského komisia 3. februára tohto roku schválila. Keďže dokument prešiel len o jeden hlas, aj Lengvarský uznal, že na ňom nie je odborná zhoda a dosiaľ jeho podpis odkladal.

https://standard.sk/317574/transsexualnu-revoluciu-moze-spustit-jediny-podpis-opisujeme-pribeh-ako-sa-tato-radikalna-agenda-presadila-v-zakulisi-a-kto-za-to-nesie-zodpovednost/