Lengvarský deň pred odvolaním schválil transsexuálnu revolúciu. Zastaviť to môže Heger alebo parlament

Na snímke v pozadí zľava premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas stretnutia so zástupcami Lekárskeho odborového zväzu (LOZ). Foto: TASR Na snímke v pozadí zľava premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas stretnutia so zástupcami Lekárskeho odborového zväzu (LOZ). Foto: TASR

Exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský deň pred svojím odvolaním schválil dokument, ktorý umožňuje úradnú zmenu pohlavia aj osobám, ktoré nepodstúpili chirurgickú ani chemickú tranzíciu. Zastaviť to môže už len poverený minister zdravotníctva, ktorým je Eduard Heger, alebo parlament, ktorý má rokovať o novele zákona o rodných číslach. Proti nariadeniu už vznikla aj petícia.

Vladimír Lengvarský posledný deň v úrade rozhodne nelenil. Okrem rozdelenia viac ako 212 miliónov z plánu obnovy, ktoré prisúdil ôsmim nemocniciam, podpísal aj dokument, ktorý výrazne uľahčuje úradnú zmenu pohlavia.

https://standard.sk/327261/lengvarsky-pred-odchodom-este-rozdelil-vyse-dvesto-milionov-eur/

Dokument, o ktorom je reč, sa oficiálne nazýva Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Lengvarský ho mal podpísať vo štvrtok vo večerných hodinách. Po tom, čo sa dozvedel, že na nasledujúci deň bude odvolaný. Informáciu ako prvý priniesol Postoj. Dokument bol hneď na druhý deň zverejnený na stránke ministerstva zdravotníctva, kde je uvedené, že platnosť nadobudol hneď v piatok 3. marca.

Štandardný postup síce stanovuje, že osoba, ktorá chce podstúpiť úradnú zmenu pohlavia, musí najmenej jeden rok užívať hormonálnu liečbu a písomne vyhlásiť, že za jediné možné riešenie považuje trvalú, celoživotnú a nezvratnú zmenu svojej právnej identity, mena a priezviska. Ale existuje tu aj výnimka, a to ak lekár hormonálnu liečbu neodporúča. Pritom dôvodom, prečo lekár hormonálnu liečbu neodporučí, môže byť aj neochota pacienta podstúpiť ju.

Vďaka tejto výnimke platí, že úradnú zmenu pohlavia bude môcť podstúpiť v podstate každý, kto na to získa potvrdenie od lekára. Teda aj muž, ktorý odmietne operačnú zmenu pohlavia, ako aj užívanie hormónov. Vďaka tomu budú mať biologickí muži prístup do ženských šatní, toaliet či väzníc.

Dokument má viacero vážnych nedostatkov

Štandardný postup je dokument, ktorý by mal za normálnych okolností lekárom poskytnúť akýsi návod na to, ako postupovať pri diagnostike a liečbe ochorenia. V prípade transsexuality to však nie je celkom pravda. Tu sa totiž lekár nedozvie ani to, ako má vlastne diagnostikovať transsexualitu. Chýba tu tiež jasný údaj o tom, ako dlho majú trvať jednotlivé fázy liečby.

Nechýba však zmienka o tom, že snažiť sa zmeniť pocity pacienta, a nie jeho telo (rovnako ako v prípade anorexie), je neetické. Rovnako tak tu nájdeme nariadenie oslovovať pacientov podľa pohlavia, aké si zvolili. To môže viesť k situácii, aká sa odohrala v Spojenom kráľovstve, kde nemocnica prepustila lekára, ktorý odmietol biologického muža oslovovať ženským menom.

Aj preto sa voči dokumentu ohradilo viac ako štyristo zdravotníckych pracovníkov, z toho viac ako 80 psychológov a psychiatrov. Tí poslali ministrovi, ako aj premiérovi list, v ktorom žiadali pred prijatím dokumentu otvorenie riadnej verejnej a odbornej diskusie.

Situáciu môže rýchlo vyriešiť Heger

Celú situáciu má momentálne v rukách premiér v demisii Eduard Heger, ktorý je od piatku poverený vedením rezortu zdravotníctva. Ten sa hneď na prvej tlačovej konferencii po odovzdaní poverenia vyjadril, že dá preskúmať všetky dokumenty, ktoré Lengvarský podpísal za posledný týždeň. Odpovedal tak aj na novinársku otázku týkajúcu sa štandardného postupu.

V zásade však platí, že Heger teraz môže pomerne jednoducho zrušiť tak platnosť štandardného postupu, ako aj odborného usmernenia. Stačí mu na to jeden podpis.

https://standard.sk/327668/lengvarsky-ukazal-nehoraznu-drzost-a-pozrite-sa-ako-mlci-caputova-ciganikova-aj-media/

Existuje ešte jedna možnosť, ako Lengvarského transsexuálnu revolúciu zastaviť. Tú majú poslanci, ktorí by mali na najbližšej schôdzi rokovať o novele zákona o rodných číslach. Ten predložila štvorica poslancov Anna Záborská, Anna Andrejuvová (obe klub OĽaNO), Eva Hudecová a Jozef Lukáč (obaja klub Sme rodina).

Ak by ich novela prešla, znamenalo by to stopku akejkoľvek zmeny pohlavia. Okrem prípadov, ak pri jeho určení došlo k chybe. To by však musel potvrdiť lekársky posudok na základe genetických testov. „V prípade požadovania zmeny rodného čísla z iného dôvodu zmeny pohlavia neviaže štát povinnosť zabezpečenia a evidencie administratívnej zmeny,“ píše sa v návrhu poslancov.

Vznikla už aj petícia

Voči Lengvarského nariadeniu už vznikla aj verejná petícia. Jej autorom je predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík a ďalší signatári. Tí uvádzajú, že odborné usmernenie je „v jednoznačnom rozpore s našimi najvyššími právnymi normami, a to Ústavou Slovenskej republiky, zákonom o rodine a ďalšími zákonmi“.

Signatári pripomínajú premiérovi, že má právo zmeniť to jedným podpisom. „Vyzývame Vás, aby ste túto bezprecedentnú vec okamžite napravili a tak, ako to bol posledný krok bývalého ministra v jeho úrade, nech je toto Váš prvý krok po prevzatí riadenia ministerstva zdravotníctva.“

Naopak, prijatie štandardného postupu uvítal Martin Macko z iniciatívy Inakosť. Ten pre Denník N uviedol, že presné znenie štandardu síce ešte nevidel, ale víta uzavretie tejto kapitoly. Podobne sa vyjadrila aj podpredsedníčka strany Progresívne Slovensko a občianskeho združenia Dúhové rodiny Lucia Plaváková, podľa ktorej ide „o veľmi dôležitý krok pre transrodové osoby, ktorých postavenie v spoločnosti sa v ostatných rokoch zhoršilo pre konzervatívnu vládu“.

Lengvarský už raz úradnú zmenu pohlavia liberalizoval

Pripomeňme, že liberalizáciu úradnej zmeny pohlavia už raz Lengvarský potichu pretlačil. Bolo to 6. apríla minulého roku, keď schválil odborné usmernenie, ktoré zavádzalo takúto možnosť. Po tvrdej kritike z odbornej obce, verejnosti, ale aj politických partnerov z koalície po šiestich týždňoch jeho účinnosť pozastavil dovtedy, kým sa neprijme štandardný postup.

https://standard.sk/317574/transsexualnu-revoluciu-moze-spustit-jediny-podpis-opisujeme-pribeh-ako-sa-tato-radikalna-agenda-presadila-v-zakulisi-a-kto-za-to-nesie-zodpovednost/

Ten schválila komisia 3. februára, avšak návrh prešiel len o jeden hlas, i keď v podobných prípadoch sa dokumenty schvaľujú všeobecným konsenzom. Aj Lengvarský preto uznal, že v odborných kruhoch na dokumente nie je zhoda. Aj preto mal politickým partnerom sľúbiť, že štandardný postup nepodpíše. Ako to napokon dopadlo, dnes už všetci vieme.

Tým, že Lengvarský dokument publikoval na stránke ministerstva zdravotníctva, by sa automaticky mala obnoviť aj platnosť pozastaveného odborného usmernenia, ktoré liberalizuje možnosť úradnej zmeny pohlavia.


Ďalšie články