V Rusku odporučili súkromným firmám, aby nakúpili systémy protivzdušnej obrany

Šéf obranného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov odporučil ruským súkromným spoločnostiam, aby na vlastné náklady nakúpili systémy protivzdušnej obrany proti ukrajinským dronom.

ANDREJ KARTAPOLOV Andrey Kartopolov. Foto: Profimedia

Podľa Kartapolova ukrajinská armáda a spravodajské služby NATO poznajú umiestnenie ruských systémov protivzdušnej obrany, čo znamená, že „je celkom možné spustiť dron po trase tak, aby prešiel nielen terénom, ale aj obišiel obrannú oblasť“.

Pre veľkú rozlohu Ruska sa aj napriek pokrytiu územia armádnymi systémami protivzdušnej obrany môžu vyskytnúť medzery, ktoré môžu využiť útočné drony, tvrdí Kartapolov. Pomôcť vyplniť tieto medzery by mali práve systémy protivzdušnej obrany zakúpené súkromnými spoločnosťami. Rusku by sa navyše mohli hodiť aj po skončení vojny na Ukrajine, a to „proti teroristom“, dodal Kartapolov.

Finančné prostriedky ruského ministerstva obrany sú podľa neho navyše smerované na pokrytie dôležitých štátnych a vojenských objektov. „Existujú pomerne lacné systémy, určené na boj proti bezpilotným vzdušným prostriedkom, ktoré si môže kúpiť a umiestniť na svoje zariadenia každá sebaúctivá spoločnosť,“ dodal Kartapolov, ktorého cituje portál Moscow Times.

Výzva prichádza len pár dní po tom, čo Rusko čelilo sérii útokov bezpilotných dronov. V utorok v rafinérii v meste Tuapsa vypukol požiar po tom, ako svedkovia zahliadli letiaci dron a v Moskovskej oblasti, neďaleko zariadenia plynárenskej spoločnosť Gazprom, sa ďalší dron zrútil. Rusko zároveň v utorok uviedlo, že nad svojím územím zostrelilo dve ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktorých terčom mala byť civilná infraštruktúra v Rusku.

Ruské jednotky údajne v stredu zabránili pokusu o masívny útok bezpilotných lietadiel na polostrove Krym. Zostrelených alebo „zneškodnených“ údajne bolo desať dronov.

Systémy protivzdušnej obrany na svoje budovy v Moskve začali umiestňovať aj niektoré ruské úrady. Podľa fotografií zverejnených miestnymi obyvateľmi na sociálnych sieťach 19. januára bol na streche budovy ruského ministerstva vnútra v Moskve spozorovaný protilietadlový obranný systém.

https://standard.sk/308422/obava-sa-kremel-utokov-na-mesta-na-vyskove-budovy-v-moskve-umiestnili-protivzdusne-zbrane/