Spáchal "mega svinstvo", všetko donášal najskôr Cigánikovej, ale Heger ho nechcel odvolať, hovoria Šipoš a Matovič o Lengvarskom

Jana Bittó Cigániková (SaS) lobovala za Pentu u exministra zdravotníctva a o všetkých zákonoch vedela ako prvá, hovoria poslanci OĽaNO. Premiér ho vraj nechcel odvolať, lebo mu držali chrbát prezidentka aj médiá.

IMG-4825 Igor Matovič a Michal Šipoš. Foto: Facebook/I. Matoviča

Igor Matovič vo štvrtok na svojom facebookovom profile spustil živé vysielanie pre fanúšikov OĽaNO. Ľudia mohli položiť otázky jemu, alebo prítomnému predsedovi klubu OĽaNO Michalovi Šipošovi.

Väčšina otázok sa týkala vývoja posledných dní a zmeny na poste ministra zdravotníctva. Prvou otázkou z publika bolo, či je Vladimír Lengvarský „človek Čaputovej“ a prečo ho Obyčajní nominovali do funkcie.

Michal Šipoš sa vyjadril, že po odchode exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) očakával príchod človeka, ktorý kontinuálne nadviaže na Krajčího kroky. Spočiatku vraj predpokladal, že Lengvarský bude ako bývalý riaditeľ ružomberskej nemocnice robiť „dobré veci“. „Postupne sme začali dostávať informácie o tom, že Cigániková tam veľmi často chodí, veľmi často tam večer ostáva a má ustlané na ružiach,“ opisuje Šipoš svoje precitnutie.

Viackrát vraj od poslancov zdravotníckeho výberu dostal hlásenia o tom, že práve Jana Bittó Cigániková má prvé informácie o zákonoch a pozmeňujúcich návrhoch z ministerstva. „Mohla si ich, samozrejme, naštudovať a konzultovať so svojimi poradcami,“ hovorí ďalej vo vysielaní.

Poslanci z hnutia OĽaNO dostávali podľa jeho slov informácie na poslednú chvíľu.

Predseda klubu vo vysielaní ďalej hovorí, že na základe tejto skutočnosti prišiel prvýkrát na to, že niečo nie je v poriadku. „Zisťovali sme, že sa tam niektoré veci predlžujú a preťahujú, hlásili sme to premiérovi a hovorili sme mu, že nie všetky veci fungujú tak, ako by mali,“ objasňuje Šipoš.

Maril Sputnik, nie je to človek pevných mravov

Slova sa ujal aj Igor Matovič, ktorý nadviazal príkladom z obdobia, keď ešte jeho vláda doviezla na územie Slovenska neregistrovanú vakcínu Sputnik V. Keďže neinformoval o tomto kroku koaličných partnerov, jeho vláda padla a Krajčího vystriedal Lengvarský. Ten vraj krátko pred vymenovaním do funkcie sľúbil, že okamžite spustí očkovanie touto látkou. „V momente po vymenovaní to otočil. Vtedy som vedel, že to nie je človek pevných mravov. Že sa naňho nedá spoľahnúť,“ pokračoval Matovič.

Odvtedy vraj začal na Lengvarského upozorňovať, ale nenašiel odozvu. „Všetky médiá si ho začali mojkať a mojkala si ho, samozrejme, aj Čaputová,“ dodáva Matovič s dôvetkom, že po dvoch rokoch „bačovania Lengvarského s Cigánikovou“ sa ukázalo, že mal v tejto veci pravdu.

Spáchal „mega svinstvo“

Matovič kritizoval aj Lengvarského rozdelenie peňazí z plánu obnovy na rekonštrukcie nemocníc. „Predtým zakázal štátnym nemocniciam, aby si žiadali peniaze na ich rekonštrukciu, a potom z tých 212 miliónov nadelil jednej finančnej skupine a štyridsať miliónov dal Pente,“ hovorí so slovami, že exminister tým spáchal „mega svinstvo“.

„Nadeliť peniaze na poslednú chvíľu v posledný deň odvolania finančným skupinám a spáchať túto prasačinu takým spôsobom, to bol nehodný človek na mieste. Pustil si príliš blízko k telu Janku Pentu Cigánikovú,“ dopĺňa a častuje ju ako „verejne známu slúžku finančnej skupiny Penta“.

Šéf najsilnejšej koaličnej strany skritizoval aj podpis dokumentu, ktorý umožní zmenu pohlavia bez chirurgického zákroku. „Po tom, ako to podpísal Lengvarský, sa môže chlap rozhodnúť, že chce byť ženou bez toho, aby absolvoval psychologické vyšetrenia, mal hormonálnu liečbu alebo aby ho vykastrovali. To je hanba hanbúca.“

Dočasne povereného premiéra vraj vyzval, aby všetky na poslednú chvíľu podpísané dokumenty zrušil, ale zatiaľ nevedno, či to bude možné.

https://standard.sk/327400/co-vsetko-podpisal-lengvarsky-za-posledny-tyzden-heger-to-da-preverit/

Edo ho nechcel odvolať, hoci sme naňho tlačili

Šipoš Matovičovi prikývol s poznámkou, že Igor mal na Lengvarského „čuch“ od začiatku. „Po tom, ako Lívia Vašáková, ktorá má na starosti plán obnovy, niekoľkokrát zdvihla prst, že vyzerá, že sa proces Rázsoch odďaľuje a neplnia sa plány z Plánu obnovy, musel zasiahnuť až Edo Heger a odvolať Lengvarského,“ pokračuje v facebookovej debate šéf najsilnejšieho parlamentného klubu.

Matovič mu skočil do reči s tým, že nechce krivdiť Eduardovi Hegerovi, no aj s poslancami zo zdravotníckeho výboru tlačil vyše roka na to, aby dal „Lengvarského dole“. Šéf OĽaNO pripustil, že projekt koncovej nemocnice za 281 miliónov možno nestihneme.

„Vyzeralo to, že ten plán obnovy zbabre a vyzerá, že tie Rázsochy fakt zbabral. Bude sakra problém, aby sme to teraz všetko dobehli. Komu to vyhovuje, keď sa nebudú Rázsochy stavať? No samozrejme Pente, takže Janka Bittó Cigániková lobovala veľmi efektívne,“ uzatvára Matovič.

A prečo Lengvarského odvolali až teraz? „Mrzí ma to, snažil som sa aj verejne, veľakrát to možno ani dobre nevyzeralo, mal som silné vyjadrenia voči nemu, že ten človek tam nemá čo robiť, lebo zlyhával…. Mrzí ma, že ho toľko Edo Heger držal. Možno malo veľký vplyv, že mu mimoriadne držala chrbát pani prezidentka Čaputová a médiá,“ uzatvára Matovič.