Heger s Budajom, Káčerom a Naďom predstavil stranu Demokrati. Vyzval na pomoc Ukrajine a odmietol Pellegriniho

Eduard Heger počas tlačovej konferencie s partnermi k predstaveniu novej politickej strany Demokrati 7. marca 2023 v Bratislave. Foto: Pavol Zachar/TASR Eduard Heger počas tlačovej konferencie s partnermi k predstaveniu novej politickej strany Demokrati 7. marca 2023 v Bratislave. Foto: Pavol Zachar/TASR

Nový projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera ponesie názov Demokrati. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Heger bude jeho lídrom.

Politický subjekt má byť založený na slušnosti, odbornosti, konštruktívnom dialógu a pokračovaní reforiem. Stranu ohlásil spolu s poslancom Miroslavom Kollárom i dočasne poverenými ministrami Jánom Budajom, Jaroslavom Naďom, Rastislavom Káčerom a Karlom Hirmanom. Heger aj dočasne poverení ministri zatiaľ budú pokračovať vo svojich funkciách.

Politika strany má byť založená na piatich pilieroch: zdravé Slovensko, vzdelané Slovensko, bezpečné a sebavedomé Slovensko, silné regióny a spolupráca s občianskou spoločnosťou a starostlivosť o najzraniteľnejších.

Heger vyhlásil, že politický projekt Demokrati je založený na spájaní stredopravých politických strán. Okrem odídencov od Matoviča a bývalých nominantov OĽaNO ide zatiaľ o subjekty s nízkym politickým výtlakom, ako sú strany Spolu, Zmena zdola a Šanca. Heger odmietol predvolebné spájanie Demokratov s OĽaNO. Strana rokuje naďalej aj s mimoparlamentnými subjektami KDH, Alianciou či ODS, ako aj so šéfkou Za ľudí Veronikou Remišovou. Kollár neodpovedal na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu s Remišovou, ktorú dlhodobo kritizuje. Spolupráca s inými stranami bude podľa Hegera závisieť od toho, do akej miery sa budú stotožňovať s ich víziou. Vedia si predstaviť dať miesto na kandidátke aj tým, ktorí nie sú súčasťou Demokratov. Premiér doplnil, že chce rokovať aj s expremiérom Mikulášom Dzurindom či stranou NOVA.

„Chceme, aby na Slovensku pokračovali reformy, lebo veríme, že nás posunú, ako sa to mnohokrát ukázalo v histórii našej krajiny,“ uviedol poverený premiér na tlačovej konferencii.

Slovensko má byť podľa Hegera „spoľahlivá súčasť demokratického a slobodného sveta, sebavedomý a zodpovedný spojenec, ktorý sa nebojí vyjadriť svoj názor, buduje v občanoch zdravé vlastenectvo“.

Nechceme mafiu a Putina

Heger vyzval na pomoc Ukrajine na ceste k víťazstvu a mieru. „Vieme, čo určite nechceme. Nechceme Putinovu armádu na našich hraniciach, nechceme, aby sa Slovensko opäť stalo čiernou dierou Európy, aby nás opúšťali mozgy, aby peniaze určené na rozvoj končili v rukách oligarchov, nechceme návrat mafie a systém našich ľudí a to, čo tu 12 rokov budoval Fico s Pelleginim,“ povedal Heger.

Foto: Pavol Zachar/TASR

Okrem spomenutých politikov medzi tváre projektu patrí predseda strany Šanca a primátor Prešova František Oľha, europoslanec Vladimír Bilčík, predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský, štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík, štátny tajomník rezortu životného prostredia Michal Kiča, primátorka Prievidze Katarína Macháčková a Andrea Letanovská, ktorá je primárkou Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Národnom onkologickom ústave.

Šéf strany Modrá koalícia Miroslav Kollár uviedol, že politici už dali dohromady hlavné orgány projektu Demokrati. Predsedom bude Eduard Heger a podpredsedami Jaroslav Naď, Andrea Letanovská, Andrea Cocherová a Miroslav Kollár.

Poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer počas tlačovej konferencie povedal, že nechce, aby bolo Slovensko krajinou, akú videl počas nedávnej diskusie s Jaroslavom Naďom, keď ministri čelil pokrikom nespokojných občanov. Povedal, že v Michalovciach videl „agresívnu a netolerantnú krajinu“.

https://standard.sk/328785/krik-a-piskot-diskusiu-s-nadom-a-kacerom-v-michalovciach-rusil-dav-nespokojnych-obcanov/

Z čoho budú žiť?

Strana bude mať podľa Hegera finančné príjmy z dvoch zdrojov. Volebnú kampaň budú financovať z peňazí, ktoré má strana Spolu z volebného výsledku z roku 2020. Zriadiť majú aj transparentný účet. Vítajú finančné príspevky transparentným spôsobom, ale musia to byť podľa Hegera „čisté zdroje“.

Denník N si všimol, že webová doména demokrati.sk je od roku 2017 obsadená, zaregistrovanú ju má firma Ivana Štefunka – jedného zo zakladateľov Progresívneho Slovenska. Strana Eduarda Hegera už používa doménu smedemokrati.sk. Rovnako na obed spustila svoje kanály na sociálnych sieťach.

https://standard.sk/329004/nahoda-ci-inspiracia-logo-hegerovych-demokratov-velmi-pripomina-znak-zaniknuteho-projektu-gasparovica/

Odmietol Fica aj Pellegriniho

Heger odmietol povolebnú spoluprácu s Hlasom, Smerom, Republikou, Ľudovou stranou Naše Slovensko a taktiež Slovenskou národnou stranou.

Kompletný program s návrhmi a riešeniami by mal projekt Demokrati vypracovať a predstaviť už v najbližších týždňoch.

prieskume TV Markíza z konca minulého mesiaca sa 21 percent voličov vyjadrilo za možnosť, že by zvážilo odovzdanie hlasu stredopravému politickému subjektu, ktorý by vzišiel zo spájania menších strán. Z tejto množiny 22 percent respondentov uviedlo, že takýto subjekt by mal viesť práve Heger.

https://standard.sk/328748/heger-odchadza-z-olano-novy-projekt-by-mal-tvorit-spolu-s-nadom-a-budajom/

Ďalšie články