Vniknutie do Kongresu 6. januára vyzeralo úplne inak. Carlson zverejnil zábery z bezpečnostných kamier

Do Kapitolu pred dvoma rokmi nevtrhli násilní vzbúrenci, ktorí chceli urobiť puč, ale ľudia, ktorí sa cítili oklamaní, verili v systém a správali sa tam ako "turisti". Potvrdzujú to doteraz nezverejnené zábery, ktoré pustil v svojej relácii moderátor Fox News Tucker Carlson. Na zverejnenie týchto záberov sa sťažujú demokrati aj republikáni. Poďakoval sa mu za to, naopak, Donald Trump.

Bez názvu Tucker Carlson. Reprofoto: YouTube/Fox News

Tie zábery sú šokujúce, ale ešte predtým krátky kontext. Ak si to dobre pamätáte, preskočte úvod a čítajte text od najbližšieho medzititulku.

Washington, 6. január 2021. V hlavnom meste USA sa koná demonštrácia ľudí, ktorí sú presvedčení, že voľby im ukradli demokrati. Že prezidentom sa mal stať Donald Trump a nie Joe Biden. Prichádzajú z celej Ameriky, na demonštrácii vystúpi aj prezident Donald Trump. Ich hnevu rozumie a rozhorčenie podporuje. Sú ich desaťtisíce, časť z nich sa neskôr presunie do budovy Kongresu. Trump ich predtým vyzval na pochod na Kapitol, nech tam povedia, čo si myslia o sčítaní volieb a že ich považujú za sfalšované.

Tento výrok sa neskôr vykladá tak, že Trump ich podnietil, aby do Kongresu vnikli. Ale jeho slovám možno rozumieť aj inak, na žiadne ničenie nikoho nevyzýval.

Demonštranti sa nezastavia pred Kapitolom, prelomia zábrany, vniknú do budovy. Pre Trumpa sa už míting dávno skončil, na demonštrácii už dlhšie nie je, ale zábery z incidentu sú vo všetkých televíziách. Trump to sleduje a mlčí.

Kongres prerušil rokovanie a na miesto povolali Národnú gardu, čo sa v dejinách USA nestalo vyše dvesto rokov. K činu došlo dva týždne predtým, ako mal Trump opustiť Biely dom.

Neskôr sa dozvieme, že demonštranti boli infiltrovaní tajnými službami a tie zrejme dosť dobre vedeli, čo sa chystá. Nejasnosti ďalej narastajú, keď sa kladú otázky, prečo potom federálne orgány neinformovali políciu a ochrana budovy Kapitolu bola slabá. Čím viac sa vzďaľuje termín demonštrácie a vniknutia do Kongresu, tým narastá počet údajných obetí medzi policajtmi.

Problém je, že veľká časť z týchto pochybností nezaznieva vo väčšine médií. Tam sa tvrdí opak, násilné vniknutie sa označuje za pokus o puč či útok na demokraciu. Komisia, ktorá incident prešetruje, od prvého dňa ostro napadá Trumpa a tlačí na republikánov, aby takýto človek už nemohol kandidovať na prezidenta.

Trump, sebe vlastným spôsobom, nikdy neprizná ani zrnko zodpovednosti či chyby.

V súvislosti s útokom na Kapitol bolo obvinených takmer tisíc ľudí a zranených údajne vyše sto dôstojníkov. V blízkosti polícia zaistila dve nevybuchnuté bomby. Udalosť sa považuje za násilný až teroristický útok, ktorý je synonymom ohrozenia demokracie v USA.

A potom príde relácia na Fox News, kde Tucker Carlson zverejní zábery, ktoré vyvolajú šok.

Prevažne pokojný chaos

Tucker Carlson, najpopulárnejší moderátor televízie Fox News, odvysielal tento týždeň v pondelok doteraz nezverejnené zábery udalostí z mítingu, ktorý sa skončil vniknutím do budovy Kongresu. Doteraz boli pred zrakom verejnosti skryté, trvalo to celé dva roky, kongresmani a členovia vyšetrovacej komisie ich k dispozícii mali, ale nehovorili o nich. Podľa Carlsona majú preto ľudia o osudnej strede výrazne skreslené informácie. Rozdiel medzi realitou a televíznym pokrytím je totiž priepastný.

Vyše 40-tisíc hodín záberov z bezpečnostných kamier mu poskytol republikán Kevin McCarthy, predseda Snemovne reprezentantov. Republikáni získali kontrolu nad dolnou snemovňou v novembri minulého roka. Podľa Carlsona videozáznamy dokazujú, že zákonodarcovia a médiá „klamali“ o priebehu a nebezpečenstve demonštrantov, ktorí vnikli do Kongresu. „Na 6. januári bolo len málo organizovaného alebo násilného. Video z Kapitolu ukazuje prevažne pokojný chaos,“ hovorí dnes Carlson.

Hoci sa medzi demonštrantami našli aj chuligáni, prevažná väčšina bola podľa neho „mierumilovná, poriadkumilovná a pokorná“. Robili si fotky, po chodbách chodili pomaly, pozerali si vitríny s dokumentmi, nesprávali sa ako žiadni násilníci, ale ako „turisti“.

Dôkazom je aj najznámejší demonštrant, čudák v koži s dvoma rohmi, ktorý dnes sedí vo väzení.

Tucker Carlson sa prípadu Jacoba Chansleyho venuje podrobne, stal sa, napokon, najznámejšou postavou demonštrantov a symbolom divokého násilia. Do Kongresu vnikol napoly nahý, s kožušinovou čapicou a rohmi na hlave a motívom americkej vlajky namaľovaným na tvári. Tento Američan dostal prezývku QAnon šaman, bol označovaný za teroristu a našli sa aj hlasy, ktoré priamo z obrazoviek televízií žiadali, aby bol zastrelený. Jacob Chansley je bývalý americký vojak, zatknutý bol v deň protestu a pre marenie úradného postupu dostal trest odňatia slobody v dĺžke 41 mesiacov.

Video, ktoré ukazuje Tucker Carlson, preto šokuje. Tento bývalý bezdomovec a údajný šaman, je totiž nahratý v podstate všade, kam sa pohol a divák v ňom síce vidí čudáka a zrejme aj blázna, ale určite nie nejakého nebezpečného teroristu. Potvrdzuje to aj správanie policajtov okolo neho vnútri budovy.

Na odtajnených záberoch vidieť, že policajti robia Chansleymu prehliadku, dokonca sa mu pokúšali otvoriť zamknuté dvere. Chýba však zvuk, a preto nevedno, či Chansley a dôstojníci spolu komunikujú. V súdnych dokumentoch však prokurátori tvrdia, že policajní dôstojníci opakovane vyzývali Chansleyho a ďalších v dave, aby odišli.

V jednej chvíli bolo v reportáži v tesnej blízkosti „šamana“ vidieť najmenej deväť policajtov a žiadny z nich ho nezastavil. „Ak v skutočnosti spáchal taký závažný zločin, prečo ho policajti, ktorí stáli hneď vedľa neho, nezatkli?“ pýta sa vo videu Carlson.

Násilná povaha protestu je mediálna lož

V druhej várke záberov vykresľuje Carlson vniknutie do Kongresu ako udalosť menej násilnú a „smrtiacu“, než ju prezentovali demokrati, ktorí ju – okrem iného pre zneuctenie Kongresu – prirovnávali k teroristickým útokom z 11. septembra a útoku na Pearl Harbor.

Objaví sa tam napríklad policajný dôstojník Brian Sicknick, ktorý zomrel bezprostredne po útoku. Orgány činné v trestnom konaní najskôr uviedli, že zomrel po údere hasiacim prístrojom do hlavy, neskôr sa v médiách objavila správa, že mu do tváre nastriekali chemikálie, čo prispelo k oslabeniu policajnej bariéry, ktorá chránila Kongres a k tomuto ataku sa aj priznali dvaja demonštranti.

Súdny lekár však určil, že dôstojník skonal na mŕtvicu, hoci incident zohral úlohu v jeho stave. Vo videu Sicknick pokojne vyvádza Trumpových priaznivcov z budovy a na hlave má prilbu. Podľa komentátora Fox News vyzerá policajt vo videu „zdravo a energicky“, a preto si „ťažko predstaviť“, že ho výtržníci vážne zranili alebo že zomrel vinou vzbúrencov a ich údajných násilností. „Klamali o policajtovi, ktorého si údajne ctili. Ak boli ochotní urobiť to, ich nečestnosť nepozná hraníc,“ hovorí Carlson.

Policajtova matka, Gladys Sicknicková, po Carlsonovej šou uviedla, že zábery ukazujú, ako bol jej syn schopný odvážne „sa opäť chopiť svojich povinností“ po tom, čo ho napadol dav.

Ostatné médiá sú skeptické, únik informácií kritizujú aj politici

Carlson oznámil, že ďalšie video odvysiela v utorok večer. Na svojej sociálnej sieti Truth Social ho za prvú šou pochválil aj exprezident Trump. „Vybraná komisia bola obrovským podvodom, a teraz je jednoznačne označená za autora výmyslov tohto najdôležitejšieho dňa,“ napísal kandidát na prezidenta v amerických voľbách 2024.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Conservative Patriot (@theconservativepatroit)

Americká televízna stanica NBC píše, že McCarthyho za poskytnutie informácií Fox News kritizovali politici z oboch amerických strán. Niektorí kongresmani tvrdili, že video by mohli nesprávne ruky využiť na vytvorenie falošného príbehu o tom, čo sa stalo v ten deň. Iní sa obávajú, že odhalí totožnosť policajných dôstojníkov, ktorí bránili Kapitol. A mnohí tvrdia, že bezpečnostné informácie by mali byť chránené a všetky médiá by mali mať k nim rovnaký prístup.

Televízia CNN informovala, že tiež požiadala o sprístupnenie videozáznamu, ale ich žiadosť Kapitol zamietol. Polícia upozorňuje, že uvoľnenie záberov z bezpečnostných kamier by mohlo predstavovať pre budovu Kongresu potenciálne bezpečnostné riziko.

Carlson oponuje, že takéto argumenty neobstoja z úst ľudí, ktorí chcú „znížiť financovanie polície a podporujú otvorené hranice“ pre imigrantov. Skonštatoval, že všetky ním zverejnené zábery polícia predtým skontrolovala, brali ohľad na bezpečnosť dotknutých osôb, aby sa nikomu nič nestalo. „Sme radi, že ich výhrady boli menšie a z väčšej časti rozumné. Nakoniec sme len museli rozmazať detail jedných vnútorných dverí v budove Kapitolu,“ opísal moderátor.

V Amerike sa už začala predvolebná kampaň, voľby budú v novembri budúceho roku. Za neoficiálny štart kampane sa považuje deň, keď Joe Biden navštívil Kyjev a Donald Trump vtedy navštívil mestečko East Palestine v Ohiu, kde došlo predtým k ekologickej katastrofe a federálna vláda odmietla štátu Ohio pomôcť. Spor o udalosti zo 6. januára 2021 bude nepochybne ďalšou témou kampane.

https://standard.sk/321554/mini-cernobyl-v-usa-po-katastrofe-v-ohiu-hlasia-mrtve-zvierata-a-nevolnosti-podla-statu-je-mesto-bezpecne/